emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Motoros permetező vagy elektromos permetező? Mi alapján döntsek?

Talán a szomszéd még mindig a régi, levegős rendszerű, nyikorgó háti permetezőre esküszik – azonban mint ahogyan az már sok más területen is bebizonyosodott, itt sem igaz az a tézis, hogy „régen minden jobb volt”.

Még akkor sem, ha az öreg Gyuri bá a kalapját tenné rá. Hiszen ma már számtalan új, innovatív műszaki paraméterekkel és technikákkal találkozhatunk az elektromos permetezők és a benzinmotoros permetezők esetében – és ezek között sok olyan is akad, ami végeredményben nagyon megtudja nehezíteni azt, hogy egy konkrét típus mellett tegyük le a voksunkat.

Mi alapján döntsünk a permetező típusai között?

Amennyiben tehát nem tudunk dönteni egy adott permetező típus és/vagy márka között és felmerül a nagy kérdés, hogy mégis akkor mi alapján is döntsünk, egyértelműen funkcionalitás szempontjából érdemes megközelíteni a dolgot.

Mit értünk ezalatt?

Bár mind a motoros permetezők, mind az elektromos permetezők hasznos eszközök lehetnek a legkülönbözőbb feladatok elvégzéséhez, azonban nem mind alkalmas minden kerti (és házkörüli) permetezési feladat elvégzésére, vagyis ha

  • nagy alapterületű kerthez, gyümölcsöshöz keresünk permetezőt, akkor egyértelműen a nagyobb teljesítményű, áramforrástól független motoros permetezőgépek alkalmazása bizonyul hatékonyabbnak.
  • könnyebb kertkörüli munkákhoz, például melegházi növények öntözéséhez vagy műtrágyák időszakos kipermetezésére használnánk a permetezőt akkor elegendő lehet egy elektromos háti permetező vagy akár egy elektromos kézi permetező is a „bokros” teendők elvégzéséhez.

Tehát, míg a nagy kapacitású, akár trágyaszórásra is alkalmas, sokoldalú motoros permetezőgépek kifejezetten hasznosnak bizonyulnak abban az esetben, ha rövidebb idő alatt nagyobb területet tudunk lefedni, addig a kisebb teljesítményű, praktikus háti vagy kézi permetezők mind ön-, mind töltési súlyukból adódóan elősegítik a könnyebb munkavégzést és a használatuk is lényegesen egyszerűbb.

Azoknak, akiknek eddig nem volt dolguk a masszívabb, nagyobb teljesítménnyel rendelkező motoros permetezőkkel, de újabban előszeretettel játszanak el a gondolattal, miszerint „ha a Bélának van, nekem is kellene egy”, és azoknak is, akik igen alapos megfontolásból kacsingatnának felé, de még nem sikerült egyértelműen eldönteniük, van-e rá valójában szükségük, ajánljuk, hogy olvassanak tovább:

A motoros permetező előnyei

Röviden: a benzinmotoros permetező egy olyan permetezőgép, amelyet benzinmotor hajt – ki gondolta volna, igaz? Pedig ténylegesen ez a létező legegyszerűbb meghatározás, ami ráadásul több fontos tulajdonságot is magában foglal.

Ennek tükrében az alábbiakra számíthatunk:

  1. Teljesítmény terén: A benzinmotoros permetezőgépek általában nagyobb teljesítményűek, mint az elektromos permetezőgépek, így a nagy igénybevételt is jól bírják, tehát kiváló hatásfokkal alkalmazhatók a több hektár alapterületű kertekben és használhatók akár növényvédő szerek vagy gyomirtó szerek kiszórására is.
  2. Kapacitás terén: A benzin üzemű permetezőkkel rövidebb idő alatt nagyobb területet permetezhetünk be. Ez pedig jórészt a nagyobb űrtartalom, a speciális szórófej és a nagyobb teljesítmény mesterhármasának köszönhető.
  3. Sokoldalúság terén: A benzinmotoros permetezőgépek függetlenek a hálózattól (nem korlátozza őket az elektromos konnektor elérhetősége) így szinte bárhol és szinte minden körülmény között használhatók. A benzinmotoros háti permetező a távoli vagy nehezen hozzáférhető területek Jolly Jokere.
  4. Üzemidő terén: A benzinmotor hosszú üzemidőt garantál, szemben a hálózatfüggetlen, elektromos akkumulátorról üzemelő permetezőkkel, amelyeket igencsak korlátoz az akkumulátor átlagos élettartama és annak aktuális töltöttségi szintje. Igaz, a benzint is szükséges időről-időre újratölteni, de lényegesen kevesebb ideig tart ez a művelet, mint az elektromos permetező akkumulátorának újratöltése.

Persze nehéz dönteni, ha nem ismerjük a szemben álló „másik fél” erősségeit vagy épp gyengeségeit. Ha tehát még mindig nem érezzük az egyértelmű, késztető vágyat a benzingőz belélegzésének vagy épp a fülrepesztő motorhang már-már mazochista élvezetének irányában, érdemes tájékozódni az elektromos permetezők általános jellemzőiről is.

Az elektromos permetezőgép előnyei

Az elektromos permetezőgép tehát az előzőek mintájára röviden: olyan permetezőgép-típus, amelyet elektromos üzemű motor hajt. Főbb tulajdonságai:

  1. Könnyű használat – Az elektromotoros permetezőgépek általában könnyen kezelhetők, könnyebb ön- és összsúllyal rendelkeznek így sokkal könnyebb azokat szállítani és a munkavégzés során egyszerűbb velük manőverezni is. Nem igényelnek különösebb karbantartást sem, egyszerűen csak csatlakoztatni kell az áramforráshoz a permetezőt, vagy fel kell tölteni az akkumulátorát és máris készen áll a használatra.
  2. Viszonylag csendes üzemmód – Az elektromotoros permetezők alapvetően sokkal csendesebbek, mint a gázüzemű permetezők, így annak alkalmazását egyaránt megköszönik mind a szomszédok, mind a környező flóra és fauna.
  3. Környezetbarát üzem – Az elektromotoros és akkumulátoros permetezőgépek a működésük során nem bocsátanak ki károsanyagot, így inkább környezetbarát választásnak bizonyulhatnak, mint a gázüzemű társaik. Az üzemideje azonban igen véges (a kisebbeké 1-4 óra, a nagyobb teljesítményűeké átlagosan 8-10 óra).
  4. Alacsony karbantartási igény – Az elektromotoros permetezőgépek nem igényelnek rendszeres olajcserét vagy kenőanyag pótlást és motoralkatrész-karbantartást, szemben, a benzinüzemű permetezőkkel.

Ha permetezőgépről van szó, a kiinduló alap minden esetben az, hogy az eszköz tulajdonképpen megfelelően lássa el a feladatát. Akár olyan zajosan, mint egy rock koncert, akár a mezei tücskök ciripelését hallgatva, akár újra-meg újra visszacsatlakozva a köldökzsinórra, akár szabadon megszakadva vagy szökellve, a cél minden esetben a lehető leghatékonyabb permetezés. És ebben azt hiszem, mind egyetértünk.