emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Mi az inverteres áramfejlesztő? Használat, működés és hasznos tudnivalók

Egy inverteres áramfejlesztő mindig jól jön a háznál, vagy éppen egy kempingezés során, amikor egy sima napelemes mobiltöltőnél több áramforrásra van szükség – mondjuk áramszünet esetére odahaza, vagy kempingezés során kis hűtő üzemeltetésére.

Régebben erre jókora dízel generátort vagy aggregátort ajánlottak, ám szerencsére azóta itt is továbbfejlődött a technológia az 1910-es évekhez képest.

Mi az az inverteres áramfejlesztő?

Az inverteres áramfejlesztő egy olyan áramfejlesztő típus, amely generátorral termel egyenáramot, amiből aztán inverter segítségével állít elő a hétköznapi elektromos tárgyak számára hasznosítható villamos energiát.

Itt álljunk is meg egy pillanatra – meg egy szóra. Az áramfejlesztő az aggregátor magyar neve, viszont az aggregátor és a generátor a köznyelvben egymással felcserélhető fogalmak.

Egy gépészmérnököt bizonyosan leszidnának, ha generátort mondana aggregátor helyett, viszont az a jó hírünk, hogy az emaki.hu-nál pontosan értjük, amikor azt mondod, „szeretnél egy hordozható generátort”.

Miért olyan jó egy inverteres áramfejlesztő?

Az aggregátorok/generátorok között az inverteres áramfejlesztők új lehetőséget képviselnek, ugyanis a kimeneti áram szinuszgörbéje majdnem tökéletes, így egyenletes teljesítményt nyújtva a finomelektronikai eszközök (pl. számítógép) működtetésére is alkalmasak.

Az inverteres áramfejlesztő működése tömören

Az inverteres áramfejlesztők úgy működnek, hogy a bekapcsolást követően, üzemanyag felhasználásával, egy kis motor segítségével egy generátort forgatnak, amely a mozgási energiát elektromos energiává alakítja.

A generátor egyenáramot termel, amelyet aztán az inverteren keresztül vezetnek, ahol váltóáramúvá alakítják, vagy váltóáramot termel, és az inverter „stabilizálja” a kimeneti feszültséget. Az inverteres áramfejlesztőkön egy sor konnektor található, amely által különböző elektromos eszközök működtetésére használható.

Mik a fő előnyei az inverteres áramfejlesztőnek?

Az inverteres áramfejlesztő egyik fő előnye, hogy képes közel azonos feszültséget leadni az áramtermelés során, így alkalmas az érzékenyebb elektronikus eszközök, például számítógépek, televíziók és más háztartási készülékek használatára.

Mindez az inverternek köszönhető, mert az képes folyamatosan azonos szinten tartani a villamos energia feszültségét, biztosítva, hogy az egy olyan szűk tartományon belül maradjon, amely biztonságosan használható az ilyen típusú eszközökkel.

Az inverteres áramfejlesztő másik előnye a mérete és súlya. Mivel ezeket elsősorban hordozhatóra tervezik, jellemzően kisebbek és könnyebbek, mint a hagyományos áramfejlesztők, így a mozgatásuk és tárolásuk egyaránt egyszerűbb.

Általában csendesebbek is, mint a hagyományos generátorok, így jó választásnak bizonyulnak olyan környezetben, ahol a zajterhelés fontos – például üdülőövezetben vagy lakóövezetben.

Inverteres áramfejlesztő teszt

Az világos, hogy egy aggregátor nem olcsó mulatság (bár ez relatív, mert egy tartós áramszünet általában okoz annyi kárt, amennyi kiváltana egy áramfejlesztőt), de létezik inverteres áramfejlesztő olcsón?

Az általunk tesztelt Heron DGI-10Q áramfejlesztő 1050 VA névleges teljesítménnyel, 230 V kimeneti feszültséggel bír. A kb. fél méterszer negyven cm-szer harminc centis kompakt mérete, valamint a 16 kilogrammos tömege miatt bőven a hordozható kategóriába tartozik (bár aki lift nélkül vinné fel a harmadikra, azért biztos, hogy felidéz pár cifra mondást).

A négyütemű, benzinüzemű, OHV vezérléses, 53,5 cm3-es motorja meglehetősen hosszú üzemidőt biztosít teli tank esetén: 75%-os terhelésnél három és fél órát. Persze ezek a gyári adatok az életben másként alakulnak, a tesztünk során közel azonos érték jött ki.

A multipólusú szinkrongenerátora és az invertere révén egyaránt képes egyenáram (5A/12V) és váltóáram (3,9A/230V) termelésére. A tapasztalataink szerint tényleg elég halk (54 dB pár méter távolságról), mint amikor megy a hűtő kompresszora.

Összességében egy remek, hordozható, inverteres áramfejlesztőt próbálhattunk ki, ami kiváló ár-érték aránnyal bír.

Hogyan kell használni az inverteres áramfejlesztőt?

Az inverteres áramfejlesztő használata általában egyszerű folyamat, de van néhány lépés, amelyet érdemes betartanod a biztonságos használat érdekében, hiszen mégis csak egy áramfejlesztőről beszélünk. Íme az inverteres áramfejlesztő használatának alapvető lépései:

  1. Ismerkedj meg az aggregátor kezelőszerveivel és funkcióival. Szánj egy kis időt a kézikönyv átolvasására, és ismerd meg a rendszeres használathoz szükséges részeivel, ide értve a be-kikapcsoló gombot, az üzemanyagszelepet és a beépített biztonsági funkciókat. Mielőtt elindítod, tudnod kell, hogyan lehet leállítani!
  2. Készítsd elő az inverteres áramfejlesztőt használatra. Ellenőrizd az olajszintjét, és szükség esetén adj hozzá olajat. Ha rendelkezik üzemanyagtartállyal, győződj meg róla, hogy az a megfelelő típusú üzemanyaggal (általában benzinnel vagy gázolajjal) van feltöltve.
  3. Indítsd be az inverteres áramfejlesztőt. A legtöbb áramfejlesztő egyszerű, egylépéses indítási folyamattal bír. Ez általában a be-/kikapcsoló gomb „be” állásba történő kapcsolását és az indítózsinór meghúzását jelenti.
  4. Csatlakoztasd az inverteres áramfejlesztőhöz az üzemeltetni kívánt eszközöket. Ügyelj arra, hogy kövesd a kézikönyvben található, a generátor által kezelhető maximális teljesítményre vonatkozó utasításokat. Ne terheld túl, mert ha tönkremegy, esélyesen a garanciát is bukod!
  5. Használat közben figyeld az áramfejlesztőt, de legalábbis időről időre nézz rá, kiváltképpen az üzemanyagszintet ellenőrizd rendszeresen, és szükség szerint tölts hozzá üzemanyagot, betartva a biztonsági előírásokat. Az olajszintet szintén rendszeresen ellenőrizd, és szükség esetén azt is töltsd utána. Az áramfejlesztő szíve a belsőégésű motor, így pontosan ugyanazokra kell alapvetően figyelni, mint egy autó vagy egy robogó esetében.
  6. Használat végén előbb válaszd le a használt eszközöket, majd kapcsold ki magát az áramfejlesztőt is.

Ha minden előírást betartasz, akkor szinte bizonyosan csak annyi munkád lesz később egy inverteres áramfejlesztővel, mint bármely benzinmotoros háztartási géppel – azaz tartsd rendszeresen karban és cserében hosszú ideig használhatod majd.