Használható-e az E10 benzin a kerti gépekben?

Az elmúlt hetekben több sajtóorgánum foglalkozott az ‘új’ 95-ös benzinnel, amelyet 2020 január elsejétől E10 jelöléssel találhatunk meg a benzinkutakon E5 helyett.

Sok helyen hivatkoznak és adnak tanácsot a régi autók tankolásával kapcsolatban, de ez a fajta átállás érinti természetesen a benzinmotoros kerti- és barkácsgépeket is (pl. fűnyíró, lapvibrátor, stb ).

Megkérdeztük a gyártókat, hogy Ők maguk mit ajánlanak, mi a véleményük erről a kialakult, kissé hisztisnek is mondható helyzetről (ezek az üzemanyagok más országokban már 2011 óta jelen vannak. Szerz. )

Elsőként az MTD Magyarországot kérdeztük meg:

2011-től Európa több országában már 10% található etanolból az üzemanyagban.

Nálunk 2020 január 1-től vezették be az új tartalommal.

Az MTD Products AG összes benzinmotorja használható ezekkel az üzemanyagokkal

Fontos!

A benzin öregedési folyamata felgyorsul a bioetanol hozzáadásával, az üzemanyag így gyorsabban párolog, idővel elveszíti a könnyű indíthatóságát, károsíthatja a gumi és műanyag alkatrészeket.

3-4 héten belül „megöregszik” ezért javasoljuk, hogy csak kis mennyiséget keverjenek be a tulajdonosok, amit el tudnak használni rövid időn belül.

Illetve javasoljuk üzemanyag-stabilizátor használatát hosszú tárolás esetén.

Utána a Garland S.r.o képviselőjétől kaptunk választ :

“Ezzel kapcsolatban értesítjük, hogy az ilyen üzemanyag minden benzinmotoros termékünkben (Scheppach, Riwall, GTM) használható.

Felhívjuk azonban figyelmét, hogy – nemcsak az általunk forgalmazott termékek motorjaiban, hanem általánosan – a benzinben így megnövekedett szervesanyag tartalom, és annak bomlástermékei, hosszú távon befolyásolhatják a karburátorok működését!

Ezért, termékeink minél hosszabb élettartamának érdekében azt javasoljuk, hogy (tanácsolják Vevőiknek):

  • az érinett üzemanyagot 30 napnál tovább ne használják ( > a megnövekedett szervesanyag tartalom miatt az üzemanyag „megromolhat” és annak üledéke akár súlyos károsodásokat is okozhat)
  • használjanak üzemanyag stabilizátort, pl. 992381 Briggs&Stratton Fuel Fit üzemanyag stabilizátor
  • keressék fel szervíz partnereinket a karburátorok helyes beállítása érdekében”

Ahogy látjuk, mindenkinek ugyanaz a véleménye, ne hagyjuk tároláskor az üzemanyagot a tankban, karburátorban megromlani, hanem engedjük vagy szívjuk le és járassuk ki.

Mindezek mellett mindkét gyártó ajánlja adalékanyagok üzemanyaghoz keverését, ezzel lassítva a folyamatot.

Ebből azonnal kétfélét be is szereztünk.

A Garland ajánlása : https://emaki.hu/fuel-fit-uzemanyag-stabilizalo-adalek-250-ml

És az MTD ajánlása : https://emaki.hu/uzemanyag-stabilizator-easy-run

A mi véleményünk ugyanaz, ami az előző években is. Nem érdemes a benzint a motorban, tankjában aszalódva tárolni ha nem használjuk (és igen, a heti egyszeri fűnyírás esetében maradhat benne, de a téli tároláskor gondoskodjuk az eltávolításáról!).

Természetesen ez eddig is kiemelten fontos volt és ezek után is érdemes így eljárni.

Az üzemanyag eltávolítására egy jó kis eszköz a folyadék pumpa ,könnyű használni és megéri.

Tehát üzemanyag stabilizáló adalékot adni a benzinhez ajánlott és csak jót teszünk vele.

A másik opció a prémium üzemanyag használata, mivel ezeknek az eszközöknek a fogyasztása alacsony, így nem annyira megterhelő a pénztárcánknak sem.

Természetesen az emaki.hu csapata továbbra is elérhető a felmerülő kérdések esetében, ha bizonytalan valamiben, bátran keressen minket!

 

One thought on “Használható-e az E10 benzin a kerti gépekben?

Comments are closed.