emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Robbanómotoros szivattyúk működése: Mire figyeljek oda a használatánál?

Ahogy egyre összetettebbé és intelligensebbé válnak az autómotorok, egyre kevesebben tudják, hogy ténylegesen hogyan is működik egy belsőégésű motor.

Ezzel általában nincs is gond, viszont amikor kerti gépet vásárolunk, érdemes azért legalább az alapokkal tisztában lenni, mivel sokszor még a gép üzemeltetőjének kell olyasmikre figyelnie, amit egy autóban már régóta számítógépek felügyelnek.

Márpedig jobb tudni, és megelőzni a bajt, mint gondatlanságból tönkrevágni egy szivattyút.

Hogyan működik egy robbanómotoros szivattyú?

A belsőégésű motorral működő, robbanómotoros szivattyúk az égési folyamat során keletkező energiát mechanikai energiává alakítják – ez az energia pedig a folyadék kiemelésére, szivattyúzására használható.

A motor égési folyamatát általában benzin, dízel vagy propán táplálja, ezért a robbanómotoros szivattyúk használatakor azok biztonságos és hatékony működése érdekében érdemes a megfelelő vízszinten túl több dologra is odafigyelni, például:

A megfelelő minőségű és mennyiségű üzemanyagra

Minden eszközhöz a gyártó által meghatározott típusú és mennyiségű üzemanyagot kell használni. A nem megfelelő üzemanyag vagy a nem megfelelő üzemanyag-levegő arány ugyanis a motor károsodását, meghibásodását okozhatja.

Emellett az üzembiztosság érdekében (és a károsodások megelőzése érdekében) fontos az üzemanyagszint rendszeres ellenőrzése valamint az üzemanyagtartály tisztán tartása.

Az olajszintre

A szivattyú motornak a motorolaj szintjét épp úgy rendszeresen ellenőrizni szükséges, mint egy autóét és érdemes az ajánlott szinten tartani. A motorolaj ugyanis kenőanyagként működik, ami segít csökkenteni a mozgó alkatrészek súrlódását és kopását.

Az alacsony olajszint viszont növelheti a meghibásodás kockázatát vagy akár károsíthatja is ezen alkatrészeket valamint magát a szivattyúmotort.

A megfelelő szellőzésre

A belső égésű motorral ellátott szivattyúkat jól szellőztetett helyen kell használni, hogy elkerülhető legyen az égés melléktermékének, a szén-monoxidnak a felhalmozódása a térben. A szén-monoxid ugyanis egy veszélyes, színtelen, szagtalan gáz, amely belélegezve mérgező lehet.

Biztosítani kell tehát azt, hogy a szivattyú olyan helyen legyen elhelyezve, amely nem teljesen zárt vagy 0-24 órában mindig megfelelő mértékű szellőzéssel van ellátva.

A hűtőrendszer ellenőrzése is fontos

A motor hűtőrendszerének ugyanis megfelelően kell működnie különben a szivattyúmotor túlmelegedhet és ez a túlmelegedés maradandó károkat okozhat a motorban és/vagy csökkentheti annak hatékonyságát.

A hűtőrendszert a túlmelegedés megelőzése érdekében ezért rendszeresen ellenőrizni kell (pl., hogy nem-e szivárog a hűtőfolyadék) és a hűtőfolyadék szintjét az ajánlott szinten kell tartani.

Időszakos karbantartás nélkül minden motor élettartama lerövidül

A rendszeres karbantartás elengedhetetlen a szivattyú jó működési állapotban tartásához és a meghibásodások megelőzéséhez. Ez magában foglalja a légszűrők, a gyújtógyertyák és más alkatrészek ellenőrzését.

A motor teljesítménye idővel a mozgó alkatrészeinek kopása, elhasználódása miatt is romolhat, azonban rendszeres karbantartással meghosszabbítható annak élettartama és csökkenthető a költséges meghibásodások kockázata.

Biztonsági óvintézkedések

A belső égésű motorral működő szivattyúk alkalmazása során fontos az előírt biztonsági óvintézkedések betartása, például: használat közben tartsuk távol a gyermekeket és a háziállatokat a szivattyútól, és soha ne üzemeltessük a szivattyút zárt vagy rosszul szellőző helyen. (lásd fentebb: a megfelelő szellőzés biztosítása).

Hogyan kell karbantartani a belsőégésű motorral rendelkező vízszivattyúkat?

A belsőégésű motorral ellátott vízszivattyú karbantartásához megosztunk most néhány kulcsfontosságú lépést, amelyet érdemes betartani ahhoz, hogy a szivattyú még sokáig, megfelelően üzemelhessen:

  1. A karbantartás első lépése mindig az olajszint ellenőrzése, a fáradt olaj szükség szerinti cseréje, vagy az olaj pótlása

A motorolaj alapvetően kenőanyagként működik, vagyis megfelelő viszkozitás esetén segít csökkenteni a mozgó alkatrészek súrlódását és kopását. Az elöregedett olaj és az alacsony olajszint károsíthatja a motort, valamint növelheti a meghibásodás kockázatát.

  1. Az üzemanyag-, olaj- és légszűrők ellenőrzése, ha kell, akkor azok cseréje

A rendszeres olaj és szűrőcserék segíthetnek a motor zavartalan működésében, és megelőzhetik a piszkos olaj vagy épp az eltömődött szűrők okozta károkat. Az üzemanyagszűrők ugyanis eltömődhetnek, csökkenthetik a motorba áramló üzemanyag mennyiségét, ami miatt a motor akár le is állhat Mindig érdemes ellenőrizni a gyártó ajánlásait az üzemanyag, olaj és a légszűrők cseréjének gyakoriságára vonatkozóan.

  1. A vízszivattyú hűtőrendszerének ellenőrzése (nem-e szivárog)

A túlmelegedés maradandó károkat okozhat a motorban, ezért a hűtőrendszert rendszeresen ellenőrizni kell és a hűtőfolyadék szintjét az ajánlott szinten kell tartani.

  1. A légbeszívó rendszer átnézése, tisztítása

Az eltömődött légbeszívó csökkenti a motor teljesítményét ugyanakkor növeli az üzemanyag-fogyasztást így a légbeszívó rendszert rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem tömődött-e el, nincs-e szivárgás vagy épp sérül rajta.

  1. A motor megtisztítása

A motor rendszeres megtisztítása (puha kefével, ruhával) segíthet megelőzheti a szennyeződések, törmelékek vagy egyéb szennyeződések okozta szivattyúmotor károkat.

A fentieken túl a szivattyú megfelelő üzemen kívüli tárolását is szükséges biztosítani

Amikor a szivattyú nincs használatban, mindig védett helyen kell tárolni, hogy elkerülhessük az időjárás okozta károkat. Téli időszakban, amikor a vízszivattyú hosszabb időre kikerül a pályaszélre, ajánlatos az üzemanyagot és az olajat leengedni, hogy megakadályozzuk az esetleges fagykárokat vagy a kondenzációs víz kicsapódás okozta bajokat.

Ne feledjük hát, hogy a rendszeres karbantartás segíthet meghosszabbítani a szivattyúnk élettartamát és csökkenteni az üzem közbeni meghibásodások kockázatát.