emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Robotfűnyíró vélemények: prók és kontrák a robotfűnyírókról

Valahogy végtelenül menő az, ahogyan csendben és szorgalmasan nyírja a füvet – Ön helyett. Nem, nem az amerikai-brazil sorozatok elengedhetetlen szereplőjéről, a bevándorló kertészről lesz szó, hanem a robotfűnyírókról.

Valamint az érvekről, véleményekről pro- és kontra, hogy érdemes-e belefektetnünk annak érdekében, hogy időt és energiát szabadítsunk fel magunk számára?

Következzenek most azok a vélemények, amik a robotfűnyírók mellett, és amik ellene szólnak!

A robotfűnyírók és a szabadidő

Pro: a programozhatóságának köszönhetően egy Gardena robotfűnyíró akkor is el tudja végezni a fűnyírást, ha Ön nincs otthon, vagy amikor Önnek más elintéznivalója van.

Abban az esetben, ha egyszerűen csak szeretné mindig rendben, gondozottan tudni a kertjét, akkor az előre programozott robotfűnyíró a fűnyírást akár napi rendszerességgel is elvégzi, ha esik, ha fúj.

Kontra: az időzített programozás. Ahhoz, hogy kihasználjuk a robotfűnyírók előnyeit, meg kell tanulni kezelni, előre beprogramozni. Ha már egy mosógép kezelése gondot okoz valakinek, inkább hagyományosat válasszon.

A robotfűnyírók munkavégzésének területe előre programozható

Pro: egyes modelleknél az is beprogramozható, hogy merre menjen, hogyan mozogjon a kertben vagy milyen sorrendben haladjon végig a lenyírandó, füvesített területen.

Kontra: ennek egyik előfeltétele a pontosan kijelölt terület, valamint az eleve jól körülhatárolható terep, aminek a szélén a jelölő vezeték elhelyezhető.

A jelölő vezeték határozza meg a nyírandó terület határait, azonban hepe-hupás talajon, nagy fű esetén előfordulhat, hogy a fűnyíró érzékelői nem veszik észre a határvonalat.

A robotfűnyírók munkavégzése független az időjárástól

Pro: nem zavarja meg az, ha hirtelen beborul az ég, vagy feltámad a hideg szél, a Robomow fűnyíró akár egész szezonon át, esőben is elvégzi a szükséges munkát, programja szerint.

Kontra: elvégzi a munkát, persze csak akkor, ha a terep nem hegyi, az eső nem monszun és a fű nem bambusz-erdő sűrűségű.

Egyenletes, gondozott fű, bárhol, bármikor

Pro: a sík tereppel és az enyhe, maximum 20%-os emelkedőkkel egyaránt könnyedén megbirkózik a robotfűnyíró.

Kontra: azonban ettől eltérő domborzati viszonyok mellett az akkumulátor gyorsabban lemerül.

Amennyiben pedig a terep buckás, akkor az akadályokat kerülgetve a robotfűnyíró nem képes egyenletes munkát produkálni, mert érzékelői újra- meg újra megváltoztatják a haladási irányát. A robot elfordul, miképp a robotporszívók teszik, amikor az útjukat állja az ágy lába, a macska, vagy egy Legódarab.

Lopásgátlóval ellátott modellek

A magasabb ár-kategóriájú robotfűnyírók PIN kóddal, riasztóval, GSM kapcsolattal és GPS navigációval rendelkeznek. Helymeghatározás alapján össze vannak kapcsolva a töltőállomással így csak az adott töltőállomással használhatóak.

Mindig rendezett kert és környezet

Pro: a robotfűnyíró igazi erőssége a folyamatos, mindennapos munkavégzés és a gyep rövid állapotának folyamatos fenntartása.

Kontra: ezt úgy is mondhatjuk, hogy csak a naponta, kétnaponta, rendszeresen karbantartott füvön képes optimális eredményt nyújtani. Alkalmankénti fűnyíráshoz, magas fű esetén „nem ezt a robotot keresitek”.

Tökéletesen egyenletesre nyírt fű, csíkok nélkül

Pro: egy átlagos teljesítményű (nagyjából 1óra működési időtartammal rendelkező) Hecht robotfűnyíró, mindennapi használat mellett, egy kisebb, 40-50 négyzetméteres kertrész pázsitján képes milliméter pontosan tökéleteset alkotni.

Kontra: az egy óra működési idő egy közel 100 négyzetméteres kertre nem elég a tökéletes eredmény eléréséhez, ugyanis egy kisebb teljesítményű eszköz bizony nyíratlan bogokat és gondozatlan csücsköket hagyhat hátra. Ha a terület ennél méretesebb, akkor pedig előfordulhat, hogy több lesz a gondozatlan terület, mint a szépen nyírt.

Kis helyet foglaló kompakt méret

Pro: bárhol, akár még a garázs egy polcán is kényelmesen elférhet egy kompakt méretű robotfűnyíró, szemben a nagy, fűgyűjtős benzines fűnyírókkal, amelyek átlag egy, másfél négyzetméter helyigényűek.

Kontra: bár kicsi, mégsem tárolható mindenhol, ugyanis nem célszerű fűtetlen helységben tárolni, kiváltképp lemerült állapotban, ez ugyanis nem tesz jót a készülék beépített Li-Ion akkumulátorának.

És mégis mozog a… robotfűnyíró

Összegzés: Az egyedül, előre programozottan, zaj nélkül működő robotfűnyírók a már elért rendezettséget korlátlan ideig képesek fenntartani egy jól körülhatárolható, kisebb, szabályos formájú területen, teljesen egyenletes (gyeptéglás vagy telepített füvön), többnyire sík talajon, ha kevés tereptárgyat kell kerülhetniük és amennyiben napi rendszerességgel vannak működtetve.

A munka tehát nem áll meg és készen lesz előbb-utóbb a fűnyírás valahogyan akkor is, ha azt épp egy robotfűnyíró végzi, a néha oda-odapislantó, helyeslő tekintetek kereszttüzében.

A robotfűnyíró talán nem ad minden problémára megoldást. De valljuk be: nem is ezt várjuk el tőle.

Hanem azt, hogy általa lelkifurdalás nélkül elbliccelhessünk (vagy épp egy életre elfelejthessünk) egy egyébként, ha nem is nehéz, de mindenképpen időpazarló kerti munkát; a fűnyírást.