emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Merülő- és felszíni szivattyúk öntözéshez. A gazdaságos megoldás kertje gondozásához

Bár a kedves szomszédja esküszik arra, hogy a kútból a leggazdaságosabb a hagyományos, vödrös vízvételezés és a locsolóval történő növényöntözés, Ön mégis inkább haladna a korral és egy praktikus öntöző szivattyúval oldaná meg növényei vízellátását?

Ha régóra keresgél, de nem tudja, hogy hogyan, mi alapján válasszon ki egyetlen egyet a piacon fellelhető számtalan modell közül, segítünk, hogy ne tapogatózzon tovább vakon az ismeretlenben.

Megmutatjuk, melyek azok a szempontok, amelyek figyelembevételével sikerülhet megtalálnia a tökéletes kerti szivattyút. Azt, amely amellett, hogy képes stabilan biztosítani a mindenkor szükséges vízellátást növekvő növényei számára, még gazdaságosan is működtethető.

A megtakarított pénzt pedig félreteheti vagy vehet belőle pár új vödröt a szomszédjának, születésnapra.

Kertjének növényeit merülő- és felszíni szivattyúkkal egyaránt öntözheti

Amennyiben eldöntötte, hogy szivattyút telepít a kertjébe még a vásárlás előtt tudnia kell: egy minden szempontból megfelelő szivattyút az öntözéshez lényegesen nehezebb kiválasztani, mint egy jó locsolóvödröt.

De az alábbi szempontok alapján az is gyerekjáték lehet.

1. Mekkora az öntözendő kertterület mérete?

Annak érdekében, hogy kertje elegendő vízellátáshoz jusson, vegye figyelembe annak méretét és ennek függvényében válasszon egy minimum kapacitás értéket:

A vízigény felmérésekor gondolja át: mekkora területet kíván belocsolni, milyen öntözőrendszerrel és milyen gyakorisággal?

Ajánlott szándékosan kissé felülbecsülni (kb. 5-10%-al) a locsolandó terület méretét, majd a gazdaságos üzemeltetést szem előtt tartva elgondolkodni azon, hogy szabadföldi szórófejes, esőztető, vagy lassú, csepegtető rendszerű netán ködösítő-párásító öntözés működhet az adott növények mellett jobb hatásfokkal?

Ugyanis a nagyobb liter/perc összvízkapacitás igényű szórófejes öntözőrendszer beindítására akár napi két vagy három (vagy több) alkalommal is sor kerülhet és ez az alapjában vett nagyobb energiaigényen felül is minden alkalommal plusz energiafelvétellel jár.

A csepegtetőhöz azonban a kisebb összmennyiségű vízhozam is elegendő lehet folyamatos üzem mellett. Sőt. Az utóbbi öntözési mód több szempontból is gazdaságosabb: a napi vízfogyasztást tekintve valamint az alacsonyabb áramfelvétel/üzemeltetési költség miatt.

A kisebb teljesítményfelvételű, folyamatosan üzemelő szivattyú ugyanis értelemszerűen kevesebbet fog fogyasztani, mint egy nagyteljesítményű motor, ami napjában többször ki-be kapcsolgat.

2. Milyen mélyen van a víz, amivel locsolni szeretne?

Ha felszín közeli vízzel (sekély kúttal, tóval, patakkal vagy vízgyűjtővel) rendelkezik a kertje, akkor a víz kinyerése egy 6-8 méter munkamélységű felszíni szivattyúval is egyszerűen megoldható. Akkor is érdemes ezt a megoldást választani, ha tartályban gyűjtött esővízből szeretne kertet öntözni.

Ám amennyiben 10 méteres vagy azt meghaladó mélységből kell a vizet felhúzni, abban az esetben mélykút szivattyút vagy egy nagyobb szállítási magassággal rendelkező búvárszivattyút szükséges választania.

3. Nagy mennyiségű víz mozgatására van szüksége?

A mély kutakhoz nagy teljesítményű merülő-nyomó szivattyúra van szükség, főleg, ha olyan öntözőrendszert használna, amely időről-időre nagyobb mennyiségű víz pumpálását igényli.

A teljesítmény ugyanis egyenesen arányos azzal, hogy milyen erővel, milyen mélyről és mennyi vizet képes a szivattyú adott idő alatt (pl. liter/perc vagy liter/óra) vételezni.

4. Tiszta, vagy enyhén szennyezett a víz a kertjében?

Azok a szivattyúk, amelyek tiszta víz kiemelésére szolgálnak, gyakran nem rendelkeznek szűrővel így egy kevés homoktól is könnyen meghibásodhatnak. Azok a szivattyúk azonban, amelyek előszűrővel vannak ellátva, sokszor tartósabbnak bizonyulnak, ha ásott kút vizének szivattyúzásáról van szó.

Az üledékes, fizikai részecskékkel enyhén szennyezett víz (de nem szennyvíz) mozgatásához speciális, szennyezett vízhez való szivattyút érdemes használni. Speciálisan szennyvízszivattyút azonban nem érdemes csak emiatt vásárolni.

5. A vízvételezés helyén melyik szivattyú típus alkalmazható?

A rögzítő kötéllel bemeríthető merülő-búvárszivattyúk egyes kúttípusok esetében nem alkalmazhatók azon egyszerű oknál fogva, hogy nem férnek le a kút fúrt csövén, vagy szűk beton fedőnyílásán. Az ilyen helyekre (mély kút esetén nagy szívóteljesítményű) egy vagy két csöves felszíni, száraz szivattyú alkalmazását javasoljuk.

A fenti szempontokon túl ne feledje, hogy a tartósságot sem árt figyelembe vennie, amikor döntésre kerül sor, hiszen ki akarna olyan szivattyút, ami már pár hónapnyi működés után már javításra szorul, vagy amelyet ki kell dobni mert tönkre megy?

A hosszú élettartam egyik alapköve a minőségi alapanyag és alkatrész. Így akár merülő, akár felszíni szivattyú mellett dönt végül, jó, ha szem előtt tartja: az acél, inox és öntvény szivattyúk akár hosszú éveken keresztül hibátlanul láthatják el kerti növényei öntözésének fontos feladatát.