emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Milyen a jó fűmagkeverék?

A jó fűmagkeverék akár tizenöt évre is meghatározhatja a tökéletes gyepet. Attól függően, hogy milyen fűmagok keverékét választjuk, aligha esünk túlzásba, ha azt mondjuk, alapjaiban befolyásolja a következő évtized kerti munkáit.

Szeretne Ön is zöldellő, friss és szemgyönyörködtető gyepen sétálni, valahányszor kilép a kertjébe? Akkor a legelső tennivaló kiválasztani az ideális fűmagkeveréket. Cikkünkben ezt a témát tekintjük át mélyebben.

A megfelelő fűmagok kiválasztása különösen fontos

A laikusok számára „a fű az fű és kész” – de aki vaktában választja ki a fűmagot, aligha számíthat dúsan zöldellő, bársonypuhaságú gyepre. Mert rendben, hogy fűmagkeverékre lesz szükség, ám a tízezernél is több fűféle közül melyeket érdemes elvetni?

Erre a válasz önmagában egyszerű, ám mégis összetett: amelyik a saját kertünk esetében a legmegfelelőbb. Azért fontos tisztázni ezt, mert még a modern génmódosítás korában sem létezik olyan fűmag vagy fűmagkeverék, amelyik az összes fényviszony, talajtípus, csapadékmennyiség és átlaghőmérséklet esetében ugyanolyan dús, zöld gyepet eredményezne!

Fontos a márka, de nem minden

Az olyan közismert és kedvelt márkák, mint amilyen a WOLF-garten is, általában garanciát jelent arra, hogy minőség vásárolunk. Csakhogy önmagában a márka még nem jelenti azt, hogy biztosan megfelelő is lesz a mi kertünk esetében az a fűmagkeverék.

Az időjárás változásával együtt jár a növényzet változása is – ezért a legfontosabb az, hogy figyelembe vegyük a kertünket érintő jelenlegi és a következő 5-10 évben várható változásokat, és ezek alapján válasszunk ki például szárazságtűrőbb, vagy a szélsőséges időjárásnak ellenállóbb keveréket.

Milyen fűmagot érdemes vásárolni ahhoz, hogy gyönyörködhessünk a pázsitunkban?

A dús és egészséges gyep titka a megfelelő talajba vetett prémium fűmagkeverék, amelyet tápanyagokkal teszünk egészségesebbé (ilyen például a WOLF-garten gyepjavító pálcikája) és rendszeresen, egyenletesen öntözünk a nap- és évszaknak megfelelően, továbbá rendszeres időközönként meg is nyírunk.

A Magyarországon ideális fűmagvak közé tartoznak pázsitfűfélék, ám az egyes fajok között elég nagy különbségek adódnak csírázás vagy növekedés sebessége terén éppen úgy, mint a gyökérzet típusa vagy árnyéktűrés esetében.

Ezért ahhoz, hogy az elvetett magokból dús gyepszőnyeg nőjön, amin akár még amatőr focibajnokságot is rendezhetünk, a legjobb döntés a fűmagkeverék vásárlása. Természetesen olyan eset is előfordulhat, amikor már kialakult egy gyepszőnyeg a kertben, de már kezd elöregedni, illetve talán nem gondoskodtak a legjobban róla, emiatt felújításra, frissítésre szorul.

Tipikusan ilyen esetekben ajánlott a gyepfelújító fűmagkeverék, amely a szokásos keverékekhez képest jóval több fűmagot tartalmaz, amelyek gyorsabban is csíráznak ki, hogy hamar egyenletesen dússá váljon a gyepszőnyeg.

Milyen az ideális fűmagkeverék?

A fűmagkeverékeket úgy állítják össze, hogy a természetben különböző társulásokban előforduló fűfélék egymást leginkább kiegészítő és kölcsönösen erősítő fűféléi kerüljenek egy keverékbe.

Ezekben a fűmagkeverékekben jellemzően ugyanannak a három, négy fűfaj vagy fű-alfaj magvai találhatók meg, csak eltérő arányban, és persze eltérő minőségben. A származási hely fontos, hiszen egészen nagy különbségek adódhatnak, mint minden más növény esetében is.

A fűfajok eltérő gyorsasággal csíráznak ki

A füvesítés során általánosan megfigyelhető, hogy a fűmagkeverékből az egyik fajta fű gyorsabban kel ki, mint a többi. Nem a keverék összeállítói voltak gondatlanok, a korábbi csírázásnak kritikusan fontos szerepe van: a jobban ellenálló fűfajta így egyfajta védőernyőt biztosít a lassabban növekvő, kényesebb fajtáknak.

A „vezérfű” jellemzően mindig az a fűféle egy gyepszőnyegben, amelyik számára a körülmények a legmegfelelőbbek. Az első egy-két évben ez a gyorsan növő fajta lesz a domináns, de utána fokozatosan a többi fajta is „felzárkózik” és a füvesítés kezdetétől számított néhány éven belül, megfelelő gondoskodás mellett, dús gyepszőnyeg alakul ki.

Árnyéktűrő vagy szárazságtűrő fűmagkeveréket keres?

Azonban a kert földrajzi elhelyezkedése és egyedi sajátosságai miatt a gyep megfelelő gondozása se feltétlen eredményez optimális eredményt. Ha túl sok az árnyékos terület, akkor kifejezetten ajánlott például a WOLF-garten LP-50-es fűmagkeveréke.

Ennek a fűsűrűsége nagyjából 100 000 hajtás négyzetméterenként, amelyek 30 %-kal gyorsabban csíráznak a KEIM-FIX segítségével, így kifejezetten tartós és rendkívül sűrű, már-már robusztus gyepszőnyeg nevelhető a segítségével, amelynek különösen magas az árnyéktoleranciája.

Ha pedig inkább jellemző a kertünkre, hogy egész évben alig kap csapadékot, akkor érdemes megfontolni, hogy lekövessük az éghajlat változását a gyepünk esetében is: ahogy mindinkább mediterrán jellegűvé válik a Kárpát-medence, vessünk el mediterrán fűmagkeveréket!

A kiváló minőségű és tartós fűkeverékben jelentős arányban található a szárazságot kiváltképpen jól tűrő gyepfű. A fűsűrűsége 50 000 hajtás négyzetméterenként, ami elsősorban a száraz körülmények közötti újraültetésre teszi alkalmassá.

Mivel meglehetősen sűrűn növő, egészen tartós fűmagkeverék, amely kiváló regenerációs erővel bír, így olyan kertekbe ajánljuk, amely nem csupán a szárazságnak van kitéve, de még nagy terhelésnek is.

A legjobban pedig akkor jár mindenki, ha körbenéz az Emaki.hu fűmag kínálatában, ahol az ideális fűmagkeveréken túl még a legjobb kerti szerszámokat is megtalálhatja.