emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Milyen fűkaszát vegyek magán célra?

A fűkasza kifejezetten hasznos kerti szerszám mindenki számára, aki szeret gyönyörködni a szépen nyírt gyepben, az ápolt, gondozott kertben – és a fűnyíró nem használható valamilyen oknál fogva.

Hacsak nem egy szabályos négyzet alakú területen ápolja valaki a pázsitját, mi több, megannyi virágágyás, fa, esetleg árokpart akad, amit rendben szeretne tartani, egy fűkasza a legjobb megoldás.

Sok a kerítés, murvás ösvény melletti terület, ahol a fűnyíróval órákig lehet pepecselni? A kerti lugast és a gondosan ültetett virágokat is meg szeretné kímélni? Esetleg régen járt már a telken és mindent ellepett a gaz?

Akkor érdemes lemondani a fűnyíróról – vagy amellett használni a fűkaszát.

Milyen fűkaszát válasszak?

A damilos fűkaszák kiválóan alkalmasak a fű és lágyszárú növények (gyomok, virágok) vágására, míg a pengékkel felszerelt változataik az erősebb, fás szárú növények, akár bokrok ritkításában jeleskednek.

Sőt elmondhatjuk azt is, hogy míg a fűnyíró ritkán alkalmas a fűkasza szerepére, addig egy fűkasza könnyedén helyettesítheti a fűnyírót – igaz, fárasztóbb vele az egyenletes fűnyírás.

Nézzük meg most ezért részleteiben, hogy milyen fűkaszát érdemes magán célra választani!

Hobbi, félprofi vagy profi fűkaszát vegyek?

A hagyományos felosztás szerint a fűkaszákat csoportosíthatjuk a méretük, a vágás módja, vagy a meghajtás típusa alapján is. Ezen belül különbséget teszünk elektromos (vezetékes), akkumulátoros és benzines meghajtás között.

Az, hogy melyiket tekinthetjük hobbi célú, vagy éppen professzionális fűkaszának, jellemzően a teljesítmény határozza meg. Amennyiben magán célra vásárolunk készüléket, akkor a teljesítménynél is fontosabb kérdés, hogy mennyit fogjuk használni és mekkora területen?

Elektromos vagy benzines fűkaszát válasszak?

Egy könnyebb, vezetékes fűkasza hatósugarát eleve meghatározza a kábel hossza – és hacsak nem akarunk sok hosszabbítót egymásba dugva dolgozni a telek túlsó felében, érdemes inkább akkumulátorosat választani.

A benzinmotorok teljesítménye kimagasló ugyan, de ha fél évente egyszer kerül elő a kerti tárolóból a fűkasza, akkor a benzinnel pepecselni felesleges kiadás, hiszen még mindig olcsóbb az elektromos áram, mint több száz forintért vásárolni az üzemanyagot!

Olvassa el összeállításunkat, hogy megtalálja az Önnek való fűkaszát

Tapasztalataink szerint magán célú felhasználás esetén az elsődleges vásárlói szempont a meghajtás, ezért ez alapján csoportosítva mutatjuk be a fűkaszákat. Menjünk bele jobban a részletekbe!

Mindhárom típusnak (akkumulátoros, elektromos és benzines) megvan a maga előnye és hátránya, és természetesen árban és teljesítményben is akad bőven eltérés.

Mik a benzines fűkaszák jellemzői?

A belsőégésű motor hajtotta fűkaszák jellemzően a csúcskategóriába tartoznak. Egyértelműen napi, professzionális felhasználásra fejlesztették ezeket ki.

Ha kifejezetten nagy teljesítményt keres, amivel bárhol dolgozhat áramforrástól függetlenül. akkor sem az akkumulátoros, sem az elektromos nem lesz elegendő. Otthoni használatra is találni félprofi benzines fűkaszát, ezek teljesítménye általában kisebb, mint 1,5 kW és főként kertészeti célokra megfelelőek.

Mik a benzines fűkasza előnyei és hátrányai?

A benzines fűkasza előnyei az alábbiak:

  • kimagasló teljesítmény,
  • minőségi, robosztus kialakítás
  • nincs korlátozva a hatótávja.

Ezek a benzines fűkasza hátrányai:

  • az üzemanyaga drágább, mint az áram,
  • összetettebb a szerkezete ezért a karbantartás is költségesebb,
  • a mérete miatt nagyobb a tömege, illetve a benzinmotor zajos.

Mikor válasszon benzines fűkaszát magán célokra?

Akkor válasszon benzines fűkaszát az Emaki.hu kínálatából, ha ki tudja használni a teljesítményben rejlő lehetőségeket: sűrűbb növényzet, illetve nagyobb területek rendszeres kaszálására alkalmasak leginkább.

Mik a vezetékes elektromos fűkaszák jellemzői?

Az elektromos vezetékes fűkaszákat azok számára találták ki, akiknek fontos a nagyobb teljesítmény, de nem szükséges túl nagy területet kaszálniuk. Mivel nincs akkumulátoruk, ezért nem lehetséges velük dolgozni elektromos csatlakoztatás nélkül!

Elsősorban kertben, a házhoz (elektromos aljzathoz) közeli területeken érvényesül, viszont kaphatók az akkumulátoroshoz képest nagyobb teljesítményű motorral is, így akár pengés változatban is találkozhatunk vele.

Mik a vezetékes elektromos fűkasza előnyei és hátrányai?

A vezetékes elektromos fűkasza előnyei az alábbiak:

  • alacsony tömeg, könnyen mozgatható,
  • egyszerű szerkezet,
  • csendes motor.

Ezek a vezetékes elektromos fűkasza hátrányai:

  • korlátozott hatótáv,
  • a benzinesnél kisebb teljesítmény.

Mikor vezetékes elektromos fűkaszát magán célokra?

A vezetékes fűkaszák olcsóak és könnyen beszerezhetők, ráadásul se benzinről nem kell gondoskodni, se az akkumulátor feltöltésével nem kell bajlódni. Ameddig a vezeték elér, bármennyit lehet használni.

Akkor válasszon tehát vezetékes elektromos fűkaszát az Emaki.hu kínálatából, ha nem fontos a nagy hatótávolság, de az ár igen.

Mik az akkumulátoros fűkaszák jellemzői?

Ezeknél a készülékeknél egy akkumulátor tárolja és szolgáltatja a szükséges energiát, ezáltal egyesítik magukban a vezetékes és a benzines fűkaszák előnyeit – ugyanakkor sajátságos hátránnyal is bírnak.

Csendesek, mint a vezetékes elektromosak, hiszen elektromotor dolgozik bennük, és függetlenek az áramforrástól is hatótávolságban. Ezért cserébe viszont kevesebbet is bírnak, mint egy benzines fűkasza, és ha lemerülnek, nem lehet fél perc alatt feltölteni, mint a belsőégésű motor esetében.

A gyártók többsége úgy oldja meg, hogy az akkumulátor tovább bírja, hogy kisebb teljesítményű motort szerel a fűkaszába. Ezért szinte mindegyik húros (damilos) fűkasza akkumulátoros és kifejezetten hobbi, legfeljebb félprofi felhasználásra szánják őket.

Mik az akkumulátoros fűkasza előnyei és hátrányai?

Az akkumulátoros fűkasza előnyei az alábbiak:

  • egészen csendes működés,
  • nem korlátozza vezeték,
  • könnyű kialakítás.

Ezek az akkumulátoros fűkasza hátrányai:

  • kicsi teljesítmény,
  • korlátozott üzemidő (30-60 perc),
  • általában hosszú töltési idő.

Mikor válasszon akkumulátoros fűkaszát magán célokra?

Amennyiben a fűkaszát ritkábban használná és kisebb területeken, inkább a szegélyek kiigazítására, vagy pár méternyi árokpart karban tartására, akkor válasszon egy akkumulátoros fűkaszát az Emaki.hu kínálatából!