emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Az 5 legjobb áramfejlesztő aggregátor – Döntsön körültekintően!

Egy áramfejlesztő aggregátor mindig jól jön a háznál – avagy a kempingsátorban vagy a hajón –, ha fennáll az áramszünet lehetősége. Kiváltképpen akkor hasznos, ha nincs más áramforrás, nekünk pedig feltétlenül tölteni kéne a telefont, a laptopot, meg a hűtőnek is mennie kéne.

Remek dolog egy ötszáz literes fagyasztó, tele finomságokkal, ám csak addig, amíg nem olvad ki egy vihart követő áramszünet hosszú órái alatt. Ha pedig valaki kiruccan a természetbe vagy a tengerre egy hétre, távol a civilizációtól, kifejezetten hasznos eszköz egy áramfejlesztő generátor.

Adódik tehát a kérdés: rendben, de melyiket vegyük?

Így válasszunk áramfejlesztő aggregátort

Mindenekelőtt azt döntsük el, mennyi áramra lesz ténylegesen szükségünk és milyen hosszú ideig, ugyanis árban, méretben, súlyban és üzemeltetési költségben is drasztikus különbség található a teljes háztartást ellátni képes aggregátor és a kis, „kemping” áramfejlesztő aggregátor között, amiről pár kisebb készülék tud üzemelni.

Ha a teljesítményt tisztázta, akkor még négy paramétert vegyen fontolóra:

  1. Méret és súly

Ha a generátort sűrűn fogja szállítani vagy kis helyen akarja tárolni/üzemeltetni, az áramfejlesztő aggregátor mérete és tömege nagyon is sokat számít.

  1. Üzemanyag-hatékonyság

A legtöbb áramfejlesztő aggregátor benzinnel vagy dízellel működnek. Választásakor vegye figyelembe a generátor üzemanyag-hatékonyságát, mivel ez befolyásolhatja a generátor üzemeltetési költségeit és azt, hogy milyen gyakran kell majd újratöltenie.

  1. Zajszint

Ha a generátort olyan helyen tervezi használni, ahol a zajos üzem problémát okozhat, például lakónegyedben vagy kempingben, a generátor zajszintje fontos szempont. Olyan áramfejlesztő aggregátort keressen, amely viszonylag halk, így kevésbé zavarja majd a környezetet – bár az általában elmondható, hogy minél nagyobb a teljesítmény, annál több zajjal is jár a működése.

  1. Ár-érték arány

Az áramfejlesztő ára a generátor jellemzőitől és teljesítményétől függően nagymértékben változhat. Gondolja át, hogy mekkora teljesítményre és milyen gyakorisággal volna ténylegesen szüksége, és nézze meg, hogy az annak megfelelő áramfejlesztő aggregátorok közül melyik szimpatikus számára.

Használt aggregátort érdemes venni?

Gyakran felmerül a kérdés is, hogy jó döntés-e az áramfejlesztő generátor motor nélkül való megvásárlása, vagy érdemes-e takarékoskodni és használt áramfejlesztő generátor vásárlásában gondolkodni.

Ha valaki nagyon szeret bütykölni a műhelyében, vehet motor nélkül is áramfejlesztőt, sőt darabonként is összerakhatja, ám az átlag felhasználó számára pont annyira jó választás, mint motor nélkül venni egy autót – legfeljebb kevesebbe kerül.

A használt generátorok esetében viszont pont ugyanazok a problémák merülhetnek fel, mint egy használt, benzin vagy dízelüzemű motoros kerti gép esetében. Ki tudja, hogyan használták, mennyire tartották karban, mennyiszer terhelték túl, milyen károsodások érték, stb.

Ha mindenképpen használt készüléket akar vásárolni, az alábbiakat mindenképpen vegye figyelembe:

  1. Állapot: ez a legfontosabb.
  2. Kor: minél idősebb, annál több gond lesz vele.
  3. Ár: ne csak az árcímkét nézze, azt is, hogy ha szerelni kell, mennyire lesz zsebbenyúlós.
  4. Garancia: ha nincs garancia, és egy nap múlva bekrepál, máris sokkal többe kerül, mint egy új készülék.

A magunk részéről azt tanácsoljuk, ha lehet, inkább újat vásároljon – ilyenkor több évnyi garanciát is kapsz mellé, míg egy használt eszköznél előfordulhat, hogy már egy hét múlva bedöglik, az eladó meg lehet, felszívódik.

Használható-e inverteres generátor egy házhoz?

Az inverteres áramfejlesztők jellemzően kisebb teljesítményűek, mint egy hagyományos dízelgenerátor, kiváltképpen a hordozható kivitelűek.

Általánosságban elmondható, hogy ezek inkább szigetüzemben, néhány elektromos eszköz áramellátására használatosak, mintsem teljes háztartások üzemeltetésére.

Tud-e egy inverteres generátor nagyobb gépeket, mondjuk egy hűtőszekrényt működtetni?

Ha legalább egy 2000 wattos inverteres generátort választ, akkor bármelyik modern, fagyasztóval kombinált hűtőszekrényt is könnyedén működtetheted, kiváltképpen az A osztály felettieket.

A legtöbb hűtőszekrény körülbelül 800-1200 indítási wattot igényel, és 2000 watt több mint elég a biztonságos működtetésükhöz.

Az 5, általunk legjobbnak talált áramfejlesztő

Magától értetődik, hogy A Legjobb áramfejlesztő mindenkinek az, amelyik neki beválik – illetve az áramfejlesztő aggregátorok közötti széles skálán mozgó különbségek miatt sem mondhatjuk ki, hogy ez vagy az a márka a numero uno.

Az ötös listát ezért úgy állítottuk össze, hogy minden szegmens képviseltesse magát.

Első helyezett: Hecht GG2500

A Hecht GG2500 azért érdemelte ki az első helyet, mert igazi mindenes: egyaránt jó mobil generátornak és kellően nagy a teljesítménye (2000 W állandó), köszönhetően a 196 cm3-es motorjának, amihez 15 literes üzemanyagtartály kapcsolódik.

A teljesítmény kompromisszumokkal jár: az önsúlya 39 kilogramm és meglehetősen hangos a működése, közel 90 dB.

Második helyezett: Scheppach SG 5200 D

A Scheppach SG 5200 D egy kifejezetten nagy teljesítményű igásló, ami éppen ennek köszönhetően került a második helyre. A hengerűrtartalma 418 cm³, amit egy 16 l-es üzemanyagtartály lát el dízellel – és terheléstől függően akár 11 órás üzemidőt is elérhetünk vele!

Az automatikus AVR feszültség-szabályozás miatt elég széles skálán mozognak a közvetlenül üzemeltethető géptípusok, és kétféle feszültség-kimenetellel bír: 230 V vagy 400 V. Kompakt mérete dacára jelentő súllyal (148 kg) bír, úgyhogy inkább tartós kitelepülésre, vagy egy bolt vagy műhely áramszüneti generátorának való.

Harmadik helyezett: Heron DGI-10Q

A dobogó harmadik helyére a Heron DGI-10Q került. Ez az inverteres áramfejlesztő egészen kompakt, alig 16 kilót nyom és kifejezetten kis fogyasztással (a tartály alig 2,9 literes) is szép teljesítményt nyújt: a motor 1450 W-os, és 75% terheléssel 3,5 órán át képes áramot termelni.

Negyedik helyezett: BlackStone BG 9050

A dobogóról éppen csak lecsúszott a BlackStone BG 9050, amelynek innovatív FullPower rendszere lehetővé teszi, hogy ugyanazt a kimenő teljesítményt garantálja a háromfázisú és az egyfázisú között.

A 420 cm3-es motorja benzinüzemű, 25 literes tartállyal rendelkezik és kimagasló, 6600 W maximális teljesítményt képes leadni.

Ötödik helyezett: RURIS R-Power GE 1000

2023-ban az ötödik helyet a RURIS R-Power GE 1000 áramfejlesztő szerezte meg. A 6 literes benzintankja egy 130 cm3-es motort táplál, amely 1000 W teljesítményre képes. Habár kis méretű, a 27 kg-os súlya és gyengébb teljesítménye miatt elmarad a harmadik helyezett mögött.