emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Milyen kerti bútort vegyek? Vásárlási tippek az Emaki webáruháztól

Nincs is jobb, mint egy szép téli napon, forró kávéval vagy teával a kezünkben üldögélni a párnázott teraszfotelben, nyakig takaróba vackolódva és csodálni a hóesést. Tudjuk; ez a kép nagyon is idilli.

De valóban vannak, akik legszívesebben télen-nyáron kint lennének a kertben, vagy ha az nem is áll rendelkezésre, akkor legalább a teraszon. Ehhez azonban a megszállottságon túl szükség van valamiféle kényelmes és időtálló kerti bútorzatra is.

Mi lesz a kerti bútorunk fő funkciója?

Ma már azonban igen széles spektrumú a kertibútor-kínálat, nem könnyű kiválasztani azt az egyet, ami nem csak a kertünkhöz, teraszunkhoz, de hozzánk is illik mind testileg, mind lelkileg. Legelőször tehát gondoljuk végig azt: mire is kell nekünk a kerti bútor?

Szűk körű üldögélős időtöltés?

Mindennapos, naplemente néző kikapcsolódáshoz, elvonuláshoz nem feltétlen szükséges egy komplett terasz garnitúrát vásárolnunk. Főleg akkor nem, ha egyébként sem vagyunk az az otthon partizós fajta.

Ha a jelmondatunk az, hogy az én házam az én váram, akkor két kényelmes kerti fotel tökéletesen kielégítő lehet a mindennapok során, ha épp egy kis szabadban üldögélésre vágynánk.

Amennyiben fázósabbak is vagyunk és számunkra véget ér a teraszon üldögélős szezon az első hűvösebb fuvallatokkal, akkor olyan bútort érdemes választanunk, amit télre könnyen elraktározhatunk addig, amíg visszavonulva várjuk a tavaszt, a lakásunk radiátorára tapadva.

Ilyenek a rakásolható, vagy egyéb módon egymásba pakolható fém és műanyag székek, az összecsukható asztalok és a külön erre kialakított tárolóba elpakolható, mosható huzatú székpárnák.

Kellemes időtöltés egy nagyobb társasággal?

A hat vagy nyolcszemélyes kerti garnitúra kifejezetten a nagyobb családi összejövetelek, illetőleg nagyobb volumenű kerti partik kiszolgálója. Legjobbak azok a garnitúrák, amelyeknek minőségi alapanyagokból készült, masszív fa vagy fém a szerkezetük, hiszen a gyakoribb, nagy létszámú összejövetelek egyben nagyobb terhelést is jelentenek a bútorok számára.

Milyen anyagból legyen a kerti bútorunk?

Az, hogy milyen anyaga legyen a kerti bútorainknak egy olyan szempont, ami különösen fontos, ha nem idénybútort szeretnénk venni, valamint ha nem tudunk (vagy nem akarunk) időt szánni arra, hogy bútorainkat időről-időre karbantartsuk.

Az idénybútorok anyaga általában elég, ha az esővel és a közvetlen napfénnyel szemben ellenálló. Míg az egész szezonos garnitúráknak a téli megpróbáltatásokat is jól kell tudni viselni.

Fa kerti bútor

A fa alapanyagú asztalok és székek igen tartósak és a hatásuk is természetesebb, így talán érthető, hogy a kerti bútorok kínálatai között keresgélve azt találhatjuk, hogy ezek a legdrágábbak a katalógusokban.

Azonban ezek általában sokkal több gondozást igényelnek, mint fém vagy műanyag társaik. A fa bútort – kiváltképp, ha állandóan kültéren tartjuk – ápoló olajozni, lakkozni és kiviteltől függően festeni szükséges annak érdekében, hogy a vizet ne szívja fel és szerkezete minél hosszabb ideig ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

Műanyag kerti bútor

A műanyag székek és asztalok bár viszonylag könnyen tárolhatók és kevésbé terhelik meg a családi büdzsét, de anyaguk idővel elöregszik és helyrehozhatatlanul felrepedezik, mállani, töredezni kezd. Így minőségüktől függően 3-5 évente teljes cserére szorulnak.

Fém kerti bútorok

A fém kerti bútorok akár egész évben díszíthetik a kertünket, ráadásul a könnyű alumínium profillal készült, modernebb dizájnú garnitúrától a kovácsoltvas kivitelű modellekig számtalanféle kerti bútor közül választhatunk.

A fémbútorok közül azonban nem mind egyformán terhelhető és nem mind egyformán tartós. Érdemes tehát tájékozódni az anyagösszetételről és olyan garnitúrát választani, amelyik garantáltan minőségi alapanyagokból készült.

Műrattan kerti bútorok

Talán sokan emlékeznek még nagyanyáink fonott rattan pálma esetleg gyékény-, fűzvessző vagy épp nádbútoraira. A 2020-as évekre újra divatba jött a rattan, igaz nem feltétlen a hagyományos organikus, hanem a műanyagból készülő formája.

A műrattan amellett, hogy olcsó, igen jól viseli az időjárás viszontagságait – igaz, azért ezt sem érdemes a szabad ég alatt átteleltetni, mert drasztikusan csökkenhet az élettartama.

Hol szeretnénk a bútort használni?

Amennyiben a stabil alapot biztosító teraszon üldögélnénk kicsit, akkor a vékony, kecses kialakítású fém garnitúrák közül is bátran válogathatunk.

Ám, ha elsősorban a kertben, a körtefa alatt olvasgatva töltenénk el hébe-hóba egy kis időt, akkor inkább egy stabilabb, szélesebb lábú modellt érdemes választani, ami jó eséllyel kevésbé süllyed bele a füves talajba.

A kerti bútorok terhelhetőségére is érdemes figyelmet fordítani!

A garnitúra elemeinek maximális terhelhetőségére is érdemes egy kis figyelmet fordítani, ugyanis a silányabb kivitelű, alacsonyabb minőségű székek gyakorta maximum 80-90 kilogrammig terhelhetőek.

Ez különösen olyankor fontos, ha van a családban kisgyermek, aki szeret még néha ölben ülni, ezzel a felnőtt súlyán felüli extra kilókkal megterhelve az aktuális kerti bútort.

A túlterhelés az adott bútor anyagának idő előtti elfáradásához, rögzítő elemeinek túlfeszüléséhez és végül töréséhez vezethet. Amennyiben pedig a törés épp a rendeltetésszerű használat közben következik be, az akár balesethez is vezethet.

Amennyiben tehát megfelelően tároljuk, óvjuk bútorainkat, azok akár sokszorosan is meghálálhatják; pénztárcánk kímélésén túl hosszantartó kényelemmel és biztonsággal.