emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Hogyan zajlik egy földalatti műanyag esővízgyűjtő tartály telepítése?

Gondolná, hogy egy átlagos családi háztetejéről egy-egy esős időszakban akár 7-800 liter víz is könnyedén összegyűjthető? Az esővíz összegyűjtésre persze többféle lehetőség is adódik az egyszerűtől az egész komplex, földalatti esővízgyűjtő tartályos rendszerekig.

Az esővízgyűjtő tartály telepítése persze jóval összetettebb feladat, mint egy hordó kihelyezése a virágoskertbe, vagy a ház csatornájából kizúduló víz bevezetése egy nagyobb, nyitott tartályba.

Hogyan működik az esővízgyűjtő tartályból való öntözés?

Esőzés alkalmával a csatornarendszer összegyűjti a vizet (jó esetben) a tető teljes felületéről és a levezető ereszcsatornából egy vízlopón keresztül az esővíz a földalatti tárolótartályba folyik be. Ebből a tartályból egyfajta motoros vízkiemeléssel illetőleg általános, kerti szivattyúval egy csövön keresztül bármikor felszínre hozhatjuk az éppen szükséges mennyiségű esővizet.

A profi tartályos esővízgyűjtő rendszerekhez ma már különböző vízszűrő berendezések is csatlakoztathatók annak függvényében, hogy a gyűjtött vizet milyen felhasználási céllal tároljuk. A legtöbb földalatti tartály rendelkezik legalább egy szűrővel, ez az előszűrő. Az előszűrő egyetlen fő feladata az, hogy megtisztítsa a csapadékvizet a különböző bio szennyeződésektől, pl. levelektől, gallyaktól, moháktól, azonban egyes előszűrők az apró homokszemcsék kiszűrésére is alkalmasak.

A WC öblítő rendszerét vagy a mosógépet is lehet csatlakoztatni a földalatti vízgyűjtő tartályhoz

Sok helyen nincs vezetékes víz. Egy földalatti esővízgyűjtő tartály azonban az ehhez hasonló ingatlanok egész éves vízellátását is képes lehet fedezni. Hogyan? Természetesen nem abban a formában, ahogyan azt a tetőről sikerül begyűjteni, hanem egy komplex szűrőrendszer segítségével, amelynek a végén akár ivóvíz minőségű hálózati vízhez is juthatunk.

Az előszűrők ugyanis képesek jelentősen javítani és hosszú távra megőrizni a gyűjtött csapadékvíz minőségét. Azonban, ha mosógép vízellátását is erről szeretné megoldani, érdemes a háztartási eszközök védelme érdekében további előszűrők tartályba integrálását is mérlegelni. A legjobb szűrők töltöttség-állapot kijelzővel és úszó kivételi hellyel és DIN1986 garanciával is rendelkeznek.

A földalatti vízgyűjtő rendszer kiépítése

A földalatti vízgyűjtő rendszer kiépítése bár jóval nagyobb munka, de sokkal nagyobb öntözőkapacitást is jelent hosszú távon.

Amennyiben a föld alatt szeretnénk vízgyűjtő rendszert kiépíteni, azt érdemes még a lakóépület alapozásával egy időben megtenni. A hatalmas tartály beásása ugyanis jelentős mennyiségű földmozgatással jár és a kitermelt földet még el is kell szállítani.

Kiváltképp sok föld megmozgatására kell számítani ott, ahol a fagyhatár mélyebben található, alapesetben ez 60-100 centimétert jelent, de helyi fagyhatártól függően ez megközelítheti a 1,5 métert is. Kizárólag így garantálható a télen-nyáron állandó, kellemesen hűvös vízhőmérséklet.

A ház elkészültével egy időben a tartály feletti tereprendezés (füvesítés, kert kialakítása, betonozás, stb.) is könnyebben megoldható, így végül csak egy kisebb levegőztető csatornafedél fog árulkodni a földalatti vízgyűjtő létéről.

Természetesen nem akarunk senkit sem lebeszélni egy esővízgyűjtő tartály telepítéséről, hiszen utólag is kiépíthető egy komplex földalatti vízgyűjtő rendszer, de ebben az esetben előre számolni kell a föld alá telepítendő tartály méretével és mindazzal, ami ezzel jár.

A földalatti műanyag esővízgyűjtő tartály előnyei:

  • lényegesen nagyobb mennyiségű víz befogadására képes, mint egy föld feletti, nyitott hordó vagy tartály
  • az összegyűjtött, tárolt esővíz minősége hosszú távon is megmarad
  • tökéletesen képes fedezni egy kert akár egész éves vízigényét
  • sokat spórolhatunk vele, hiszen nem a vezetékes víz fogy ráadásul a lágy esővíz élettanilag a növényeknek is sokkal kedvezőbb
  • a vízgyűjtő hiányában az esővíz aláfolyhat az épületnek, tönkreteheti a falazatot, megsüllyedhet a járda vagy a beálló, ha a lezúduló víz alámossa
  • a földalatti műanyag esővízgyűjtő tartályokat a téli időszakra nem kell kiüríteni

Mindezek után már csak egyetlen kérdés maradt a végére: mekkora esővízgyűjtő tartályt érdemes választani?

Ez részben attól függ, hogy elődlegesen mire szeretnénk használni az összegyűjtött csapadékvizet; csak locsolásra, vagy a vezetékes vízfelhasználás mérséklésére esetleg annak teljes kiváltására? Egy földalatti esővízgyűjtő rendszerrel ugyanis akár a lakossági vízközmű rendszertől való teljes függetlenség is elérhető.

Természetesen a telepítés előtt figyelembe kell venni az adott tájegység éves csapadékmennyiségét és a várható vízigényt is. Ezt átgondolva dönthetünk egy kisebb 1500 literes-, vagy akár egy kapitálisan nagy, 30 000 literes földalatti műanyag esővízgyűjtő tartály mellett is. Csak rajtunk áll.

Egy földalatti, műanyag tartály (szakszerű telepítését követően) évtizedeken át képes lehet ellátni kertünket és ingatlanunkat megfelelő minőségű, lágy vízzel, amelyet mind a növényeink, mind a háztartási eszközeink megköszönnek majd.