emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Műanyag boroshordó árak és méretek: tényleg jobbak, mint a fából készült hordók?

Bár a borkészítés és tárolás leghagyományosabb eszközei a különböző fából készült, kisebb-nagyobb fahordók, a címet elolvasva talán sokaknak az a „Gyula bácsi” jut eszébe, aki állítja, hogy a gyorsan beérő, isteni cefréjének a körültekintően kiválasztott fehér műanyag hordó a titka. Ám ez nem igazán van így, ugyanis a faluban általában mindenki tudja, hogy „Gyula bácsi” cefréjének a titka egyszerűen csak a sok-sok hozzáadott cukor.

Természetesen cikkünkben nem elsődlegesen a „Gyula bácsi” cefre készítési praktikáiról ejtünk szót. De tény, hogy a tartalom valahol azért ahhoz is kapcsolódni fog, hiszen a hangsúly a műanyagon lesz, továbbá a műanyag boroshordókról való tudnivalókon. Konkrétan azon, hogy:

Vajon tényleg jobb-e a műanyag boroshordó, mint az, ami fából készült?

Efelett legrövidebb idő alatt úgy törhetünk pálcát, ha mérlegre tesszük mindkét hordó típus előnyeit és azok esetleges hátrányairól sem feledkezünk el. Lássuk hát!

A hagyományos kivitelű (vagy ha úgy tetszik rusztikus) fából készült boroshordók:

A fahordók alapanyaga általában valamilyen tölgy, kocsányos, mocsári, cser vagy magyar tölgy. És szinte nem is tudunk elképzelni olyan borospincét, pincészetet vagy borozót, ahol nem állnának tömött sorokban fahordók az egészen kicsitől, az egészen hatalmasig.

Méretre azonban inkább a kisebb boroshordók az elterjedtek, aminek az oka az, hogy a 120-220 liter körüli fahordók felület és térfogat aránya a legtökéletesebb a borérlelés szempontjából.

A fahordók esetében a hordóból kioldódó anyagok mennyiségének és minőségének hatalmas szerepe van a bor végső karakterének kialakulásában. Míg a sima fahordók többnyire csak a fa aromáját-, a kiégetett hordók egyéb specifikus aromákat is adhatnak az érlelés és tárolás során a borhoz (pl. vanília, füst stb. aromák).

A fa porózus jellege miatt azonban a fahordókban a bor folyamatos oxidációs hatásnak van kitéve, ami nem kedvez a bornak, sőt, jelentősen ronthatja annak élvezeti értékét, minőségét. Ezt csak úgy előzhetjük meg, ha megfelelő szakértelemmel kezeljük a fahordóban tárolt bort.

A fahordók karbantartási igénye óriási és az élettartalma is igen korlátozott. Külső-belső tisztán- és egészségesen tartása mind az új, mind a régi hordók esetében rengeteg ráfordítandó idővel és munkával jár; havi kénezés, hordómosás, vizes áztatás, fertőtlenítés, gőzölés, diófapácos kezelés, szikkasztás, abroncs és faápolás stb.

A mindezekhez szükséges szakértelemről már nem is beszélve. Nem csoda hát, hogy a minden szempontból igen kényes fahordók helyét egyre inkább átvenni látszanak a műanyag boroshordók.

A rozsdamentes bortartályok, avagy a modern, műanyag boroshordók:

Ma már többnyire olyan megbízható műanyag hordók és tartályok készülnek az erre specialiozálódott gyárakban, amelyeknek az alapanyaga egyfajta kiváló hőtűrésű poli-propilén. Így azok alkalmazása a szürettől a must erjesztésén át a borok tárolásáig szinte minden folyamat terén bátran alkalmazható és ennek köszönhetően egyre szélesebb körben elterjedt. A számtalan előnyét pedig mi is szinte alig győzzük sorolni:

  • Erősek (hegesztési pontok nélkül állítják elő a műanyag hordókat, így nincsenek megrepedésre, eresztésre, deformálódásra hajlamos, gyenge pontjaik),
  • alig van saját súlyuk (így tulajdonképpen csak a benne tárolt anyagok, folyadékok súlyával kell számolnunk a mozgatásakor),
  • könnyen és gyorsan akár emberi erő nélkül is kitisztíthatók,
  • igen hosszú az élettartamuk (kiviteltől függően várhatóan akár 10-15év is lehet),
  • UV-stabilizáltak (idővel sem töredeznek, nem romlik az állaguk),
  • akár egészen kicsi, 2 literes változatú kivitelben is kaphatók,
  • a műanyag boroshordó árak a fahordókéval szemben sokkal alacsonyabb érkategóriában mozognak, így azok összességében megfizethetőbbek,
  • élelmiszerbiztosak, ugyanis egyáltalán nem oldódnak ki belőlük vegyi anyagok (megfelelnek az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet előírásainak),
  • szemben a fa, inox és acéltartályokkal a műanyag boroshordók teljesen pára-, lúg- és savállók, továbbá nem korrodálnak,
  • nem szívják magukba a különböző borok illatát és így nem is adják át a benne tárolt következő újbornak,
  • nagyon jó a hőszigetelő képességük, ezáltal megfelelő körülmények között tartósan fenn tudják tartani a bor állandó hőmérsékletet,
  • gázáteresztő képességük nulla, így optimális feltételek mellett biztosítják a bor teljes oxidáció elleni védelmét.

Vagyis a műanyag tartályban (szemben a hagyományos, fahordókkal), a bor hozzáadott kén nélkül is megőrzi a zamatát, ráadásul lassabban is öregszik így sokáig frissen tudja tartani különleges, egyedi aromáit.

Műanyag boroshordó és fahordó – a kettő között a különbség már szemmel sem látható

Akik számára pedig, akiknek hiányzik az igazi boroshordó feeling, van egy jó hírünk: egy ideje már kaphatók olyan esztétikus, fahordót utánzó külső megjelenéssel rendelkező műanyag hordók is, amelyek szinte megszólalásig hasonlítanak a hagyományos, abroncsos-fadongás „öregapjukhoz”. Így már senki sem vitathatja azt a tényt, hogy a műanyag boroshordó kívül-belül jól áll a bornak.