emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépekKerti gépek

Melyek a legjobb kerti szerszám márkák? Fiskars és Gardena kerti szerszámok összehasonlítása

Az őseinknek sokáig egy ásóbotnál nem állt több a rendelkezésükre a talaj megmunkálásához – haladva a korral, ma azonban ennél szerencsére már sokkal jobb helyzetben vagyunk, hiszen kedvünkre válogathatunk a jobbnál jobb kerti szerszámok és kisgépek között.

De talán pont a bőség zavara okozza, hogy sokszor nehéznek tűnik választanunk és pálcát törnünk egyik vagy másik kerti szerszám márka mellett.

Minden kerti munkához a számunkra és növényeink számára legmegfelelőbb eszközt érdemes választani

még akkor is, ha a szomszéd Mariska néni esküszik arra a görbe, kihegyezett karószerű dugványozó botra, amit „kerti szerszámként” még ő is a nagymamájától örökölt és a kisbaltára, amit a férjével együtt használnak: de míg a férje tüzelőt aprít vele, Mariska néni meg csirkenyakat.

És akkor is érdemes a saját magunk számára legmegfelelőbb kerti szerszámokat választani, ha a Béla bá a már-már multifunkciós kaszára szavaz; arra, amit az apja is használt, és amivel ő is évtizedek óra vágja nem csak a füvet, de még a sövényt és ha úgy sikerül néha Mariska néni virágait is.

Egy kertben számos teendő akad a dugványozáson és ültetésen túl is, mi több számos olyan feladattal találhatjuk magunkat szembe, amit nem lehet egyszerűen „elintézni” egy fejszével vagy épp néhány kaszasuhintással.

A tökéletes pázsit például nem terem csak úgy magától mi több, a tavasztól őszig tartó időszakban rendszeres gondozásra szorul; időről-időre szellőztetni kell a gyökereit, vissza kell vágni és meg kell tisztítani a nyesedékektől valamint a ráhullott levelektől stb. és ez csak pár kisebb feladat, a sok közül, amit minden kerttulajdonosnak el kell végeznie, ha egészséges növényeket és tetszetős kertet szeretne.

Praktikus, tartós és jól funkcionáló kerti szerszámok nélkül mindezt elvégezni igencsak izzasztó és időigényes munka lenne.

Kertgondozáshoz, növényápoláshoz és talajmegmunkáláshoz

Senki sem állítja, hogy a kert gondozása nem időigényes és fárasztó feladat. De miért is nehezítenénk rajta Mariska néni vagy épp Béla bá évszázadok alatt bevált, de cseppet sem hatékony kertművelési technikáinak alkalmazásával, ha ma már rendelkezésünkre állnak olyan profi kerti szerszám, amelyek amellett, hogy innovatívak összehasonlíthatatlanabbul kíméletesebbek mind a derekunkhoz, mind a hátunkhoz, mi több még a növényeinkhez is. Persze eszköz és eszköz, valamint márka és márka között is ég és föld lehet a különbség. Mutatjuk mire gondoltunk!

A classic virágültető mini szerszámok – ültető lapáttól a villáskapán át a kézi kapírcsig

Ezeket elsősorban ültetési, átültetési valamint temetői munkálatokhoz ajánlják a gyártók, természetesen épp olyan hasznosak lehetnek egy alig két négyzetméternyi terasz vagy erkély zöldítési munkálatai során, mint egy virágnevelő üzemi fóliasátorban.

A Fiskars kerti szerszámok

A Fiskars kerti eszközök alapvetően a funkcionalitást és a hatékonyságot helyezik előtérbe, így a modern alapanyagú szerszámok mellett még mindig gyakran találkozhatunk a kínálatukban egyszerű, fa nyeles eszközökkel vagy épp ahhoz tartozó cserélhető fejekkel. A Fiskars tehát a kis sufnival rendelkezőkre is gondolt, hiszen különböző, rozsdamentes acél fejek terén a lehetőségek teljes sorozatát kínálja. Így elég megvennünk egyetlen nyelet ahhoz, hogy legyen gereblyénk, kapánk, gyomláló vagy épp fűrészelésre alkalmas szerszámunk is a talonban, a teljes „arzenál” eltárolásához pedig így elég egyetlen polc.

Ez persze nem feltétlen megy a hatékonyság vagy épp népszerűség kárára, hiszen még ma is sokan vannak, akik pont a hagyományos kivitelű alapvető kerti szerszámokat (gereblye, lapát, ásó, kapa stb.) keresik. Az alapvető kerti szerszámok széles kínálata – szemben a Gardena hasonló funkciójú eszközkínálatával – talán a legelső dolog, ami Fiskars kerti kéziszerszámokat böngészve az eszünkbe jut.

A Gardena kerti szerszámok

A Gardena tervezőinél – ha ültetésről, gyomlálásról, vagy épp kisebb-nagyobb virágágyak megtisztításáról van szó – a hangsúly már máshova esik. Illetve esetükben leginkább a kompakt, könnyű, ergonomikus kivitel (kényelmes fogást biztosító, tenyérbe illő markolatok) valamint a praktikum (pl. állítható hosszúságú teleszkópos ásó nyél) felé tolódik el már a kis kerti szerszámok esetében is. Érdemesnek tűnhet tehát akkor is náluk keresgetni, ha könnyedén és úgymond tökéletes mértani pontossággal kívánunk gyepet nyírni.

Erőteljesebb, nagyobb teljesítményű kerti eszközök – lapáttól az ágvágón át a lyukfúrókig

Az olyan kisebb kézi szerszámok mellett, amelyek például megkönnyítik a moha és a gyom eltávolítását a járdalapok fugáiból és a falak réseiből, vagy amelyekkel gyorsan és könnyen kiültethetjük szabadföldbe a palántáinkat, időnként szükségünk lehet nagyobb teljesítményre képes, erőteljesebb kerti szerszámokra is.

Olyanokra, mint például egy nagyobb tereprendezésre alkalmas, rozsdamentes acélból készült fejű lapát, gereblye, vagy lyukfúró, vagy, mint például egy ágvágó, amely a kis növényvágókat, metszőollókat és kézi sövénynyírókat túlteljesítve könnyedén megbirkózik akár egy 4-5 centiméter vastag száraz vagy nyers faággal is és közben a tenyerünket sem töri vízhólyagosra.

Legalábbis biztosan nem, ha az egy csuklóízületeket is védő ütköző bakokkal valamint a tenyér számára kellemesen rugalmas, csúszásmentes, ergonomikus markolattal ellátott, Gardena termék.

Ugyan a Fiskars kerti szerszámok fogása a tenyerünk és ujjaink számára egy idő után kellemetlenné válhat, de a precíz funkcionalitásuk lehetővé teszi számunkra, hogy olyan rövid idő alatt végezhetünk a munkánkkal, hogy a szerszámnyeleknek ideje sem marad feltörni a dolgos markunkat.

Szerencsére mindkét márka esetében a legjobb kerti szerszámok közül válogathatunk aszerint, hogy inkább a hagyományos vonalat vagy a modernebb, innovatív irányzatot részesítjük előnyben, ha kerti munkáról van szó. A lényeg, mindkettő gyorsabban elvégezhetővé és sokkal produktívabbá, könnyebbé teheti számunkra a kerti munkákat, így több időnk marad a pihenésre, és az oly kevés szabadidőnk kötetlen élvezetére.