emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Polikarbonát kerti melegház: mi az előnye egy ilyen üvegháznak?

A polikarbonát ugyan nem üveg, de olyannyira üvegszerű, hogy a víztiszta verzióját pár lépésnyi távolságról már szinte lehetetlen megkülönböztetni az igazi üvegtől, hacsak nincs nálunk épp kéznél egy féltégla.

A polikarbonát melegház értelemszerűen tehát egy olyan melegháztípus, amely polikarbonátból készül. A polikarbonát egy igen erős mégis viszonylag rugalmas és tartós műanyagféle így számos előnye van a hagyományos üvegből készült melegházakkal valamint a könnyen szakadó, sérülő fóliasátrakkal szemben. Nézzük a konkrétumokat!

Polikarbonát kerti ház kontra üvegház – melyik lehet az előnyösebb számunkra

A polikarbonát melegház egyik legfontosabb lépéselőnye az üveg kivitelűekkel szemben az, hogy sokkal könnyebbek, kevésbé sérülékenyek és ezáltal lényegesen könnyebben is telepíthetőek.

A polikarbonát lemezek csekély súlya megkönnyíti az egyes melegház-elemek szállítását, valamint az összeállítás során is sokkal könnyebb kezelhetőséget biztosít az, hogy a mozgatásukhoz nem szükséges külön darus nehézgép vagy emelőszerkezet.

A polikarbonát melegházakat – mérettől függően – így akár magunk is komolyabb szakmai segítség nélkül könnyen, pár óra alatt összeszerelhetjük és telepíthetjük a kertünkbe. Emiatt egyaránt népszerűek mind a hobbikertészek mind a hobbibarkácsolók körében.

A polikarbonátból készült melegházak másik előnye, hogy sokkal jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak, mint az üveg kivitelű társaik. A polikarbonát rugalmasságából kifolyólag jól bírja az erős szelet, a heves esőt és akár a szélsőséges hőmérsékleteket is.

Ezáltal a polikarbonát melegházak ideálisak azokon a vidékeken, ahol többnyire zord az időjárás, vagy túl szélsőséges, gyorsan változó a hőmérséklet, hiszen általuk egy stabil, állandó hőmérsékletet biztosító környezetet és biztonságos termesztési közeget alakíthatunk ki bennük a növényeink számára.

Polikarbonát kerti ház kontra fóliasátor – nem kérdés, melyik bírja tovább

Bár a szomszéd Lajos bá talán a fóliasátorra esküszik, mégsem a legjobb cégér az, amikor látjuk, hogy minden egyes tavaszi záport vagy nagyobb húsvéti havazást követően újra meg újra a nulláról kell azt felépítenie.

A fóliasátor legnagyobb és talán egyetlen előnye a polikarbonát kerti házakkal, melegházakkal szemben az olcsósága. Azonban amíg a műanyag fólia alapvetően egy sérülékeny anyag, a polikarbonát nem csak tartós és időjárásálló lehet, de alkalmazásával még energiát is spórolhatunk.

A polikarbonát ugyanis nagyon jól szigetel, ami azt jelenti, hogy a melegházunk belsejében még a téli hideg időben is hosszú időn keresztül képes a hőmérsékletet fűtésrásegítés nélkül a növények által megkívánt kellemes és állandó szinten tartani.

A polikarbonát üvegház fűtéséhez (belső hőmérsékletének szintentartásához) sokkal kevesebb energia szükséges, mint a fóliából vagy épp az üvegből készült melegházak esetében. Ezáltal jelentős összegeket takaríthatunk meg, ami kiváltképp a mostani magas tüzelőanyag árak mellett, lényegesen megkönnyítheti számunkra a melegházunk hosszú távú fenntartását.

Összességében az alábbi, igen komoly érvek szólnak a polikarbonát választása mellett

  • Tartósság: kevésbé törékeny, rugalmas, ütésálló anyag, így ideális a kerti üvegházakban való használatra, kiváltképp ott, ahol a melegház ki lehet téve szélnek, jégesőnek vagy más időjárási viszontagságoknak.
  • Fényáteresztés: víztiszta verziója képes épp olyan hatékonyan átengedni a fényt, mint az üveg, ami lehetővé teszi a növények megfelelő mértékű növekedését és virágzását üvegházi környezetben.
  • Szigetelőképesség: jól szigetelő anyag, ezáltal segít fenntartani az üvegházban a növények számára szükséges viszonylag állandó hőmérsékletet, akár szélsőséges időjárási körülmények között is.
  • UV-védelem: a polikarbonát lehet UV-álló is, ami segít egészséges és produktív termesztési környezetet teremteni, valamint megvédeni a növényeket a napfény szövetkárosító hatásaitól.
  • Rugalmasság: rugalmas volta megkönnyíti a beépítést és általa olyan egyedi tervek is megvalósíthatók, amelyeknek a kialakítása a merev üveg felületekből nem lehetséges.

A polikarbonát alapanyagból készült kerti melegház a hagyományos, például fából vagy fémből készült épületekkel szemben is könnyedén felveszi a versenyt: A fa és a fém idővel elrothadhat, berozsdásodhat, miáltal szerkezetük instabillá és veszélyessé válhat mind ránk, kertészekre mind a hónapokon keresztül óvott, dédelgetett növényeinkre nézve.

A polikarbonát melegházak esetében azonban sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy idővel az épület fala, szerkezete instabillá válik, vagy olyan mértékben károsodik, ami meggátolja a melegház eredeti funkciója szerinti optimális használatát.

Összességében a polikarbonát melegházaknak számos előnye van a hagyományos alapanyagokból épült kerti melegházakkal, üvegházakkal szemben.

Ezek az előnyök pedig már önmagukban is képesek lehetnek meggyőzni minket arról, hogy miért is érdemes a hagyományos üveg kerti házak vagy fóliasátrak helyett inkább a polikarbonát melegház építés mellett döntenünk, amikor kertészkedésre adjuk a fejünket.