emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Fűnyíró karbantartása: tisztítás és beállítás szezon előtt

Itt a tavasz! Így, ha már túl vagyunk a kezdeti, ragyogó szemű rácsodálkozáson, hogy a gyepünk milyen szépen zöldül és növekszik napról-napra, akkor itt az ideje kiparkolni a sufniból a fűnyírónkkal.

Az április országszerte a fűnyírószezon nem hivatalos kezdete – kivétel, ha a tavasz sok esővel és hűvös, borongós idővel érkezik. Ebben az esetben ugyanis a növények lassabban, illetve késleltetve indulnak csak növekedésnek.

Az első nyírások ideje kitolódhat egészen júniusra még annak ellenére is, hogy a szomszédban már április óta minden hétvégén rendszeresen fel-felbőg a motoros fűkasza.

Most van itt az ideje elővenni a fűnyírókat és megtisztogatni, rendbe tenni az első használat előtt

Mielőtt azonban részleteznénk az első indítás előtti tenni- és tudnivalókat, kiemelnénk, hogy a tavaszi fűnyíró karbantartást elektromos fűnyíró esetén a fűnyíró áramtalanításával, motoros eszköz esetén pedig a gyújtógyertya kicsavarásával kezdjük el.

Általánosságban véve, ha fűnyíró karbantartásról beszélünk, akkor azon a gép alapos megtisztítását, az elöregedett olaj- és benzin cseréjét, a gyertya ellenőrzését, valamint a légszűrő ellenőrzését és esetleges cseréjét értjük.

Benzinmotoros fűnyíró tavaszi nagyüzem előtti karbantartása

Töltsük fel a benzines fűnyírónkat friss olajjal és friss üzemanyaggal, lehetőleg azt követően, hogy a régit egy kézi olajszivattyúval vagy szilikon slaggal kiszivattyúztuk. Az elöregedett, fáradt olaj és a romlott üzemanyag ugyanis nem csak egy kellemetlen probléma, de komoly kárt is okozhat, tönkre téve, eldugítva a fűnyíró alkatrészeit.

A fűnyíró motorja általában szezon közben is rendszeres karbantartást igényel, így kiemelten fontos a téli, hosszú pihenő után a gyújtógyertya dörzspapírral vagy gyertyakefével történő alapos megtakarítása és a rárakódott szénmaradékok eltávolítása a végeiről és az elektródákról.

A porlasztó légszűrőjét szintén érdemes állandóan tisztán tartani, így az első beüzemelés előtt a szűrőbetétet mossuk ki enyhe mosószeres vízben majd teljes száradás után helyezzük vissza.

Az üzemanyag-vezeték átjárhatóságát is érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e benne lerakódás, nem akadályozza-e valami a benzin szabad áramlását.

A tolókart és a fogantyút ellenőrizzük, hogy megfelelően működnek-e, valamint bizonyosodjunk meg arról, hogy a védőkupakok a helyükön vannak és jól zárnak.

A fém alkatrészeket sem árt átnézni, az alvázat és a csavarokat, hogy azok nem-e korrodáltak, nem-e lötyögnek, hiszen a csavarok a fűnyíró rezgésétől meglazulhatnak vagy akár a rájuk rakódott szennyeződésektől be is ragadhatnak.

Végül olajozzuk be az olajozást igénylő részeket és ellenőrizzük, teszteljük le valamin, hogy a kések elég élesek-e – lehetőleg ne az ujjainkon, erre a célra inkább egy újságot vagy papírlapot válasszunk.

Abban az esetben, ha élezni kell a fűnyírónk késeit, a rögzítő nagy csavart vagy anyát tartva emeljük ki a késtartót, majd csiszolókővel egyengessük ki a csorbákat és élesítsük meg a széleket.

Önindítós vagy elektromos indítású fűnyíró tavaszi üzembe helyezése

Sokan esküsznek arra, hogy az elektromos fűnyírót sokkal könnyebb karbantartani, mint a benzines, motorost, hiszen nem kell sem az olaj vagy benzin leeresztéssel sem az olyan mechanikai karbantartással húzni az időt, ami a benzinmotorhoz köthető. És ez így is van.

Legelső lépésként tehát töltsük fel a fűnyíró lemerült akkumulátorát, majd, ha ezzel a fáradtságos művelettel végeztünk és nem szeretnénk, ha a fűszálakból tépett fűlé-pürét csinálna a fűnyírónk, ellenőrizzük le, hogy nem tompultak-e el az előző szezon során a kései.

Az éles kés ugyanis szép vágásképet ad, míg a tompa roncsol és tép, így a friss vetésű, vagy még épp erősödőben levő füvet a húzási fázisban akár tövestől ki is tépheti.

Vegyük le tehát a késeket és egy reszelő, élező segítségével a széleken „köszörüljük ki a csorbát” majd fújjuk be egy kis WD40 univerzális spray-vel, ez ugyanis segít azt megvédeni a korai korrodálástól, rozsdásodástól.

Végezetül fűnyírónknál állítsuk be az első vágáshoz a megfelelő vágás-magasságot.

A fűnek és nekünk egyaránt optimális vágás-magasság beállítása

Érdemes a kora tavaszi, még épp zsendülő, bokrosodó füvünket kíméletesen kezelni és a vágás-magasságot minél magasabbra beállítani. Amennyiben az idő szárazabb, az idő pedig gyorsan melegedik, akkor is ez a beállítás az optimális választás. A nagyobb fű ugyanis jobban árnyékol és lassítja a talaj felmelegedését, valamint csökkenti a nedvesség kipárolgását is.

Ha viszont az esők szinte mindennaposak és a fű is nekilódult a növekedésnek, akkor nyugodtan maradhatunk a terepnek, a szemünknek és az anyósunknak egyaránt megfelelő vagy épp jól megszokott vágásmagasság beállításánál és neki is ugorhatunk. Már, ha pont nem esik. Megint.

Figyelem!

Ha minden karbantartási munkálatot elvégeztünk és megfelelően üzembe is helyeztük a fűnyírónkat ám az ennek ellenére nem indul be vagy esetleg csak nem boldogultunk valamelyik mozzanattal egyedül, a fűnyíró tavaszi üzembe helyezéséhez és átvizsgálásához kérhetjük közvetlenül valamelyik közeli, a fűnyírónknak megfelelő szakszerviz segítségét is.