emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Mi az a ciszterna tartály? Jelentése, építése, működése

A víztartályok, kutak és ciszternák egyaránt szolgáltatnak vizet, de különböző módon. Az emberek évezredek óta tárolják a vizet ciszternákban. Sok korai kultúra felismerte, hogy az esővíz értékes és érdemes megőrizni ahelyett, hogy hagynák elfolyni, és nagy edényeket, később pedig nagy tartályokat építettek az esővíz tárolására.

A városokban élők kihasználhatják a központi vízvezetékrendszer előnyeit, amely egy víztározóhoz vagy folyóhoz csatlakozik, amelyet vízforrásként használnak. A világ számos régiójában azonban erre nincs mód. A föld alatti ciszternák, más néven földalatti víztartályok olyan többcélú tárolóedények, amelyek olyan módon szolgálhatják az embereket, amelyek talán még csak eszébe sem jutottak sokaknak.

Ott még mindig láthatunk gravitációsan táplált ciszternákat. Ezek a ciszternák nyitott tetejű vagy ereszcsatorna-rendszerrel gyűjtik az esővizet, és olyan platformokra vagy tornyokra szerelik őket, amelyek a ház vagy a kert fölé emelik őket.

Honnan ered a ciszterna fogalma?

A ciszterna szó közvetlenül latin eredetű, a cista (tartály) szóból ered, ami viszont a görög kiszté (tok) átvétele volt. A magyar csatorna szó a ciszterna származéka.

A ciszternák jellemzően olyan területeken találhatók, ahol a közösségben nem áll rendelkezésre ivóvízforrás, a terület alacsony kútvízkapacitással rendelkezik, vagy a talajvíz minősége rossz.

A ciszternák lehetnek föld feletti vagy föld alattiak, és különböző méretűek és formájúak, különböző jellemzőkkel. A ciszternákban összegyűjtött vizet két célra lehet felhasználni: háztartási célokra és ivóvízként fogyasztásra.

A kút viszont a felszín alatti vízkészletet, például egy forrást vagy földalatti patakot csapolja meg. Mind a ciszternákat, mind a kutakat évszázadok óta használják.

Tudtad, hogy a ciszternarendszerek segíthetnek csökkenteni a vízszámlát anélkül, hogy az otthoni karbantartási rutint nagymértékben megnövelnék? Ismerd meg, mi az a ciszterna, hogyan működik, és mit tehetsz vele az otthonodért.

Mik azok a föld alatti ciszterna víztartályok?

A ciszterna legfőbb feladata, hogy az esővizet, vagy lajtoskocsival hozott vizet helyben lehessen tárolni. A modern ciszternák ugyanis olyan föld alatti víztároló tartályok vagy vízgyűjtő rendszerek, amelyeket ivóvíz tárolására és újrafelhasználásra szánt esővíz gyűjtésére használnak. A ciszternák kapacitása a száz litertől a több tízezer literig terjed.

A ciszterna mérete közvetlenül attól függ, hogy mennyi vizet használnak, és milyen gyakran szállít vizet a vízszállító. A föld alatti ciszterna elég nagy lehet, és általában hatékonyabb, mint a föld feletti ciszterna, mivel nem veszít vizet a párolgás miatt, hiszen a föld szigeteli.

Az esővízgyűjtő ciszterna tárolókapacitása több tényezőtől függ:

  1. a felhasználható csapadék mennyisége,
  2. a háztartás napi vízigénye,
  3. a csapadék összegyűjtésére rendelkezésre álló tetőfelület nagysága,
  4. a ciszterna tartály anyaga és formája.

Miért hasznosak a ciszterna tartályok?

Amikor otthonodnak vízzel történő ellátásáról van szó, a vezetékes víz, illetve a kútvíz nem az egyetlen lehetőség – kiváltképpen akkor, ha vezetékes víz nincs, a kútvíz pedig szennyezett.

Azok a ház- és üzlettulajdonosok, akik az esővizet ciszternában gyűjtik össze kertek és pázsitok öntözése céljából, nem használhatják emberi fogyasztásra azt a vizet érdemi szűrés és fertőtlenítés nélkül. A víz néhány lehetséges háztartási felhasználási módja ilyenkor a WC-öblítés, a kertek öntözése, a ruhamosás és az autómosás.

Vigyázat: a tetőről a ciszternába gyűjtött víz szennyező anyagokat tartalmazhat, beleértve a madárürülékből és más forrásokból származó káros baktériumokat. Ha az ilyen tartályokban tárolt esővizet fogyasztják, a ciszterna kialakításának biztosítania kell, hogy a víz szennyeződésmentes legyen, hogy megelőzzék a kórokozók és mérgező vegyi anyagok fogyasztása előidézte egészségügyi problémákat.

Összefoglalva, a ciszterna víztartály használatának lehetőségei:

  1. Nagyszerű háztartási használatra,
  2. Fogyasztásra alkalmazható,
  3. Segít a csapadékvíz kezelésében.

Hogyan működik a ciszterna?

A ciszterna működése rendszerenként változik, de a fő koncepció ugyanaz marad. Történelmileg a ciszternákat a föld fölé építették, és a vízellátás gravitációs módszerrel történt: becsatornázták az esővizet.

Egyes kultúrákban a ciszternákat a földbe süllyesztették, de bár a föld alatt vannak, nem úgy működnek, mint a kutak; valakinek még mindig meg kellett töltenie azokat a ciszternákat vízzel.

A víz külső forrásból kerül a ciszternába, például esővíz a háztetőről, szivattyúzott víz egy forrásból vagy akár vízszállító teherautóval történő szállítás révén.

Ciszterna építése

A ciszterna különböző anyagokból készülhet. Az ivóvíz tárolására szolgáló ciszterna a háztartás vízellátását például egy szabványos, nyomás alatt álló vízvezetékrendszeren keresztül biztosítja.

A ciszternákat általában telepítésre készre gyártják. A nagyobb, intézményi vagy ipari léptékű egységek egyedi gyártásúak vagy helyben öntöttek lehetnek. Az anyagnak és a belső bevonatoknak alkalmasnak kell lenniük ivóvízhasználatra.

A ciszternák építőanyaga lehet vasbeton, üvegszálas, polietilén, beton és acél is használható ciszternák építéséhez. A polietilén (PE) műanyag és az üvegszálas műanyag használata egyre elterjedtebb, mivel ezek az anyagok vízállóak és nem rozsdásodnak.