emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Milyen a legjobb lombszívó?

Az őszi kerti munkák annál fárasztóbbak tudnak lenni, minél nagyobb területen kell a leveleket eltakarítani. A megfelelő kerti gépek, vagy egy munkára fogható családtag hiányában a lombhullás időszaka igencsak leterheli az embert, ha nagy kertje, telke van, vagy társasházak takarítását vállalja, és sok a fa a környéken.

A lombszívó éppen olyan, mint a mosogatógép

Nyilván mindannyian a lehető legkevesebb időt szeretnénk a hétvégéből a szükséges kerti munkákra áldozni. Én személy szerint valódi kínnak tartom az ilyenkor felhalmozódott levelek végelláthatatlan gereblyézését, zsákokba gyűjtését, ide-oda hordását, ahelyett, hogy azzal tölthetném az időmet, amit szeretnék.

Szerencsére létezik egy zseniális találmány az őszi avar feltakarítására, amit lombszívó néven lehet kapni az emaki.hu webáruházában! A lombszívó, illetve lombfúvó hatalmas segítség az őszi kerti munkákban és nem mellesleg segít elkerülni a lumbágó és a görnyedés miatt fellépő derék, és hátfájdalmakat is.

Milyen lombszívót válassz?

Ebből a csodás eszközből többféle is elérhető a piacon, így könnyedén kiválaszthatod, amelyikre a legjobban szükséged van. A lombszívók mindegyike alkalmas arra, hogy egyszerűen tisztán tarthasd vele a kerti járdákat, az utcafrontot, vagy éppen a pázsitot.

A különbség a méretben, teljesítményben, energiaforrásban és többletfunkciókban rejlik. A komolyabb lombszívók olyan plusz funkciókkal rendelkeznek, amelyek által univerzálisabban lehet őket használni.

Első lépésként gondold át, hogy ténylegesen mire van szükséged: nagyobb teljesítményűre, mert professzionális céllal vásárolnád meg (például társasházak utcafrontjának, kertjének takarítására vagy olyan nagy a telek, hogy egy egyszerűbb gép nem bírná), vagy elegendő teljesítményű gép is?

Második kérdés, amire fontos választ találni, hogy elektromos vagy benzinmotoros meghajtással bírjon? Habár teljesítmény szempontjából mindkettőből akad erősebb és gyengébb egyaránt, érdemes tisztázni azt, hogy milyen hatékonysággal tudnád kihasználni az adott motortípus előnyeit.

A szívóerő kérdése a legfontosabb

A szívóerő ugyanazt fejezi ki a lombszívók esetében, mint a porszívóknál: azt, hogy mennyi levegőt képes a gép magába szívni. Ezt m3/percben szokás kifejezni és az is számít, hogy mindezt milyen gyorsan végzi el, amit km/h-ban fejeznek ki. A két adat megfelelő arányától függ elsősorban, hogy mire érdemes elsődlegesen használni az adott lombszívót.

Van lombszívó, ami fújni is tud

A komolyabb lombszívók egyben lombfúvók is. Ugyanúgy, mint a szívóerőnél, a fúvóerőnél és a m3/perc a teljesítmény mértéke és ennek sebességét km/h-ban lehet kifejezni, azaz mennyi levegőt, mennyi idő alatt képes kifújni a csövén. A motoroknak általában hasonló fújó- és szívóerejük van, tehát érdemes megismerkedni ezekkel az értékekkel, ha olyan gépet veszel, ami szívásra és fúvásra is képes.

Egy lombszívó lehet aprítógép is

Az igazán komoly lombszívók aprító funkcióval is bírnak és leginkább egy fűnyíróra hasonlítanak, csak éppen az összegyűjtött avart tömörítik össze, hogy még több munkát spóroljanak meg neked.

Az aprítás mértékét egy arányszám fejezi ki. Jelentése, hogy hány zsák levelet képes egy zsák levéllé tömöríteni. Leggyakrabban 10:1 és 16:1 között van a daráló és tömörítő kapacitás, de természetesen ettől lehet eltérő értéke is.

Funkciókapcsolók és különböző kiegészítők

Ez azon lombszívókra vonatkozik, amelyek többfunkciósak vagy azok, amelyekhez zsákokat vagy egyéb kiegészítőket lehet csatlakoztatni. Van, amelyikhez több azonos vagy különböző méretű zsákot kapsz, van, amelyikhez többféle szívó-fúvócső jár.

Érdemes tehát körbenézni a kínálatban, mert elég sok különbség lehet az egyes lombszívók között, amelyek némelyiket előnyösebbé teszik számodra. Nyilván azon múlik minden, hogy mi az a cél, amire használni akarod.

A lombfúvó télen is használható

Érdemes azt is mérlegelned, hogy a lombfúvó funkcióval is bíró gépek használhatósága nem ér véget a tél beköszöntével, hiszen ezen gépek kiválóan alkalmasak a friss hó eltakarítására is, bár ez esetben javasoljuk a benzines verzió alkalmazását.

További fontos paraméterek az ideális lombszívó kiválasztásához

A funkciókon túl akad még három olyan szempont, amit fontos mérlegelned, hogy az ideális lombszívót találhasd meg.

Az első a meghajtás. A benzinesek általában erősebbek, de ugyanakkor hangosabbak is és nehezebb őket üzemeltetni egy kicsit. Nyilván akkor van ezeknek értelme, ha korlátozott mértékben, vagy egyáltalán nem áll a rendelkezésedre az üzemeltetéshez szükséges áramforrás.

Természetesen az üzemideje is korlátozott, viszont az elektromos lombszívóknak ott a vezeték, amely korlátoz a mozgásban, ugyanakkor csendesebb és környezetbarátabb megoldás – de legalábbis nem annyira büdös, mint amelyik benzint éget.

A súly sem utolsó szempont – amelyiket kézben kell hordozni, ott bizony nagyon is számít egy-két kiló plusz vagy mínusz. A lombszívó súly persze nagyban függ a teljesítményétől és a rácsatolt kiegészítőktől. Számolj azzal is, hogy az alapsúlya még növekedni fog a beszívott levelek tömegével!

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az a legjobb lombszívó számodra, ami által az összes szükséges munkát könnyebben és hatékonyabban, és jóval kevesebb hajlongással végezheted el.