Milyen smokert vegyek?
Akik rendszeresen grilleznek, valószínűleg ismerősen cseng a smoker kifejezés – vagy talán rendelkeznek is egy smoker grillel, esetleg kóstolták is egy smokerben készült steaket már.
Ahogy más konyhai eszközök esetében, úgy a smokerekre is érvényes: ahhoz, hogy igazán ütős legyen a következő kerti party, fontos, hogy jól válasszuk meg a grillsütőnket, különben a végeredmény kormos, rágós és szomorú lesz.
Elvégre a grillezés is olyasmi, ami pofonegyszerűnek tűnik, amikor valaki más csinálja, magunkra maradva azonban már rengeteg kérdés felmerülhet.
Tanácsok smoker vásárlása előtt
A grillsütő és a barbecue mostanra már szinte minden kertes házban megtalálható – sőt, akiknek úgy tartja kedve, konyhai kivitelben is beszerezhetnek egyet. Utóbbi természetesen a nyomába sem érhet a hagyományos, faszenes grillnek.
Viszont, ha még most állunk vásárlás előtt – legyen szó az első sütőnkről vagy csak arról, hogy egy nagyobb tudású darabot szeretnénk – akkor fontos, hogy rendelkezzünk a megfelelő ismeretekkel, így elkerülhetjük a rossz vételt. Egy smoker kiváló lehetőség azok számára, akik szeretnének elmélyedni a barbecue rejtelmeiben.
A smoker egy speciális barbecue sütő, amely a hagyományos típusokkal ellentétben egy külön tartályon keresztül engedi rá a hőt a hősokra. Ennek célja, hogy egy speciális kéreg jöhessen létre a húsokon, amitől beindulnak a barbecue-záshoz szükséges folyamatok.
De miért pont egy smokert, amikor annyifelé grillsütőt találhatunk a boltok és webshopok polcain?
Nos, egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek ez az ideális választás. Viszont akik bolondulnak a barbecue-ért, azoknak a legjobb befektetés lehet.
Az Emaki.hu kínálatában kapható smokereket ugyanis pontosan erre találták ki: barbecue-zásra és füstölésre. A BBQ, bár igazi amerikai szokásként indult, hamar népszerűvé vált az óceán innenső oldalán is – elsősorban a társasági jellege miatt.
Elvégre a szabadban eltölteni egy fél napot, várva az ínycsiklandó ételek elkészültét, közben beszélgetni és jól érezni magunkat pontosan az, amit egy átdolgozott hét után megérdemel az ember lánya és fia.
Smoker-kisokos kezdő és profi grillezőknek
Igen ám, de a smoker sütők között is igen széles és változatos kínálat várja a kíváncsi vevőket, így ezzel tulajdonképpen még nem szűkült le a lehetőségek köre. Léteznek ugyanis ofszet sütők, szekrénysmokerek, vizes üstölők, kamado grillek, de akár még házilag is készíthetünk smokert.
Utóbbi általában a vizes füstölők mintájára készül, ám a teljesítményük elmarad a profi daraboktól, így bár olcsó megoldást jelent, hosszú távon nem a legjobb befektetés.
Az ofszet smoker képviseli a valódi hagyományos barbecue-t
Két tartályból áll: egy a tűztérnek, egy pedig a sütéshez. Ha igazán autentikus ízeket szeretnénk előcsalni a húsokból, akkor a legjobb, ha fával gyújtjuk be, de ha nincs kéznél, akkor faszénnel is remekül működik.
A használatához viszont nem árt némi rutin, mivel a benne található hőt nehézkes irányítani. Kellő szakértelem hiányában az ebéd könnyen hamuvá avanzsálhat, ami könnyen elveheti bárki kedvét a grillezéstől.
Jóval egyszerűbb ennél az úgynevezett szekrénysmoker
Habár robosztus kialakításuk elsőre elrettentőnek tűnhet, funkcionalitásban verhetetlenek.
Használatához elegendő a faszén és akár nagyobb mennyiségű húst is megsüthetünk benne egyszerre. Viszont éppen a mérete és a kapacitása miatt ez a típus inkább a vendéglátóiparban lehet hasznos, mintsem az udvaron egy kerti grillezés alkalmával.
Ugyanakkor a nagyobb vendégsereg ellátásához, például egy karantén-végi party során, már igenis elkél a jelentősebb húsmennyiség elkészítésére alkalmas szekrénysmoker.
A vizes smokerek is említésre érdemesek
A vizes smokerek, habár véges képességgel rendelkeznek, remek választásnak bizonyulhatnak azok számára, akik csak alkalmi jelleggel grilleznek.
A szekrénysmokerekhez hasonlóan faszén kell a működtetésükhöz. Ezeket a sütő alján kell elhelyezni, majd a felfelé haladó hőt a víz hűti le. Ez azért szükséges, hogy a hirtelen érkező magas hőmérséklet ne égesse keményre a húst, és ráadásul a füst sokkal intenzívebb aromával ivódjon bele a steakbe vagy a grillsajtba.
Első ránézésre erre a típusra hasonlít a kamado grill is, ami tojás formájáról híresült el
Működési mechanizmusában azonban már jelentősen különbözik tőle.
A kamado grill kerámiából készül, alul és felül is található rajta szellőzőnyílás. A szeneket ebben az esetben is alul kell elhelyezni, ami aztán a lezárt kerámiában keringve finomra süti a húsokat.
Különleges kialakításának köszönhetően jól szabályozhatjuk benne a hőt és olyan fogásokat is elkészíthetünk vele, mint a profik. Természetesen ebben az esetben viszont már nagyobb beruházással kell számolni, mivel a kamado grillek a legdrágább darabok közé tartoznak.
Összességében természetesen a tökéletes sütő megtalálása attól függ, hogy mire szeretnénk használni
A grillezés megszállottjai számára egyértelműen egy kamado grillsütő lesz a legjobb választás, mert bár nem a legolcsóbb darabok, szinte bármit elkészíthetünk benne. Ha viszont maradnánk a füstölésnél, akkor a vízzel operáló tölténysmoker is tökéletesen megfelel a célra, nem fog csalódást okozni.
Ha a sütő már megvan, nincs is más hátra, mint előkészíteni a húsokat, felhívni a barátokat és már indulhat is a következő kerti party! A jó idő már lassan megérkezik és keresve sem találhatnánk jobb módot arra, hogy vidáman vágjunk neki ennek az évnek.