emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Szórakoztató elektronika

A legjobb Bluetooth fülhallgatók telefonhoz

A vezeték nélküli (Bluetooth) fülhallgatók nagy előnye, hogy mobilabb lehetsz használatuk közben, nem vagy helyhez kötve vagy odarögzítve egy eszközhöz a vezetékek által. Szabadságot ad.

Elfér akár zsebben is, ha óvatosan bánunk vele; nem dobáljuk, rángatjuk, hosszú évekig lehet hű társunk a mindennapokban, munkánkban és szabadidőnkben egyaránt. Divatos kiegészítőként is remekül funkcionálhat, bár nyilván nem ez az elsődleges célja.

Már az elején érdemes tisztázni a kérdést, mi a különbség a Bluetooth fülhallgató és fejhallgató között

Ezeket könnyű látatlanban összekeverni, pedig nagyon is eltérőek. A vezeték nélküli fülhallgatónál az eszközt a fülbe kell bedugni, míg fejhallgató esetében a két hangforrást – amit értelemszerűen nem a fülbe dugunk – egy pánt vagy hajráf-szerű dolog köti össze a fejünkön.

A fülhallgató – azon belül is az In-Ear típusú – a fejhallgatóval szemben jobban szűri a külső zajokat, mivel közvetlenül a fülünkbe helyezzük.

Mit is jelent pontosan a Bluetooth?

Kissé bonyolultabban: egy rádiófrekvenciás, rövid hatótávolságú kommunikációs protokollt. Leegyszerűsítve: mobiltelefonok, számítógépek, tabletek, egyéb perifériák közötti vezeték nélküli kapcsolatot.

Segítségével elkerülhetjük a kábelrengeteget, amivel korábban a különféle eszközök összekapcsolása járt.

Milyen előnyökkel jár egy Bluetooth fülhallgató?

Használatának további előnyei:

  • kevés energiát fogyaszt
  • falakon keresztül is működik
  • az egymással kommunikáló eszközöknek nem kell egy vonalban, egymással szemben lenniük
  • könnyű használni őket, IOS és Android kompatibilisek, akár néhány másodperc alatt létrejöhet a kapcsolódás a fülhallgató és okostelefonunk, tabletünk között.

A Bluetooth esetleges hátrányai:

  • gyengébb hangminőség
  • a régebbi verziók esetében kisebb hatótávolság

Ha Bluetooth fülhallgató vásárlására adod a fejed, hamar a bőség zavarával találhatod szemben magad. Döntő fontosságú lehet a termék ára, de emellett még felsorolunk pár tényezőt, melyek megkönnyíthetik számodra, mely vezeték nélküli kütyüt válaszd.

Milyen célra és helyzetben szeretnéd elsődlegesen használni a Bluetooth fülhallgatót?

Napjainkban legkedveltebbek a közvetlenül hallójáratba illeszthető (In-Ear) típusú fülhallgatók.

Ezek jó szolgálatot tehetnek sportolás közben, hiszen megfelelően illeszkednek, és miközben mozgunk, alapvető fontosságú, hogy a fülhallgató ne mozduljon el, lehetőleg el se hagyjuk.

Sportolásnál az sem elhanyagolható szempont, hogy verítékálló eszközt válasszunk. Létezik már IPX védelemmel rendelkező füles is, ami teljesen vízálló, tehát akár úszás közben is használhatod.

Az In-Ear típusú fülhallgató irodai munka végzése közben is megfelelően elszeparálhat kollégáinktól azáltal, hogy csak mi halljuk, ami a fülünkben szól, biztosítva ezzel mindenki számára a hatékony munkavégzést.

Utazás, tömegközlekedés során szintén lényeges, hogy a fülhallgató kiszűrje az utcai zajokat

Érdemes ilyen célra is pontosan a hallójáratba illeszthető, In-Ear fülest választani, például az Emaki.hu Bluetooth fülhallgató kínálatából!

A hallójárat bejáratához, a fülkagylóárokhoz illeszkedő Ear-Buds fülhallgatók kialakítása nem teszi lehetővé, hogy kizárják a külső zajokat. Kevésbé letisztult a hangzásuk, mint In-Ear társaiknak, viszont olcsóbban hozzájuthatunk.

Zenehallgatásra vagy telefonálásra szeretnéd használni a Bluetooth fülhallgatót?

Mindkettőre lehet, de elsődlegesen zenehallgatásra találták ki. További fontos tényezők Bluetooth fülhallgató választáshoz:

  • hangminőség,
  • hangerő,
  • forma (ebből négyféle van: mag alakú, “I” sorozat, dugós és sport fülhallgató),
  • zajcsökkentés, zajszűrés,
  • súly,
  • kényelem: a fülformádtól és egyéni preferenciáidtól függ, mivel mindenkinek más a kényelmes. Általánosságban elvárhatjuk, hogy ne szorítson, ne nyomjon, és persze ne irritálja a füledet. Ennek megítéléséhez legalább 20 percig viseld egyhuzamban, így reális képet kaphatsz arról, neked való-e az éppen próbált eszköz vagy sem.
  • hordozhatóság,
  • illeszkedés: a hangzás akkor tiszta és a mély hangok is akkor szólnak igazán jól, ha a fülhallgató légmentesen illeszkedik a hallójáratunkba. Ehhez szükség van megfelelő illesztékekre, amelyek szivacsból vagy szilikonból készülhetnek.
  • kapacitás: azt jelöli, hogy egyetlen feltöltéssel mennyi ideig használható a fülhallgató. Ez nem feltétlenül azonos az akkumulátor kapacitásával (mAh), pontosabb képet adhat erről a gyárilag feltüntetett üzemidő.
  • az eszköz Bluetooth verziója: ha régebbi, mint a választott fülhallgató Bluetooth verziója, számolj azzal, hogy nem fogod tudni kihasználni az új, magasabb szintűben rejlő lehetőségeket, de ez nem befolyásolja azt, hogy használni tudd az eszközt.
  • tároló-töltődoboz jár-e hozzá: a mag alakú és az “I” sorozatba tartozó fülhallgatókhoz általában jár, ezekbe a töltődobozokba csak belehelyezed a fülest és már tölti is. Persze előtte magát a dobozt is fel kell tölteni. Több típus már arra is alkalmas, hogy powerbank-ként funkcionáljon, vagyis nemcsak vezeték nélküli fülhallgatódat, de akár a telefonodat is feltöltheted vele, ha bármikor lemerülnél és hálózati töltő nélkül maradnál.

Bármilyen paraméterek szerepeljenek is a fülhallgató dobozán, a leginkább mérvadó döntéshozó mégiscsak a fülünk.

Vásárlás előtt érdemes kipróbálni a különböző, szóba jöhető darabokat és a hangzás alapján dönteni. Még két, teljesen azonos specifikációval ellátott fülhallgatónál is megeshet, hogy teljesen máshogy szól a zene, illetve a hang, amit közvetítenek.