emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Mini kerti üvegház: mire jó egy kis melegház a kertben?

Mini üvegházat valamilyen formában szinte mindenki látott már. De most nem arra a kivitelre gondolunk, amelyiket az íróasztal sarkára lehet helyezni, és amelyben a túlóra ideje alatt is dédelgetni lehet „Jenőkét”, az iroda egy szem kis pozsgásnövényét, hanem arra, amelyiknek leginkább a kertben vehetjük nagy hasznát.

Tehát az alábbiakban most nem az XS-s vagy S-es méretekről, hanem a klasszikus, csinos, kis M-es és formás L-es kis kerti üvegházak praktikus felhasználási lehetőségeiről lesz szó.

Mihez kezdhetünk vele, ha M-es?

Az M-es méret mg kellően mobil ahhoz, hogy akármikor könnyedén áthelyezhessük, vagy épp lebonthassuk és újraépíthessük akkor, amikor annak eljön az ideje.

Kifejezetten hasznos a kisebb méret, ha a teraszunk, vagy a rendelkezésünkre álló kertrész sem bővelkedik szabad négyzetméterekben, valamint, ha párunk inkább fűnyírózható focipálya pázsit párti és kevésbé szívleli a „rendezetlen” veteményeskert látványát, amin ráadásul grillezni sem lehet.

Praktikus választás lehet egy mini üvegház abban az esetben is, mennyiben csak pár olyan palántát szeretnénk nevelgetni, amelyeket miként például a paprikát, tavasszal már ki is ültethetünk szabadföldbe. Annak a 20-30 palántának a nevelésére, gondozására, egy kerti kis üvegház is pont elegendő.

Vannak, akik szeretik az egzotikus növényeket és már nevelgetnek otthon 2-3 pálmát vagy déli citrus féle növényt. Számukra ideális, ha van egy téli átteleltető helye ezeknek, amely nem túl nagy, de pont elég ahhoz, hogy a pár dézsás szemünk fénye jól érezze magát a mi égövünkön még a tartós mínuszokban is.

A városban sokszor nehéz dolgunk van, ha a teraszunk dédelgetett növényeit szeretnénk átmenteni valahogy a következő szezonra, hiszen főleg a belvárosban, a lakásokban nincs elég fény azok szobanövénnyé átképzéséhez, sem pince, a megfelelő telelési körülmények biztosításához.

Azonban egy mini kerti üvegház a teraszon felállítva nem csak, hogy kellemes látvány lehet, de biztosíthatja a zöld látványát még a legszürkébb téli hétköznapokon is és féltett növényeinknek segíthet túlélni a következő tavaszig.

Mi mindenre jó egy kicsit nagyobb, L-es kerti üvegház?

Amellett, hogy szakszerűen kialakított, minőségi alapanyagokból készült kis üvegház megvédi a kerti dézsás növényeinket a rossz időjárási körülményektől (hidegtől, széltől, hótól, jégtől) arra is kiválóan felhasználható, hogy egynyári vagy idénynövényeket neveljünk benne. Így lehet könnyedén egy kis kertészkedéssel például salátánk, jégcsapretkünk vagy épp petrezselymünk a tél közepén.

Az L-es üveg vagy melegházak általában már masszívabb szerkezetek: vázuk acélból készül és sok esetben már szerkezettartó betonalapot is ki kell hozzájuk alakítani, ami a biztonságon túl sajnos egyfajta helyhezkötöttséget is jelent.

Még egy kis, L-es méretű, vagyis egy 8-12 m2 (2x4m/3x4m) alapterületű melegháznak sincs nagy anyagszükséglete, így nem is igényel nagy beruházást, az ára ráadásul, ha jól kertészkedünk hamar meg is térül, hiszen nem kell a boltból megvásárolni a primőrnek beállított zöldségeket, hanem mi magunk szedhetjük azokat a saját kis „kertünkből”, akár télen is.

Mérettől függetlenül azonban mindenképp van pár dolog, amire oda kell figyelnünk, ha kis üvegházra vágyunk:

A jó szigetelés

Ha megfelelő a szigetelés, akkor nem tud bejutni a csapadék és a hő is tartósan rabul ejthető az üvegházban még akkor is, ha eljön a hosszú, ideg tél. Ám a sok bent rekedt hő sem feltétlenül jó a növényeinknek.

Megfelelő szellőzés biztosítása

Megfelelő szellőzéssel a kis üvegházunk nem tud túlmelegedni, azonban állandó, enyhe légáramlattal vagy rövid, gyakori szellőztetéssel biztosíthatjuk a megfelelő hő-viszonyokat valamint megoldhatjuk egyúttal az optimális légcserét és párásodást is.

A praktikusság és funkcionalitás

Miután felállításra került a kis üvegházunk, érdemes jelölni, hogy melyik növénynek hol a helye, vagy az ágyásokat, és L-es méret esetén a közlekedési útvonalakat járólapokkal burkolni, ami lényegesen megkönnyíti az üvegházunk későbbi tisztán tartását.

Ügyelni kell arra is, hogy legyen a közelben elérhető víz az öntözéshez (pl. esővíz gyűjtő hordóból, vagy földalatti esővízgyűjtő tartályból), valamint, hogy igény szerint a fűtést is meg tudjuk oldani és azzal se a növényeket, se az üvegházat ne károsítsuk.

A jó tájolás

Amennyiben van rá módunk, a kis üvegházunkat tájoljuk Észak-Déli irányba, hogy a növényeink még a téli napsütést is a lehető legnagyobb mértékben tudják kihasználni és hasznosítani.

Mire jó, ha kicsi, úgy általában?

Mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert – ezért érdemes előbb kisléptékben gondolkodni és kicsiben próbálkozni, mielőtt nagy üvegházas gazdálkodásra adnánk a fejünket.

Kis üvegházban is lehet növényeket termeszteni; salátákat, spenótot, retkeket, káposztát, hagymaféléket, uborkát, még akár paradicsomot, paprikát vagy dinnyét is, persze főleg magunknak és nem piaci mennyiségben. Viszont a kis üvegház kivitelezésétől a palánták gondozásán át a termények betakarításáig mindezt a saját két kezünkkel, könnyedén megoldhatjuk.

Egy nagyobb üvegház kivitelezését már érdemes azonban szakemberekre bízni, persze csak akkor, ha már úgy érezzük, kinőttük az M-s, L-es kereteket.