emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Milyen damilt vegyek a fűkaszához?

A damil pótlása a fűkaszák esetében olyan gyakori tevékenység, mint a gumiabroncs cseréje az autóknál: a folyamatos kopás még a legmárkásabb darabot is kikezdi és idővel muszáj lesz újat venni.

A fűkasza kifejezetten hasznos segédeszköz, amely által megszépülnek a közterületek és az allergiások számára is elviselhetőbbé válik a szezon. Feltéve persze, ha időben felbúgnak a motorok és lekaszálják a parlagfüvet mindenütt a kertek tulajdonosai és a parkgondozók. Feltéve, persze, ha a damil ép és kellően hosszú még a damilfejben!

Amennyiben valaki pengés fűkaszát használ, ott a kések tompulnak, csorbulnak, akár törnek is idővel – a damil pótlása viszont sokkal olcsóbb. Ráadásul akkor is szükség lehet a damilcserére, ha a régi még jó állapotban van, csak az alakja nem megfelelő egy munkához.

Azonban itt is fontos odafigyelni arra, hogy milyen fűkaszában szeretne valaki damilt cserélni, mert az egyes típusokba eltérő damilfej passzol.

Milyen damilt vegyen a fűkaszájához a régi pótlására?

A damilfejeknél viszonylag egyszerű a dolgunk: az adott cég gyárilag meghatározza, hogy a fűkaszájában mekkora átmérőjű damil használható. De figyelem! Ez az átmérő mindig a kerek damilra értendő.

A szögletes damil vásárlásánál érdemes kisebb átmérőjűt venni, ugyanis azonos méretnél előfordulhat, hogy beragad a fejbe.

Természetesen sokat számít maga a damilfej vagy másként mondva a damildob. Kétféle kivitelben szokták gyártani, automata változatban, ami folyamatosan, magától adagolja a damilt, amint arra szükség van, a másik pedig a koppintós, ahol manuálisan kell az adagológombot megnyomni, hogy kihúzhassunk belőle egy egységnyi damilt.

Bármelyik is kerül a fűkaszára, mindig kövessük a gyártó útmutatását, hogy milyen méretű és formájú damilt vásároljunk bele!

Mire ügyeljen damilfej vásárlása során?

Mielőtt új damilfejet vásárolna, érdemes előtte megnézni, hogy a jelenlegi miként kapcsolódik a fűkaszához.

Ez egész egyszerű mérés: a fűkaszából szinte minden típusnál kiáll egy csavar, míg a damilfejben van egy anya. De ha nem akarunk nagyon méregetni, akkor elég észben tartani, hogy a méret a fűkaszák többségén M10x1,25, a csavar pedig balmenetes.

Jobban járunk viszont, ha az adott típushoz a gyártó által ajánlott alkatrészt választjuk: egy MTD SMART BC 52 fűkaszához való damilfej például igencsak eltér egy Hecht Easy Load damilfejtől.

Mi a különbség a kerek és a szögletes damil között?

Általában igaz tehát, hogy nem érdemes össze-vissza vásárolni mindenféle damilt és damilfejet, mert minden fűkasza típushoz csak meghatározott tulajdonságú damilokat használhatunk. Az adott fűkaszától függ ugyanis a damil átmérője és formája.

A kör formájú damilok jellemzően szélesebb érték közöttiek (1,6-4,0 mm), míg a négyszögletesek esetében alig egy milliméter a különbség a legvékonyabb és legvastagabb között (2,4-3,5 mm).

Az igazi eltérés azonban nem az átmérőben vagy a formában mutatkozik meg, hanem ezek hatásaiban: a kör formájú olcsóbb és gyengébb, míg a szögletes a négy éle miatt hatékonyabban vágja füvet, viszont természetesen drágább is az anyaghasználat miatt.

Ezt, és természetesen a gyártó ajánlását érdemes mindig meggondolni a fűkasza damil vásárlása előtt.

Mi a különbség hajlított és egyenes szár között?

Érdemes kitérni a különbségre, mert a gyakorlat azt mutatja, a kevésbé hozzáértők sokszor keverik a sövénynyírót, a fűnyírót és a fűkaszát. Habár mindegyik esetében használatos damil a vágófejben, de az, hogy használhatunk-e pengét is, elsősorban a gép kialakításától függ.

Amennyiben a kerti szerszám szára hajlított, akkor ott a meghajtás átvitelét egy bowdennel oldották meg, azaz a teljesítménye kevés lesz a pengékhez. Ilyenkor a gyártók is ügyelnek rá, hogy a damilfej helyére ne nagyon lehessen pengéket szerelni.

Persze „sufnituning” módon sok korlátozás áthidalható, de olyankor a balesetveszély is igencsak megnövekszik. Ha pengés fűkaszára volna szükség, inkább költsünk rá, jobban megéri!

A hajlított szárral inkább fűnyírók és sövénynyírók esetében találkozhatunk – a fűkaszák egyenes szárúak. Viszont itt is előfordul mind damilos, mind pengés vagy tárcsás kivitel. A gyengébb, jellemzően elektromotoros fűkaszáknál a kisebb teljesítmény miatt damil vágja egyenesre a növényzetet, míg a nagyobb benzinmotorosoknál akár 20-26 fogas fűrésztárcsát is használhatunk.

Mikor érdemes damilt használni és mikor pengét?

Végül ejtsünk erről is pár szót, mert ha betartjuk az ajánlásokat, mind a damil, mind a penge sokáig fogja bírni.

A fás szárú növényeknél a damil használata nem célszerű, ugyanis damillal a lágyszárú növényeket lehet irtani. A keményebb ellenállás úgy „eszi meg” a damilt, mintha gumislaggal akarna fát fűrészelni.

Az ütőkés viszont jellemzően a 30 cm3 feletti motorral ellátott fűkaszáknál alkalmazható, mert a gyengébb motorok és a lehajtás nem igazán bírja el azt az igénybevételt, ami egy ütőkésnél optimális.

Célszerű tehát még a fűkasza kiválasztása előtt eldönteni, milyen célra is akarjuk majd használni. Ha egyszerűen egy vidéki ház kertjét szeretnénk karban tartani, a damilos lesz az ideális választás, de ha felmerül, hogy bokrokat is ritkítani kell, már egy pengés fűkasza lesz valószínűleg a megfelelő.