emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Wellness

Mire jó a fürdősó?

Sokunk álma, hogy egy megterhelő nap után nyakig merüljünk a fürdővízben és kizárjuk a külvilágot, lazuljunk, pihenjünk.

Az illatos habfürdők mellett egyre népszerűbbek a fürdősók, melyeknek számtalan egészségjavító hatásuk is van.

Mi az a fürdősó és miért szeretjük?

Legfontosabb összetevőjük a keserűsó, vagy más néven Epsom-só (magnézium-szulfát), amihez bármelyik patikában, drogériában, bioboltban hozzájuthatunk. Emellett szinte bármilyen só megfelel a célnak, különösen kedvelt a Himalája-só, amiből többféle változatban is vásárolhat fürdősót az Emaki.hu kínálatában!

A Holt-tengeri sónak is rengeteg gyógyhatást tulajdonítanak, és bár a valóságban lehet, épp nem mártózhatunk meg a Holt tenger vizében, de ha behunyjuk a szemünket a fürdővízben, elképzelhetjük, hogy ott vagyunk.

Mindemellett különösen egészséges a Holt-tengeri só: 26 féle ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz

Milyen rendszerességgel használjunk fürdősót?

Hetente egyszer bátran használhatunk szódabikarbónát fürdősó részeként, mert kitűnő méregtelenítő és tisztán tartja a bőrt.

Miért használjunk fürdősót a fürdéshez? Mert a fürdősó:

  • méregtelenít,
  • szépíti a bőrünket, ekcéma és pattanások kezelésére is bátran bevethető (ez főképp annak köszönhető, hogy a fürdősó a víz ozmotikus egyensúlyát változtatja meg, melynek következtében kevesebb víz szívódik fel a bőrön keresztül, így a bőr hidratáltabb marad),
  • ellazítja a megfáradt izmokat, reumára, ízületi gyulladásra egyaránt kiváló,
  • javítja a vérkeringést,
  • mérsékelheti a fejfájást,
  • segíti az ásványi anyagok felszívódását.

A hatást fokozhatja, ha illóolajat is hozzákeverünk:

  • amikor nagyon stresszesek vagyunk és szeretnénk lenyugodni, a levendula, bergamott és rózsa ajánlott,
  • megfázás esetén a borsmenta vagy az eukaliptusz is segíthet szervezetünknek leküzdeni a betegséget, ezek az olajok remekül tisztítják a légutakat, feloldják a letapadt váladékot.

Mikor ne használjunk fürdősót?

Akad azonban néhány olyan helyzet, amikor ellenjavallott a fürdősó használata:

  • lázas állapotban,
  • ha súlyos bőrbetegségünk van (a só ugyanis kiszáríthatja, irritálhatja a bőrt),
  • szívbetegség esetén azért ellenjavallt, mert a nagyon meleg, 38-39 fokos sós víz értágító hatású,
  • várandósság esetén is inkább hagyjuk ki a kényeztetés eme formáját,
  • nyílt sebeknél szintén kerülendő,
  • Nem javasolt 3 éves kor alatti gyermekeknél sem a fürdősó használata, ezen életkor felett viszont bátran alkalmazhatjuk, a gyermek elalvását is megkönnyítheti.

Nézzünk néhány kedvelt fürdősó összetevőt!

Termálsó

Ezek összetétele termálfürdőnként eltérő lehet, a hazai gyógyfürdők hangulatát varázsolhatjuk velük fürdőszobánkba, egy igazi házi wellnesst.

Az 1980-as években bombaként robbant a Sárvári Termálkristály tévéreklámja, ami nagy népszerűségnek örvendett, mozgásszervi, sportsérülések, urológiai és bőrbetegségek kezelésére használták sokan. Ma már kereskedelmi forgalomban nem kapható.

Citromfű

Ha nagyon fáradtnak érzi magát, de még bőven vannak teendői otthon, használja bátran fürdővizében! Fel fog élénkülni tőle.

Fenyőmag

Amennyiben fürdősónk a fenyőmag hatóanyagait is tartalmazza, a citromfűhöz hasonló élénkítő hatást válthatunk ki általa, testi, szellemi éberségünk fokozódhat.

Eukaliptusz

Mindenki ismeri az érzést, amikor annyira be van dugulva az orra, hogy levegőt sem kap. Ilyenkor hiába próbálkozunk egy csomó mindennel, hasztalan lehet. Az eukaliptuszos fürdősó viszont akár azonnali megkönnyebbülést hozhat, felszabadíthatja az eltömődött légutakat.

Levendula

Az egyik legismertebb stresszoldó. Epsom-sóval, vagyis magnézium-szulfáttal párosítva verhetetlen kombináció, mivel a magnézium-szulfát csökkenti az adrenalin szintet és a vérnyomást, biztosítva ezzel a legteljesebb ellazulást, megnyugvást.

Narancs

Aki szereti a citrusillatot, a narancsolajat tartalmazó fürdősót is imádni fogja.

Ráadásul a narancsolaj nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és karotint, amiért bőrünk is hálás lesz.

Tengeri sóval kombinálva duplán jót teszünk magunkkal, ugyanis a tengeri só gazdag nátriumban, kálciumban és káliumban, ami ráerősít a narancsolaj bőrszépítő, gyógyító hatására.

Fahéj

Ellazít, és szerelmes hangulatba hozhat, ezért különösen ajánlott egy közös romantikus fürdőzés alkalmával.

Mámorító érzés, amikor belemerülünk egy fürdősóval teli, illatos – és lehetőleg természetes összetevőjű fürdősót, olajokat – tartalmazó vízbe.

A habfürdő és a fürdősó használata nem zárja ki egymást, sőt! Bizonyos fürdősóknak vízlágyító hatásuk is van, jobban felhabzik így a vízben a habfürdő, ezáltal a fürdés utáni ragacsos érzést is elfelejthetjük.

Gyakran érezhetjük úgy, hogy szinte testetlenül könnyűek vagyunk a fürdősóval dúsított vízben, ennek az az oka, hogy magas koncentrációban a fürdősók növelik a víz sűrűségét és a felhajtóerőt.

Ami szép, nem biztos, hogy jó

Számtalan fürdősó van mostanság kereskedelmi forgalomban, a színesek tetszetősek lehetnek, hívogatják a szemet, viszont nem feltétlenül egészségesek a bennük lévő illat-és festékanyagok miatt. Ezek az adalékok károsíthatják, kiszáríthatják a bőrt, allergiát, ekcémás reakciókat is okozhatnak, érdemes csínján bánni velük.

Törekedjünk arra, hogy csakis természetes összetevőkből álló fürdősót válasszunk, ezzel teszünk magunknak a legjobbat nemcsak lelkileg, de testileg is.

Házilag is készíthetünk magunknak, sőt, akár ajándékba egészséges fürdősókat

Garantált, hogy a megajándékozott nem egy sablonos ajándékot kap így tőlünk. Persze előtte érdemes kipuhatolni, milyen illatokat kedvel és melyektől irtózik, nehogy mellé lőjünk az általunk készített ajándék összetevőivel.