emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Motoros háti permetező vélemények – Árak és hasznos tudnivalók

A motoros háti permetező vélemények erősen megoszlanak, hiszen elég széles skálán mozognak a háztáji permetezők.

Az egyszerű, vákuumos rendszerű háti permetező ugyan még mindig igen közkedvelt, ha a kert körüli permetezési feladatok elvégzéséről van szó, de a motoros háti permetező sokkal szélesebb körben (és tegyük hozzá: sokkal magasabban is) alkalmazható hagyományos kivitelű társánál, hiszen a motoros rásegítésnek köszönhetően a szert magasabbra és jobban terítve képes kiszórni, mint a pumás permetező verzió.

Melyek a Magyarországon kedveltebb motoros háti permetező?

A motoros háti permetezők többsége ezért igen hatékonynak bizonyul, ha a különböző növényvédő szerek, gyomirtók és egyéb vegyszerek (pl. rovar- vagy tetűirtók) kijuttatásáról van szó, és nem csak akkor, ha kisebb kerti-, de és akkor is, ha nagyobb volumenű, kertészeti permetezési feladatokról van szó.

A rengetegféle benzinmotoros permetező körül azonban tudjuk, hogy nem könnyű választani.

Motoros háti permetező vélemények – ezeket találták igazán jónak a magyar felhasználók

Jelen cikkünkben ezért mintegy iránymutatásként négy igen népszerű háti motoros permetezőt veszünk közelebbről górcső alá: HECHT 459, HECHT 443, HECHT 433, Riwall PRO RPSD 52, megemlítve ezek főbb jellemzőit, valamint előnyeit épp úgy, mint esetleges hátrányait.

Lássunk is hozzá!

HECHT 459 – ha nagy teljesítmény kell

A HECHT 459 egy elég nagy teljesítményű motoros háti permetezőgép, ami 4 ütemű motorral és 20 literes tartálykapacitással rendelkezik. Maximális szórásnyomása 3 bar, szórási távolsága pedig akár 10 méter is lehet. Az állítható fúvóka lehetővé teszi a szer pontos kijuttatását, erőteljes sugara a levelek kétoldali (forgatásos) permetezését is lehetővé teszi, míg az állítható hevederek a nagy súly ellenére is viszonylag kényelmes viseletet biztosítanak. (94-119ezer)

Előnyök:

  • Nagy teljesítményű 4 ütemű motor
  • Nagy, 20 literes tartálykapacitás
  • Állítható fúvóka
  • Kiváló teljesítmény-ár arány

Hátrányok:

  • A 20 literes tartály és a nagyobb teljesítményű motor miatt ennek már van rendesen súlya így egyes felhasználók számára nehéz lehet ez a benzines háti permetező.
  • Bár a típussal felfele és előre is lehet kiadósan szórni, mégis alig-alig lehet vele elérni a nehezen hozzáférhető, magasabban fekvő területeket. Inkább szőlősbe, vagy alacsonyabbra növő növényekkel rendelkező kertészetekbe, gyümölcsösbe ajánljuk.

HECHT 433 – a belépő szint

A HECHT 433 némileg alacsonyabb árkategóriában mozog, mint előbb kivesézett társa, de nem sokkal, pedig a HECHT 433 egy eléggé „belépő szintű” motoros háti permetezőgépnek mondható. Könnyű összsúlyával, 2 ütemű motorjával és 10 literes tartálykapacitásával inkább a kisebb kertek, házkörüli növények időszakos permetezéséhez ideális.

Maximális permetezési nyomása 2 bar, a permetezési távolsága pedig akár 6 méter is lehet. Az állítható fúvóka nagy segítség a permetezőszer pontos kijuttatásában, de jobban oda kell figyelni permetezéskor, hogy mindenfelől érje a szer a növények leveleit.

Előnyök:

  • Egy még megfizethető, alacsonyabb árkategóriát képvisel.
  • Ez a benzinmotoros permetező egy könnyen kezelhető, nagyszerű „faék”, kiváló a házkörüli, nem túl bonyolult permetezési műveletekhez.

Hátrányok:

  • Kisebb tartálykapacitása miatt nagyobb terület permetezése esetén többször kell fordulni
  • Más modellekhez képest kisebb a permetezési távolsága így a magasabb fák, felfuttatott növények elérése már kihívást jelent neki.

HECHT 443 – a kompakt társ

A HECHT 443 egy elég kompakt motoros háti permetezőgép, 2 ütemű motorral rendelkezik, de az előző típushoz képpest nagyobb, 14 literes a tartálykapacitása. Maximális szórásnyomása 2,5 bar, ami nem tűnik sokkal többnek, mint a belépő szintű társáé, de a HECHT 443 szórási távolsága az állítható fúvókáinak köszönhetően akár 12 méter is lehet, vagyis ez a motoros permetező magas fákhoz is ideális.

Előnyök:

  • Kompakt kialakítása miatt könnyű vele manőverezni, edzettségtől függően akár a tőkék között cikkcakkban is, hegynek felfelé.
  • Állítható fúvókáival a permetszert akár 12 méteres hatótávolságra is képes kijuttatni, így igény szerint akár a szomszéd cseresznyefájának teteje is „csont nélkül” elérhető.
  • Megfizethető árkategóriát képvisel, ugyanakkor szinte mindent tud, amire szükség lehet a ház körül.

Hátrányok:

  • Bár teljesíti az elvárások javát, kisebb tartálykapacitása miatt nagy kertészetekbe nem való.

Riwall PRO RPSD 52 – a nagy teljesítménnyel nagy tartály is jár

A Riwall PRO RPSD 52 egy viszonylag nagy teljesítményű, Euro 5-ös motorral és 25 literes tartálykapacitással rendelkező, 2in1 háti permetező-, vagy igény szerint levélfúvó gép. Maximális permetezési nyomása 3 bar, a permetezési távolsága pedig megközelítőleg 12 méter. Az állítható fúvóka ugyanakkor lehetővé teszi az alkalmazott szerek pontos cálbajuttatását is, azok állagától függetlenül.

Előnyök:

  • Nagy teljesítményű Euro 5-ös motor
  • Méretes, 25 literes tartálykapacitás
  • Légfúvóvá is alakítható, így szükség esetén a lehullott levelek őszi eltakarítására is használható.
  • Alkalmas folyékony, por és granulátum formájú műtrágya kijuttatására is.
  • A munka során akár 10-12 méteres permetezési távolsággal is számolhatunk, hátszél nélkül.
  • Párnázott vállpántokkal teszi kényelmesebbé a munkavégzést.

Hátrányok:

  • Magasabb árkategóriába esik, legalábbis más permetezőmodellekhez képest (de többet tud).
  • Horizontálisan mindent zúz, azonban vertikálisan ne várjunk tőle sokat, nem felvágós típus.
  • A 12 kilogrammos saját súlyhoz jön a tartályba töltött szer súlya, ami a 25 literes kapacitás mellett komoly összsúlyt jelenthet így egyes felhasználók számára mindezt háton cipelni nehéz lehet.

Az, hogy végeredményben kinek melyik motoros háti permetező a legideálisabb, egyértelműen olyan paraméterektől függ, mint például a permetezendő terület, kert mérete, a használni kívánt vegyszerek típusa – hiszen ezekhez mérten tudjuk kiválasztani azt, amelyik a lehető legjobb teljesítményt lesz képes nyújtani az adott feltételek mellett.

Nem utolsó sorban persze az is sokat nyom a latban, hogy mennyit is szánunk egy ilyen eszközre. Az egészséges növényzet, a jó termésátlag, vagyis a jobb eredmény és a hosszú távú megelégedettség azonban van, hogy megér egy kis spórolást. Igazunk van?