emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Ágaprítás kisokos!

Az ágaprítás és a kerti zöldhulladék kezelése fontos, bár ritkán kellemes tevékenység. Márpedig ahogy beköszönt az őszi időszak, a fák és bokrok felkészülnek a téli álomra.

Igaz, mostanság egyre inkább csak a sárguló levelek és gyakoribb esőzés mutatja, hogy elmúlt a nyár, nem is annyira a hőmérséklet. Viszont amilyen szép a zöldes-sárgás-vöröses-barnás avarszőnyeg, amilyen fontos, hogy az elszáradt, vagy visszametszett ágak lehulljanak, úgy gyarapodnak a kerti munkák is.

A lehullott ágak és avar égetése helyett válaszd az ágdarálást

Habár régebben az avarégetés általános megoldásnak számított, már jó ideje nem ildomos, illetve kifejezetten tilos az összegyűjtött avart felgyújtani – ami a környezet védelmén túl még a sünik miatt is fontos, hiszen az avar számukra ideális búvóhely volna.

Mit tehetsz viszont, ha néhány nap alatt tele lesz a kerted hullott ágakkal, gallyakkal, avarral? Ráadásul hiába gereblyézed, söpröd össze, a következő nagyobb szélvihar vagy esőzés után kezdheted elölről?

Ekkor jön az ágdarálás a képbe! Az emaki.hu kisebb és nagyobb ágdaráló gépei között meg fogod találni azt a típust, amelyik a leginkább ideális a számodra.

Az ágaprítás előnyei: komposztálás, helytakarékosság, környezetvédelem

Az ágaprítás egyik legfőbb előnye a helytakarékosság, ugyanis, bár laikusok számára hihetetlennek hangozhat, de a gallydarálás során a tizedére esik össze a nyesedék össztérfogata!

Akár fel akarod használni a darálékot, akár el akarod szállíttatni, az ágdarálást követően jóval olcsóbb megszabadulnod tőle, vagy egyszerűbb hasznosítanod. Ha az elszállítás mellett döntesz, érdemes erre szakosodott csapatot megbíznod, vagy pedig mindenképpen zöldhulladék-lerakóba szállítsd, óvva a környezetet!

A lehullott gallyak, a visszametszett ágak a saját kertedben is igencsak jól hasznosíthatók. A természet elég bölcs ilyen téren is, hiszen a fák és bokrok ezzel lényegében a saját táptalajukat újítják meg. A zöldhulladék más szempontból meg a komposztálás során hasznosítható kiválóan.

Ezért az emaki.hu kínálatából megvásárolt ágaprító géppel olyan alapanyaghoz juthatsz, ami egyaránt jó mulcsozásra, talajtakarásra, komposztálásra – sőt akár tüzelésre is.

A mulcs áldás lehet a kerted számára

A mulcs egy összefoglaló neve a részben szerves talajtakaró rétegeknek. Amikor mulcsozásról beszélünk, azt értjük alatta, hogy a kultur- és haszonnövényeket körbevesszük számukra hasznos szerves anyagokkal.

A mulcsozásnak köszönhetően kapálás és irtószer nélkül is csökken a gyomok száma, emellett javul a talaj vízháztartása, makro- és mikroanyagokban lesz gazdagabb, és kiegyensúlyozza a talaj hőmérsékletét is – azaz a mulcsozás az egyik legjobb, organikus, környezetkímélő megoldás a kerted karbantartására.

Ha pedig saját ágaprító géppel rendelkezel hozzá, akkor még a pénztárcádat is kímélni fogja!

Saját ágaprítóval jelentős megtakarítást érhetsz el

Amennyiben ágaprítás esetében egyszeri alkalomról volna szó, még megéri a zöldhulladékra szakosodott céget kihívni, hogy elvégezze a munkát, ám ha rendszeresen szükséged van a hullott gallyak és ágakat aprítására, már sokkal jobban jársz egy saját géppel.

Gondold végig: kiszállási díj 10-15 000 Ft. Erre jön rá az óradíj, ami szintén 10 000 Ft körül mozog – és általában minimum 2-3 órát ki is kell fizetni. A zöldhulladék elszállításánál is érdemes jó pár ezer forinttal számolni.

Egy-egy alkalom tehát alsó hangon 30 000 Ft-ba kerül, és teljesen átlagos a százezernél is magasabb költség. Ha évente egyszer kell kifizetni, még talán megéri másra bízni, de ha egynél több alkalomról volna szó (márpedig a gallyak és ágak hajlamosak minden nagyobb vihar után végső búcsút venni a fáktól), akkor mindenképpen a saját gép beszerzése a javallott.

Elvégre akkor a gépet egyszer szükséges csak megvásárolni és onnantól kezdve saját magad végezheted az ágaprítást, vagy akár eseti megbízással, jóval alacsonyabb óradíjjal megbízhatsz mást is.

A zöldhulladékot ráadásul az elszállítás helyett érdemesebb inkább a saját kertedben hasznosítanod.

A zöldhulladék nem szemét

Habár hulladéknak nevezzük, a zöldhulladék egyáltalán nem szemét, sőt kifejezetten hasznos, sokrétű alapanyag. Az ágaprítás és avar összegyűjtése után keletkező szervesanyag-halom a már említett mulcsozáson és fűtésen túl akár komposztálásra is használható.

A komposztálásban is segít az ágaprítás

A komposzt éppen úgy a talajjavításra szolgál, mint a mulcs, viszont másként kerül hasznosításra. Az ágakban és avarban olyan tápanyagok gyűlnek fel, amelyek a növények számára rendkívül értékesek.

Az ágaprítás és avar összegyűjtésével keletkező zöldhulladékot komposztálva olyan elegyhez jutunk, amely elsőrangú talajjavítóként szolgál – ráadásul még a háztartási hulladék mennyisége is csökkenthető a komposztálás révén!

Amikor az emaki.hu kínálatából ágaprító gépet választasz magadnak, biztos lehetsz benne, hogy már rövidtávon is pénztárcakímélő döntést hoztál, ami hosszútávon kifejezetten bölcsnek fog bizonyulni: táplálod általa a kertedet és óvod a környezetet. Mindenki nyer vele!