emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Elektromos motoros talicska – árak és egyéb hasznos tudnivalók

Ha itt a jó idő, az a motorosok számára olyan, mint egy felhívás, keringőre. Kihagyhatatlan. Az első napsugarak újabbnál-újabb felejthetetlen élményekkel kecsegtetve előcsalogatják a motorosokat, kicsiket és nagyokat egyaránt. A jelszó: Mi, motorosok tartsunk össze! De mi a helyzet, ha az a lágyan duruzsoló motorral rendelkező eszköz esetünkben egy izmos motoros talicska?

Mi mindenre jó az elektromos talicska – hasznos és érdekes tudnivalók, árbefolyásoló tényezők

A hagyományos, tenyérfeltörő és derékroppantó kézi talicska soha nem képes azt a szabadságot nyújtani, mint a motoros talicska, így egészen biztos, hogy aki egyszer kipróbálja, soha többé nem vágyik arra, hogy cipekedve egyensúlyozzon az egy kerekű tili-tolival. A motorozás ugyanis a motoros, vagy elektromos talicska esetében is szinte életforma.

A motoros talicska használata igazán élményszámba megy; és nem kell hozzá sem forgalmi sem jogosítvány. Legyen az négykerekű, vagy gumiláncos, erős motorjával stabilan veszi az elé kitűzött akadályokat akár meredek vagy nehezebben járható, köves-gödrös terepeken is. Ehhez szürkületben az erőteljes LED világítása mutatja az utat.

A háromkerekű vagy lánctalpas, elektromos talicskákkal bármilyen ömlesztett illetőleg darabos anyag nagyobb fizikai megerőltetés nélkül, könnyűszerrel szállítható; kövek, sóder, homok, fa, vagy épp só. A motoros talicskák megbirkóznak akár 100-300kg terheléssel is. A 3 és 4 kerekű valamint hernyótalpa hajtású önjáró talicskák (vagy ahogyan még nevezik, az elektromos, gyalogkíséretű mini dömperek) rakodóputtonyát viszont még az ennél is nagyobb, akár 400-500kgos terhek biztonságos szállítására tervezték.

Ezt a fél tonnás terhet típustól függően ráadásul akár 20 fokos emelkedőn is képesek megmozgatni (az erre vonatkozó pontosabb adatokat az egyes modelleknél a feltüntetett hajtás, puttonytérfogat, munkasebesség, stb. technikai adatok között, kapaszkodóképesség megjelöléssel találhatjuk meg.)

Az elektromos, motoros talicskák árai széles spektrumon mozognak

Attól függően, hogy milyen munkasebességgel (km/óra), puttonymérettel illetőleg mekkora teherbírással (kg) és motorteljesítménnyel (W) rendelkeznek, az elektromos talicskák árai igen eltérőek lehetnek.

Míg a hagyományoshoz hasonló kialakítású, kisebb, 230W-os motorral szerelt elektromos talicskák már 1000-1200 Euro körül elérhetők a munkagép piacon, addig a 4 akkumulátoros (összesen 48V), erős, 750W-os elektromotorral felszerelt mini dömperek ára jelenleg átlag 2700-3500 Euro körül mozog. Igaz ez utóbbiak nagyobb munkakapacitással és ehhez lényegesen több erővel is bírnak, mint „alap” felszereltségű, nem túl fajsúlyos társaik.

Emiatt érdemes megvizsgálni azt, hogy melyek azok a funkciók, amik a márkán és a teljesítményen túl még akár jelentősen befolyásolni képesek az elektromos talicska árakat. Nos, többek között az alábbiak:

A hátrameneti funkció

Megkönnyíti a pontos, precíz munkavégzést, ha nem csak előre-, hanem hátramenet funkcióval is rendelkezik egy elektromos talicska, kiváltképp, ha annak puttonymérete és teherbírása már a nagyobb tömegmegmozgatásra is alkalmas kategóriába esik.

A menetirány váltás lehetősége legalább olyan lényeges szempont amikor vásárlásra kerül a sor, mint a maximális menetteljesítmény. Bár nem fogunk rodeózni vele a terepen, de azért érdemes azt is figyelembe venni, hogy az építőipari kisgépek piacán jelenleg elérhető elektromos talicska modellek maximális munkasebessége előremenetben 3-8km/h, hátramenetben 1-3,5 km/h intervallumon belül mozoghat. Ez pedig igenis lényeges szempont, amikor a kitűzött határidők betartásáról van szó.

Az elektromos billentés funkció

A billentés funkcióval ellátott elektromos talicska pont olyan, mint a nagy dömperek, csak épp kicsiben. A hagyományos talicska napi több száz alkalommal történő emelgetése, fordítgatása, továbbá kilapátolása a motoros talicskáknak köszönhetően már egyértelműen a múlté. A hidraulikus billentés ugyanis minden körülmény között gyors és kényelmes kirakodást biztosít a motoros talicska kezelőjének.

Az extra hótoló funkció – Van, ami néha több, mint aminek elsőre látszik

A 2in1 motoros talicska egész évben használható, ugyanis igény szerint két csavarral továbbá egy hólapáttal és pár szakavatott mozdulattal talicskából könnyedén bármikor egy kompakt és praktikus kis hótolóvá alakítható. A legjobb, hogy mindezért nem kell két eszköz árát kifizetnünk és kevesebb helyet is foglal el a fészerben.

Számos iparágban értékes, kifizetődő munkát végezhet egy elektromos talicska

Már csak azért is, mert egy elektromos talicskával akár 3 kézi talicskás ember munkája is könnyedén kiváltható. A keskeny kivitelű motoros talicska modellek ráadásul nem csak terepmunkákra, de akár beltéri anyagmozgató feladatok ellátására is alkalmazhatók, hiszen szélességük kisebb, mint egy normál ajtónyílás.

Az elektromos talicskával legyen tél vagy nyár, minden munka élvezet: hiszen nincs is jobb annál, amikor tapad a gumiabroncs az aszfaltra és te csak húzod a gázkart, miközben keményen tartod a kormányt, a motor pedig engedelmesen duruzsol…