emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

A kapálógép használata kezdőknek

Kapálógép, rotációs kapa, rotakapa, robikapa, földkufirc, kinek melyik a fülbemászóbb, úgy hívja, hiszen mindegyik elnevezés ugyanazt a hasznos kerti kisgépet rejti. Legalábbis alapfunkcióját tekintve, ami a föld átmozgatása, átforgatása, fellazítása.

Szolgálhat egyszerű gyomirtó kapamentesítőként is ez a praktikus eszköz sőt, a választott típustól függően akár multifunkciós gyomirtózó-kultivátoros fűnyíró-burgonyaszedő hóeke-traktorként is, bár természetesen nem egyszerre.

Mi most a hagyományosabb, a föld lazítására szolgáló kapálógép általános használatára szeretnénk kitérni az egyéb bővítési lehetőségek figyelembe vétele nélkül, ugyanis azok mind az előbbi működési elvén alapszanak.

Valóban mindenki számára hasznos lehet egy rotakapa, akinek kertje van?

A kapálógépet tehát kijelenthető, hogy nem csak az tudja értékelni, mint gépesített kertművelő eszköz, akinek a háta mögött (és a derekába) már több ezer négyzetméternyi földterület felkapálása áll. Az is kedvelni fogja, aki még csak most ismerkedik a kertkörüli munkák csínjával és csínos eszközeivel.

Amennyiben tehát alapos megfontolást követően sikeresen kiválasztottuk „A kapálógépet”, lássuk, hogyan is kell illetőleg mire érdemes azt immár használni.

A sikerhez érdemes figyelembe venni a költségkeretünket, a megművelendő föld átlagos méretét, a talaj típusát (kötött, vagy laza szerkezetű, esetleg homokos, vagy agyagos stb.) és azt, hogy milyen kapamélységig kívánnánk abba és a kertgondozás rejtelmeibe hatolni!

Kézzelfoghatóan és testközelből dióhéjban a kapálógépről

Remélhetőleg egy jól irányítható, nagyobb önsúlyú, 50-80cm kapálási szélességű és több fokozatos, 5-6 lóerős kapálógép mellett döntöttünk. Ha mégsem, az sem baj, hiszen a konyhakerti kiskertekhez nem is szükséges egy gyom- és talajgyilkos monstrum, néhány tízezer forint ráfordításával így is egy igen hasznos eszközt tarthatunk a kezünkben.

Otthon, a ház körül, vagy kisebb hobbikertekben valamint ott, ahol könnyebb áramot vételezni, egyértelműen a kisebb lóerővel rendelkező, kompakt kivitelű, könnyű, elektromos rotációs kapa az optimális választás.

Azonban, ha nagyobb teljesítményre és drasztikusabb eredményekre vágyunk, akkor mindig a mobilisabb és bikásabb benzines gépeket érdemes preferálni.

Mikor vegyük elő a fészerből a rotációs kapát?

Amennyiben újonnan vásároltuk és most vittük haza a kapálógépet, üzemeljük be és próbáljuk is ki azonnal, hiszen nem azért vásároltuk, hogy egyből a fészerben porosodjon, nem igaz?

Természetesen mindenkinek ez az első gondolata ám alapvetően tavasszal és ősszel lehet igazán haszonnal járatni ezt az eszközt, a rotációs kapa ugyanis a vetés, füvesítés előtti kötelező talaj-előkészítés és az őszi kihagyhatatlan talajrendezés egyik fő eszköze.

Tavasszal elsősorban a télen összetömörödött talaj sekélyebb vagy mélyebb fellazítása, átszellőztetése, porhanyósabbá tétele és vetéshez, veteményezéshez való előkészítése során vehetjük nagy hasznát egy kapálógépnek.

Ha a megművelendő földterületen idő közben magas, szálas fű nőtt, vagy nagyon elburjánzott növényzet, inkább toljuk vissza a fészerbe a kis rotációs játékeszközünket.

Ám, amennyiben kapálógépünk arra alkalmas, bátran szereljük át vagy bővítsük pár tartozékkal nagy teljesítményű multifunkciós kapa-eke transzformerré és essünk neki a terület elődolgozásának.

Nyár végével a termények felszedését követő talajmunkák elvégzésére, ősszel, vagyis szeptember vége, október felé pedig a nyáron felhasznált tápanyagok utánpótlására, a komposzt, a mű- vagy istállótrágya mély beforgatására használjuk a kis rotakapát.

Hogyan kezdjünk neki a használatának?

Először is válasszuk ki a kapatagok számát. Kemény, feltörendő talaj esetén a gépünk működési potenciáljának megfelelő kiaknázásához elegendő a kevesebb kapa-él is, míg a lazább, előásott talaj átmozgatásához akár minden tagot fel lehet szerelni.

Ezt követően töltsük fel benzines eszközünket friss benzinnel, vagy elektromos készülékünket helyezzük áram alá és álljunk az eszköz jó oldalára.

Minden egyéb balesetveszélyes lehet. Aki látott már biciklin kormányszarvat vagy egyszerűen csak biciklit, az könnyen felismerheti a rotációs kapa markolatát valamint azon az indítókart vagy gázkart. Válasszuk azt a fordulatszámot, ami az elvégzendő munkánknak és eszközünknek egyaránt megfelel.

A rotánk akkor működik megfelelő fordulatszámon (optimálisan), ha nem kell loholnunk a nyomában, de nem is kell haladás közben erőből tolnunk. Amennyiben sikerült megtalálnunk azt a tempót, ami mind a gépnek mind számunkra kényelmes és nem megerőltető, nyugodtan sétáljunk mögötte tovább.

Munka végeztével is legyen gondunk dolgos eszközeinkre

Mielőtt a munka végeztével eltennénk a fészerbe, mindenképpen takarítsuk le a rotakapánkat, távolítsuk el a földdarabokat és az esetlegesen beakadt, a tárcsákra, kapatagokra feltekeredett növényi részeket.

Elektromos eszköz esetén:

Ha elektromos a készülék, gondosan tekerjük fel a vezetékét és mindenképpen tartsuk azt száraz helyen és letakarva az újabb használatig.

Benzines készülék esetén:

Miképp egyetlen motoros eszközt sem, a rotációs kapát sem szabad hosszú időre pihentetni benzinnel a tartályában, ugyanis a mostani benzinek akár 2-3hónap leforgása alatt lebomolhatnak így a romlott üzemanyag kárt tehet annak vezetékében, porlasztójában.

Figyelem! Kerti kisgépeink éves szinten karbantartást igényelhetnek. A rendszeres, szakszerű karbantartás akár hosszú évekkel kitolhatja eszközeink és azok nem kopó alkatrészeinek élettartamát.