emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Öntöző szivattyúk méretezése

Nehezen tudja eldönteni, hogy megfelel-e kertje öntözéséhez egy olyan szivattyú, amit a szomszédja is évek óta használ? Ezen nem érdemes törnie a fejét. A szomszéd szivattyúja ugyanis nagy valószínűséggel a saját kertjéhez van méretezve.

Ön akkor dönt jól, ha választása a növényei szükséges vízigényén, saját kútja méretén, vízhozamán, valamint a szivattyú működési elvén és maximális kapacitásán alapul.

Segítünk, hogy még a locsolási szezon előtt sikerüljön dűlőre jutnia szivattyú-ügyben. Beruházás előtt olvassa végig kis útmutatónkat, bemutatjuk, mi minden határozhatja meg azt, hogy mekkora méretű, valamint mekkora kapacitású szivattyúra lesz szüksége növényei öntözéséhez.

Kezdjük a legelején – műszaki specifikációk

A szivattyúk között válogatva, a szivattyúk műszaki specifikációi felsorolása között többek között az alábbi igen beszédes kifejezéseket, adatokat láthatja feltüntetve:

  1. Teljesítmény (Watt),
  2. Munkamélység, önfelszívás (méterben),
  3. Hmax = Maximális emelő/szállítási magasság (méterben),
  4. Qmax = Maximális átfolyás/szállított vízmennyiség (l/óra vagy l/perc).

A teljesítmény

A gyártók itt a leadott teljesítményt tüntetik fel többnyire, a fogyasztás, vagyis, hogy a szivattyúnak hány wattra van szüksége az óránkénti működéshez (és ami egyben az áramszámlánkat is meghatározza) eltér ettől.

A fogyasztás Watt értéke is igen hasznos adat, így ugyanis könnyebben megkülönböztethetőek a kiváló minőségű és gazdaságos szivattyúk a gyengébb minőségű, olcsóbb, ám gazdaságtalan energiafalóktól.

Gyakran előfordul ugyanis, hogy egy olcsóbb, (de paramétereiben nagyon hasonló) készülék felvett teljesítménye magasabb, így az éves üzemeltetése drágább is lehet, mint egy magasabb ár-kategóriájú, ám alacsonyabb felvett teljesítménnyel rendelkező szivattyúé.

Vagyis sok esetben egy év vagy akár már pár hónap alatt visszahozhatja a különbözet árát a drágább készülék. Érdemes így kicsi fejszámolást végezni, ha két szivattyú között ingadozik a döntésünk.

Munkamélység

A munkamélység az, ami: az a maximális mélység, amin a szivattyú dolgozni képes.

A maximális átfolyás (Qmax) – vagy másként megfogalmazva áramlási sebesség

Ez tükrözi azt a mennyiséget, amiből megtudható, hogy mekkora a szivattyú vízszállító kapacitása. Az áramlási sebesség ugyanis a szivattyún egy bizonyos idő alatt átfolyó vízmennyiség leírására használt kifejezés. Az áramlási sebességet általában liter per percben számoljuk.

Egy 20 liter/perc áramlási sebességű szivattyú 20 liter vizet képes felhozni a kútból vagy tartályból, egy perc alatt.

Maximális emelőmagasság (Hmax)

Ez az érték jelzi azt, hogy milyen magasra képes az adott szivattyú felemelni – ez alapján tudható, hogy hány Bar nyomással képes a készülék dolgozni.

Amennyiben a Hmax érték pl. 20 méter, a szivattyú pedig 8 méterről szívja fel a vizet, akkor a nyomómagasság értéke már csak 12 méter lesz.

Ugyanakkor, mivel 1 Bar kb. 10 méter magas vízoszlop nyomásával egyenlő, a 20 méteres emelőmagasságú szivattyú 2 Bar nyomást lesz képes létrehozni. Ez az információ olyankor nagyon hasznos, ha a kertlocsoláson túl a hétvégi ház vízellátását is ugyanazon szivattyúval szeretné megoldani.

A (cső)súrlódásból adódó nyomásveszteséggel – ami a csövek súrlódási ellenállásából ered – azonban mindenképpen érdemes kalkulálni.

Egyéb, a szivattyúk méretezésén túli specifikációk, amelyekkel jó előre tisztában lenni

A szivattyúknak van néhány egyéb specifikációja is, amellyel tisztában kell lennie annak ellenére, hogy a szivattyú méretezésénél csak az áramlási sebesség, a maximális emelőmagasság és a munkamélység a kritikus érték.

A szivattyú tényleges mérete

Egyes fúrt kutakba speciális méretű és kialakítású szivattyú szükséges. Olyan, amelynek paraméterei megfelelnek a rendelkezésre álló kút típusának valamint a kútburkolat átmérőjének. A hagyományos búvárszivattyúk mérete például meghaladja egyes cső kútburkolatok átmérőjét.

Üzeme (működtetése)

A szivattyúk többsége elektromos így a működtetéséhez elektromos konnektorra van szükség. Vannak azonban benzinmotoros valamint akkumulátoros és napelemes szivattyúk is a piacon. Ennek a szivattyúnak azonban közvetlen napfényre van szüksége a működéshez.

Csatlakozás típusa, paraméterei

A csatlakozás típusára a részletes paraméterek között lehet rábukkanni, itt mind a szívó oldali, mind a nyomócsatlakozást megtalálhatjuk, coll értékben megadva.

Ez az érték (ami egyébként a készülékhez csatlakoztatható cső rögzítő csavarjának méreteire utal) a legtöbb kerti szivattyú esetében 1 coll, de lehet ¾ is, így megelőzve az otthoni bosszankodást, minden esetben még vásárlás előtt jó ezt letisztázni.

A szivattyú anyagösszetétele

Rendkívül fontos elem, ha szivattyúról van szó. Az inox, öntvény, rozsdamentes acél vagy épp sárgaréz szivattyú illetőleg szivattyúalkatrész sokkal kevésbé kopik, így a készülék összességében lényegesen hosszabb élettartamú lehet, mint egy műanyag, vagy egy silányabb fémötvözet.

Amire a kertjének az év minden szakaszában szüksége van, az az elegendő vízellátás. Fenti ismertetőnket végiggondolva garantáltan meg fogja találni azt a szivattyút, amelyiknek a méretezése optimális az öntözési feladatok ellátásához és egyéb paraméterei alapján Önnek is tökéletesen megfelel.