emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Horgászat

Kajak vásárlási tanácsok kezdőknek: milyen kajakot vegyek?

A kajak a szabadság egyik szimbóluma. Süt a nap, nyílnak a virágok, és hívogatnak a tágas folyók… ha a tavaszi illatok és a nyári szabadság arra ösztönöz, hogy kipróbálj valami újat, gondolj a kajakozásra.

A mai piacon kapható kajakok különböző típusai, kategóriái és márkái miatt a kajakok közül egyetlen kiválasztása ijesztő feladat lehet az olyan emberek számára, akik nem ismerik alaposan ezt a vízi járművet.

Mielőtt a kajak kiválasztásáról beszélnénk, először is szükséges, hogy meghatározzuk, milyen típusú környezetben szeretnénk elsősorban kajakozni. Mert a kajakvásárlás tényleg nem egyszerű.

Kajak vásárlási tanácsok, avagy hogyan válaszd ki a neked legmegfelelőbb kajakot

A kajakvásárlás izgalmas, de összetett folyamat lehet. Sok kajakos hosszabb tapasztalatszerzés után vált egyik típusról a másikra, mindemellett fontosnak tartjuk, hogy anélkül szerezhessünk tapasztalatot, hogy olyan kajakba kényszerülnénk, amelyben kényelmetlenül érezzük magunkat, és túl keményen kell dolgoznunk.

Ezért készítettük ezt a rövid vásárlási útmutatót, amiben részletezzük a kajakok magyar körülmények között figyelembe veendő jellemzőit.

Végül is az evezés kedvelői választhatnak sit-on-top vagy beülős kajakok, kompozit vagy műanyag kajakok, valamint rekreációs, túra- vagy expedíciós kajakok között; nem is beszélve a speciális kajakokról, mint a horgászkajakok, összecsukható kajakok és felfújható kajakok.

Általános értelemben kétféle vízkörnyezet létezik a kajakok számára

A belvízi környezetbe tartoznak a kisebb folyók, tavak, öblök, bányatavak, csatornák, műtavak és más kisebb vízfelületek. A nyílt vízi környezet minden más nagy víztömegre, például az óceánokra vagy tengerekre és a nagyobb, Balatonhoz hasonló méretű tavakra vagy folyamokra vonatkozik.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon meglehetősen nehéz tengeren hajózni, ezért elsősorban a nyugodt vízi kajakokat vesszük sorra.

Milyen kajakot vegyek? Nyugodt vízi kajak vásárlási tippek

A helyi tavak és csöndes folyású folyócskák gyakran kiváló helyek az evezéshez, mert általában szélvédettek, és a hajóforgalom vagy nem létezik, vagy általában csekély, és nincs rád hatással, ha a part közelében maradsz.

Sit-on-top kajakok

A nyugodt vízen való evezéshez jobb választást jelentenek a sit-on-top típusú kajakok. Az sit-on-top kajakokat ugyanis ilyen szabadidős tevékenységekre tervezték. A sit-on-top típusok ülése a kajak felszínén van, így az evezős a víz felszíne fölött helyezkedik el.

Az sit-on-top kajakok felhasználóbarátok, és rengetegen választják ezt a típust, amikor egy-egy szabadnapot akarnak eltölteni a közeli vízen vagy éppen kieveznének horgászni. Jellemzően az alábbiak miatt kedvelik sokan:

  • A sit-on-top kajakokba könnyű be- és kiszállni, miközben jó stabilitást biztosítanak.
  • Ezek jobban megfelelnek a meleg időben való kajakozásra, mert az evező bizony fröcskölni fog.
  • Sokoldalúak, és általában jó választásnak bizonyulnak a kezdő kajakosok számára.
  • Ezek a kajakok önvízmentesítők. Olyan víznyelőlyukakkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a víz egyenesen átfolyjon rajtuk.

Beülős (sit-in) kajakok

A beülős kajakok szabadidős kajak, túrakajak és expedíciós modellek formájában kaphatók. Gyorsak, mozgékonyak, könnyen haladnak egyenes pályán, és fedett rakodótérrel rendelkeznek, így jól használhatóak egy távoli úti cél felé történő evezéshez.

A beülős kajakok „hagyományosabbak”, és kabinos kialakításúak, a zárt kajakfülkébe ülhet bele a kajakos, így az evezés során a vízfelszín alatt ül a kajakban. További szempontok, ami miatt ezt a típust is sokan kedvelik:

  • A sit-in kajakkal hatékonyabb lehet az evezés, mint a sit-on-top változattal, mivel alacsonyabb a súlypontja.
  • Fel lehet szerelni egy permetszoknyát, de szükség van egy fenékvízszivattyúra, ha teljesen elönti a víz. Ráadásul, ha hagyományos, keskeny beülős kajakot veszel, tudnod kell, hogyan kell vizes kiszállást végezni (vagy többet fogsz fürdeni a tervezettnél).
  • A testhelyzeted és a csónak belsejében lévő több érintkezési pont (fenék, térd és láb) nagyobb kontrollt biztosít.
  • Ezek a modellek általában több tárolóhelyet kínálnak.

Szabadidős kajakok

A szabadidős kajak meghatározó fő jellemzői a nyitott vagy nagyméretű cockpit, amely viszonylag rövid hosszal és nagyobb szélességgel párosul. Megfizethetőek, stabilak, könnyű be- és kiszállni, és egyszerűen fordíthatóak.

Nem „gyorshajtásra” épülnek, de ideálisak rövid utakra nyugodt vizeken, többek között:

  • Kis tavakon.
  • Lassú folyókon.
  • Balaton méretű tavakon.

Túra kajakok

A tengeri kajakoknak is nevezett kajakok jellemzően karcsúbbak, mint a hagyományos szabadidős testvéreik. A túrakajakok mindegyike ülőhelyes kialakítású, és a kisebb beülő nyílás, a nagyobb hosszúság és a keskenyebb gerendák jellemzik őket, mint a szabadidős kajakokat.

Keskenyek és hosszúak, általában legalább 4 méteresek. A nappali túrakajakok egyenesebb pályán haladnak, és jobban irányíthatók a háborgó vízben, mint a szabadidős hajók.

Ezeknek a kajakoknak a beülő fülkéje is kompaktabb, hogy a kajakos a csípőjét és a combját használhassa arra, hogy visszaforduljon a víz fölé, ha felborulna. A kajakosok gyakran használják ezt a típust:

Az ideális kajakot tehát érdemes a saját tapasztalati szintnek és a használati célnak megfelelően választani.