emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Permetezés tavasszal: a szakszerű permetezés menete

A tavaszi akár többszöri permetezés, ha azt megfelelő időben végezzük képes megvédeni a gyümölcsfákat és ezzel együtt azok termését is a különböző gombás, vírusos vagy bakteriális megbetegedésektől, kártevőktől.

Sokan vannak, főleg az agglomerációból frissen vidékre kiköltözött telektulajdonosok között, akik a háztáji ÖKO és BIO növény és gyümölcstermesztés mibenlétét abban látják, hogy növényeiket egyáltalán nem permetezik. Ennél nagyobb hibát azonban el sem követhetnének.

A permetezés mellőzésével ugyanis nem csak a növény esztétikai megjelenése romolhat, hanem akár annak egészségét, ellenálló képességét is kockára tehetjük, ami 1-2 idény alatt, korai lombsárguláshoz, levélhulláshoz, ágelhaláshoz, illetőleg a növény teljes pusztulásához vezethet. Egyes fertőzések esetén (pl. monília) ráadásul ez nem csak a saját kertünk növényeit érintheti.

Permetezhetünk tavasszal rügyfakadás előtt és sziromhullást követően is

A tavaszi első, úgynevezett lemosó permetezést a téli fagyok elmúltával, de még rügyfakadás előtt érdemes elvégezni.

Ezzel az esetlegesen áttelelt kártevőktől és egyéb kórokozóktól (pl. gombák) szabadíthatjuk meg a növényt.

A rügyfakadás előtti réztartalmú gombaölő készítményes lemosó-permetezés

Korai rezes lemosó-permetezéssel megakadályozhatjuk a szőlő, valamint a csonthéjasok (kajszibarack, őszibarack, mandula stb.) moníliás virág- és hajtásfertőzését.

Lemosó-permetezéssel ezt követően az almatermésűeket és a bogyósokat is érdemes ellátni még virágzás előtt.

Levélfakadást követő komplex szeres permetezés

A különböző belombosodás előtti, vagyis a levélfakadást követő kontakt kezelések is növelhetik a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességét, azonban virágzás idején már kifejezetten tilos permetezni a méhek és más nem kártevő rovarok megóvása érdekében.

Beteg növény speciális növényvédős permetezése virágzáskor

Előfordulhat, hogy a már beteg növényt csak a többszöri, ismételt permetezés mentheti meg. Abban az esetben azonban, ha mindenképp permeteznünk szükséges virágzás idején is, válasszunk elsődlegesen méhkímélő, vagy gyorsan felszívódó növényvédő szer megoldásokat.

Azonban ezeket a szereket is kizárólag olyan időpontban használjuk, amikor a méhek már visszarepültek a kaptáraikba vagy az alacsony hőmérséklet miatt kevésbé aktívak.

Mikor permetezzünk?

Nem csak esőben, de eső előtt sem permetezünk, mert minek. Bár mindenkinek van olyan szomszédja, aki esőben szeret kocsit mosni is, de ne mi legyünk azok.
Szeles időben sem kezdünk permetezésbe, kiváltképp maszk vagy védőszemüveg, kesztyű, fejfedő, megfelelő védőruha, no meg gumicsizma és a szomszéd kifejezett engedélye nélkül.

A szóródó vegyszert ugyanis a szél bármerre fújhatja; orrunkba-szánkba és a szomszéd veteményesére egyaránt. Egyik utóhatása sem kellemes, mivel a növényvédő szerek nemcsak a különböző fakártevőkre jelentenek veszélyt, de más, esetleg hasznos rovarokra valamint az orron vagy szájon át belélegezve, közvetlenül a bőrre jutva akár az emberekre is.

Mivel permetezzünk?

Permetezni minden esetben csakis olyan szerrel szabad, aminek ismerjük a hatását és az aktuális célunknak is pont megfelel; gombaölő, rovarölő, baktériumelleni, gyomirtó, stb. Vannak olyan szerek is, amelyek univerzálisnak mondhatók, ugyanis hatásuk kombinált, egyaránt alkalmazható például gombás és bakteriális fertőzésekre vagy adott fafajta betegségeire és rovarok ellen is.

Bármelyiket is válasszuk végül, mindből csak annyit keverjünk be, amennyit aznap várhatóan fel is fogunk használni, illetőleg egyszerre annyi mennyiséget, amennyi a permetezőnk befogadóképessége és a tavaszi kerti munkákat követően a hátunk, derekunk és vállaink aktuális fizikai állapota még megenged.

Amennyiben most vásárolnánk permetezőt, érdemes a gondozandó terület nagyságának, a szükséges szóró-távolságnak (magasságnak) és teherbíró képességünk figyelembevételével dönteni adott eszköz vagy készülék mellett.

A kínálat hatalmas a kisebb, kézi, Hecht mechanikus permetezőktől kezdve a kisebb, mechanikus Gardena háti, valamint a benzinmotoros, nagyteljesítményű háti permetezőgépekig.

Hogyan permetezzünk?

Ez a legegyszerűbb: fentről lefelé, belülről kifelé. A cél, hogy a permetezett növényt egyenletesen, mindenhol érje a szer. Ezen felül úgy permetezzünk, hogy a permetező vegyszerből mindenhova jusson ahová szükséges, de ne fújjuk be se a saját se a szomszéd veteményesét vele, hacsak nem kaptunk arra előzetesen egy ingyen sörös felhatalmazást.

Minden egyéb esetben, amit nem szeretnénk, hogy érjen a vegyszer, azt le kell takarófóliázni arra az időre, amíg a permetezőszert a permetezni kívánt területen kiszórjuk.

Fontos, hogy soha ne hagyjuk meg későbbre az esetlegesen megmaradt, előre bekevert vegyszert (lásd fentebb: „mindből csak annyit keverjünk be, amennyit…”) és főleg ne hagyjuk azt a permetező tartályában. Minden permetezést követően alaposan mossuk el és tisztítsuk meg a felhasznált eszközeinket, beleértve a védőruházatunkat is, és hagyjuk azokat, ha csak lehet a levegőn megszáradni.