emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Milyen gyepszellőztetőt vásároljak?

A gyepszellőztető helyett kell kapjon minden olyan kerttulajdonos szerszámai között, akinek fontos a jól ápolt, egészséges gyep.

Az viszont már egyáltalán nem könnyű kérdés, hogy milyen gépet érdemes vásárolni, hiszen rengeteg féle gyepszellőztető és gyeplazító kapható az emaki.hu kínálatában.

Tanácsok gyepszellőztető vásárlásához

Ahhoz, hogy ki tudd választani a számodra legmegfelelőbbet a piacon, először is ismerd meg a típusait és a felhasználási módjaikat. A legfontosabb különbség például a motoros és a manuális fajta között az, hogy minden elektromos vagy benzines gyepszellőztető egyben gyeplazító is.

Egyszerű az ok: a föld fellazítása, mohák eltávolítása elengedhetetlen a gyep szellőztetéséhez. A manuális eszközök viszont csak gyeplazítók.

A gyepszellőztetőket három nagy csoportra lehet osztani

  1. Késes gyepszellőztető és gyeplazító

Ez akkor ideális választás, ha csak egyszer használod egy évben. Hátránya viszont az, hogyha manuális fajtát vásárolsz, akkor a terület méretéből adódóan nagyon megterhelő lehet vele dolgozni.

Ezen felül pedig a gyepet is nagymértékben képes megterhelni. Ha többször használod évente, akkor megvan az esélye annak, hogy a pázsitunk nem tud megfelelően regenerálódni.

  1. Tüskés gyepszellőztető és gyeplazító

Ennek az eszköznek a fő lényege, hogy 6-7 cm-es lyukakat váj a földbe. Ez kevésbé megterhelő a gyepnek és annak is, aki a munkát végzi – feltéve, hogy manuális eszközt használ.

Mivel az ezen módszerrel keletkezett lyukak kiterjedése lényegesebb kisebb, mint a késes változatú eszközzel végzett lazítás, a gyep kevésbé fog rongálódni és ezáltal több alkalommal is át lehet menni a tüskés gyepszellőztetővel a pázsiton egy év alatt.

Hátránya viszont épp ez: az eredmény kevésbé lesz tartós és a föld maximum három hónap után ismét megkeményedik.

  1. Folyadékos gyepszellőztető és gyeplazító

Létezik egy harmadik típusú gyeplazító és szellőztető típus is, ami folyadékkal éri el a kívánt hatást. Ennek a típusnak nem létezik manuális változata, csak gépi.

Lényege, hogy rengeteg apró lyukat képez a földben. Ez a módszer akkor alkalmazható, ha nem szeretnéd évente friss maggal teleszórni a pázsitodat.

A legújabb módszer pedig úgy működik, hogy egy bizonyos organikus növényi kivonattal fellazítja a kemény földet, a másik hatóanyag pedig visszabontja a földbe az elszáradt vagy kiégett fűszálakat.

Ez utóbbi módszer még mondhatni gyerekcipőben jár és annyira nem tesztelt, de idővel sokkal elterjedtebb lesz Európában is.

Késes vagy tüskés gyepszellőztetőt válassz?

Azt mindkettőről elmondhatjuk, hogy egyaránt javítják a föld vízfelszívó és megtartó képességét.

Mint a legtöbb gép esetében, a gyepszellőztetőknél is számos kategória áll rendelkezésre, ezért azt érdemes tisztáznod vásárlás előtt, hogy mire van ténylegesen szükséged és milyen mélyen nyúlhatsz a zsebedbe.

Az elektromos gyepszellőztető olcsóbb, a benzines erősebb

Általánosan az elektromos változatok fél és egyharmad árban vannak hasonló teljesítményű és tudású benzines társaikhoz képest. Azért az elektromos változatok némivel kisebb teljesítménnyel és súllyal rendelkeznek, viszont ebből adódóan a tárolás és kikapcsolt állapotban levő mozgatásuk természetesen egyszerűbb.

Persze egy átlagos méretű telekre vagy kertbe bőven elegendőek. Nyilvánvalóan van az a terület, ahova a minitraktor túlzás is lenne. Egyébként általában a gyepszellőztetők formára, méretre és súlyra összetéveszthető egy-egy fűnyíróval, tehát gyakran csak funkcióikban térnek el egymástól.

Hogyan működik a gyepszellőztető?

A gyepszellőztető, habár elsőre tényleg fűnyírónak tűnhet, leginkább funkciókínálatában tér el tőle:

  • A gyepet körülbelül két centiméter magasságra nyírják.
  • A szellőztetés során eltávolítja a mohát, lekaszált és elhalt fűszálakat a gyep felszínéről az erre alkalmas gyepszellőztetővel, vagy a kompakt gépek rugós-tüskés, cserélhető fejével. (Érdemes hosszában és keresztben is átmenni a pázsitokon.)
  • A lazításhoz a kompakt gépeknek van erre alkalmas fejük, de vannak külön manuális gyeplazítók is. A gyökerek megvagdosásával a fű dúsabban fog nőni a jövőben, továbbá a föld tápanyag felszívó képessége is javul.
  • Kondicionálás: a fellazított talajba folyadék vagy granulátum formájában tápanyagot juttat. Vannak olyan gépek, amik lehetővé teszik, hogy egyenletesen oszlasd el a pázsiton a földbe szánt vitaminokat.

A négy legnívósabb gyepszellőztető márka

Céged kínálatában csak professzionális márkák gyepszellőztetőit találod, ezért válassz akár MTD, Hecht, WOLF-Garten vagy Scheppach gyepszellőztetőt, mindegyik használata elégedettséggel tölt majd el! Ezen márkák védjegyei alatt megtalálhatod az össze típust, legyen bármilyenre is szükséged.

A WOLF-Garten termékei között megtalálhatóak a kis területre szánt elektromos gépektől egészen a professzionális, benzines.

Az MTD a könnyedség és hatékonyság meggyőző kombinációját nyújtja aszinkronmotoros megoldásaival.

A Hecht termékcsalád az erős motorjairól híres legyen az elektromos vagy benzines kivitelezésű. Közepes és nagy telkek gyeplazítására ajánljuk!

A Scheppach már 90 éve kínál kompromisszummentes, professzionális szerszámokat a piacon a német precizitás égisze alatt és a kiváló szervizhálózata sem utolsó szempont!

Összefoglalásképpen azt mondhatnánk, hogy két kérdést kell csak megválaszolnod magadnak ahhoz, hogy a megfelelő gyepszellőztetőt választhasd ki:

  1. Évente hányszor szeretnéd gondozni a pázsitodat?
  2. Mekkora területről van szó?

Amennyiben erre a két kérdésre megvan a válasz, már könnyen el tudod dönteni, hogy elektromos vagy benzines gépre és milyen felszereltségre van szükséged.