emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Mikor kell locsolni? Öntözés ideális napszakban öntözőkomputerekkel

Az öntözés az egyik kulcsa a gondozott kertnek, az ápolt gyepnek és a szép, egészséges virágoknak. A megfelelő öntözés könnyen megtanulható, könnyű fizikai munka, feltéve, ha egyszerű, kisebb kertünk van.

Ha viszont sok száz négyzetméteren többféle növénytársulást gondozunk és nevelünk, az öntözés már meglehetősen sok időt emészt fel – ha kézzel (slaggal) akarjuk mi magunk csinálni.

Az automata öntözőrendszer az ideális választás nagyobb kert esetében

Öntözőrendszereket egészen eltérő kivitelezésben és persze árban lehet kapni, attól függően, hogy mekkora kertet akar valaki öntözni, mennyire összetett módon és milyen mértékben automatizálva.

Amennyiben sok százezer forintot inkább más célokra akarna költeni, viszont szeretne dúsan növő, egészséges kertet, anélkül, hogy naponta órákat töltene öntözéssel, akkor Önnek egy öntözőkomputerre van szüksége!

Milyen előnyökkel bír egy öntözőkomputer?

Ár-érték arányt tekintve a kis- és közepes kertek esetében egy öntözőkomputer az ideális választás, mert vele automatizálhatja a víztakarékos öntözést, kiváló minőségű, biztonságosan működtethető termékhez jut, amivel igazán kényelmessé válik az öntözés, úgy, hogy eltérő területeket eltérő módon locsolhat.

Víztakarékos és automata öntözés

Egy jobbfajta öntözőkomputer segítségével, amilyen a Gardenáé is, kényelmesen, fáradtság nélkül, és megbízhatóan öntözheti a kertjét még olyan esetekben is, amikor távol van a kertjétől.

Mit nyer az öntözőkomputerrel? Időt és egészséges, zöldellő, szépen fejlődő növényeket! Attól függően programozhatja be a készüléket, hogy mikor volna ideális az öntözés az Ön növényei számára.

A hajnali vagy a késő esti öntözés egyaránt jó döntés, mert ilyenkor kevesebb víz párolog el. A napközbeni locsolás legfőbb veszélye az, hogy „megfőnek” a növények: ha nagy forróságban öntözi őket, az elpárolgó víz a napsütésben felforrósodik, és károsíthatja a gyepet, a virágokat, de a bokrokat is.

Ráadásul a víztakarékos öntözés kíméli a pénztárcáját és egyszersmind a környezetet is védi, mert kevesebb ivóvizet használ el.

A német minőség garancia a kiválóságra és a biztonságos működésre

A németek világhírűek a kiváló minőségű termékeikről, és ez a Gardena esetében is érvényes. Ha ezt az öntözőkomputert választja, akkor biztos lehet benne, hogy egy tartós és megbízhatóan működő kerti eszközt vásárol, ami bőségesen meg fogja szolgálni az árát!

A legjobb öntözőkomputerek emellett jelzik a töltöttségi szintet, és így mindig időben cserélhet elemet, hogy a kerti locsolás ne maradjon el.

Mikor érdemes locsolni?

Az aranyszabályról, azaz hogy kora reggel, illetve este, napszállta után érdemes locsolni, már fentebb volt szó – ebben a két idősávban hasznosul leginkább a kijuttatott víz.

Ha lehet és van rá mód – márpedig egy öntözőkomputerrel könnyedén megvalósítható – inkább az esti órákat válasszuk, mert akkor egy egész éjszakája van a növényeknek a víz felszívására.

Kivéve, ha felütötte a fejét gombás vagy bakteriális fertőzés a kertben, mert akkor az éjszaka során lassabban felivódó víz kedvez a kórokozók elszaporodásának!

Ha ennyiben ki is merülne az öntözés tudománya, mindenki jól járna, csakhogy a locsolás optimális időpontja nem merül ki a két napszakban.

Akkor öntözzünk, amikor a növényeink igénylik

A természetben minden növényfaj igyekszik a lehető legtöbb tápanyaghoz, vízhez és napfényhez hozzájutni, ezért különféle stratégiákat „alakítottak ki” az evolúció során. Így jelentek meg szárazságtűrő, árnyékot igénylő, vagy éppen kifejezetten sok vizet fogyasztó virágok, bokrok, fák.

A kert kialakításánál ezért mindig fontos, hogy az egymáshoz illő növények társításával hozzuk létre a virágágyást, a fás részeket, stb., és természetesen legyünk tisztában azzal, hogy melyik évszakban és időszakban mire van szüksége az egyes növényeknek.

Már az ültetéstől kezdődően öntözzünk

Szintén jó tanács, hogy már attól kezdve szükséges rendszeresen locsolni, hogy elültettük a magvakat, hagymákat vagy palántákat.

Mert igaz ugyan, hogy a sarjadást követően sem szabad a talajnak kiszáradnia, ám az ültetéstől kezdve mindaddig biztosítani szükséges a talaj egyenletes vízellátását, amíg az adott növény képessé nem válik a teljesen önálló táplálkozásra az elegendően hosszú és erős gyökérzete révén.

Onnantól kezdve viszont már maga a növény fajtája határozza meg, mikor és mennyi vízzel szükséges öntözni.

Hogyan öntözzük a különböző növénytípusokat?

Az egyértelmű, hogy egy tátikának kevesebb vízre van szüksége, mint egy almafának – na, de mennyivel?

Általában úgy érdemes számolni, hogy minél kiterjedtebb és mélyebb a gyökérzete egy növénynek, annál ritkább, de nagyobb mennyiségű vízre lesz szüksége, szemben a sekélyen gyökerező társaikkal, amelyeknek gyakoribb, de kevesebb vízmennyiség kell.

Gyümölcsfák esetében a terméskötődés, illetve a virágzás idején általában nem jellemző a szárazság Magyarországon, de sajnos ez is változik az éghajlattal együtt. Egyre gyakoribb viszont, hogy a termés növekedése egybeesik a száraz időszakkal, így olyankor fokozott a vízigényük.

Ha pedig dús pázsitra vágyik, akkor az egészséges, zöldellő gyephez bizony rendszeres öntözésre és tápanyag utánpótlásra lesz szüksége – amit egy öntözőkomputerrel kiválóan meg is valósíthat.