emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Mi a különbség a kerámia, az elektromos, és az indukciós főzőlap között?

Sokan teszik fel azt a kérdést, hogy mi a különbség az elektromos és az indukciós főzőlap között vagy épp az indukciós lapos és a kerámia főzőlap között. Nos, erre, talán így válaszolhatunk a leglogikusabban: minden indukciós és kerámia főzőlap elektromos, de nem minden elektromos főzőlap indukciós vagy épp kerámia főzőlapos.

Egyszerűbben megfogalmazva: ugyan a kerámia főzőlap épp úgy elektromos üzemű, mint az indukciós, de az indukciós főzőlaptól eltérő elven működik. Így bár első ránézésre szinte megkülönböztethetetleneknek tűnhetnek, az indukciós és a kerámia főzőlap közti különbség igen hatalmas, mi több, akár komoly összegekben is mérhető.

Persze itt nem arra kívánnánk elsődlegesen felhívni a figyelmet, hogy egy modern indukciós főzőlap ára (még mindig) lényegesen magasabb a kerámia vagy épp a gáztűzhelyekénél, vagy, hogy a beüzemeléséhez talán át kell tervezni a lakás teljes elektromos hálózatát. (Egy esetlegesen elöregedett elektromos hálózatot ugyanis könnyen túl lehet terhelni egy elektromos tűzhely bekötésével.)

Hanem arra, hogy ha megveszünk egy indukciós főzőlapot, akkor a némileg költségesebb, ám sokkal hatékonyabb, indukciós elven működő indukciós főzőlappal hosszú távon sokkal többet is nyerhetünk, mint pusztán egy új, modern és stílusos megjelenésű tűzhely. A „nyereség” tehát főleg annak igen hatékony, minimális hőveszteséggel járó fűtési-, illetőleg működési elvéből eredeztethető.

Az indukciós és kerámia főzőlap közötti különbségek azonban nem merülnek ki ennyiben.

Kerámia főzőlapok előnyeiről – hátrányairól

A nyílt lángot nem igénylő elektromos kerámia főzőlap elsődlegesen forraláshoz és hosszú sütéshez ideális. Igaz, a több választható teljesítményfokozat az alacsony hőfokú párolást is lehetővé teszi, ami során egy bizonyos időt elteltével a rendszer automatikusan csökkenti a működtetett zóna (lap) hőmérsékletét.

Abban az esetben, ha a kijelző világít, a kijelzőhöz kapcsolódó zóna ételek melegen tartására vagy felmelegítésére is használható (a rendszer újbóli bekapcsolása nélkül), a kijelző pedig mindaddig jelzi a maradék hőt, amíg a zóna hőmérséklete magasabb, mint 60 ° C.

Az elektromos kerámialap az elektromos áramot egy, a főzőlap alatt izzó tekerccsel alakítja át hővé.

Vagyis először a tekercs melegedik fel, majd az üvegkerámia főzőfelület és végül az edény, valamint az az étel, ami épp benne van. Az edény tartalmának felmelegítése ezáltal összességében sokkal nagyobb hőveszteséggel jár, mint az indukciós főzőlapok esetében.

Emiatt elmondható, hogy a kerámia főzőlapok kevésbé hatékonyak, ha főzésről van szó, igaz, pont olyan gazdag funkciókínálattal is rendelkezhetnek, mint a legújabb, indukciós főzőlapok.

A kerámia főzőlapok szemben az indukciós üzemű főzőlapokkal ráadásul mindenféle edénnyel használhatóak, nem csak azokkal, amelyeknek mágnesezhető aljuk.

Indukciós főzőlapok előnyeiről – hátrányairól

Az indukciós főzőlapok esetében, ha levesszük az edényt a bekapcsolt lapról, a lap csak annyira lesz meleg, mint amennyire előzőleg az edény alja volt.

Egy profi indukciós főzőlappal a leggyakrabban előforduló konyhai balesetek (pl. leforrázásos balesetek, égési sérülések és konyharuha meggyulladása miatti tűz) jelentős részét egy csapásra ki is iktathatjuk.

Ez esetben ugyanis nincs az üvegfelület alatt izzó tekercs, ami tovább melegítené a felületet, a lap így pillanatok alatt képes olyan hőfokra lehűlni, amely már a gyerekekre nézve is teljesen veszélytelen.

Hogyan lehetséges az, hogy az indukciós főzőlap ma a főzés legenergiahatékonyabb módját képes biztosítani számunkra?

A dolog kulcsa a működés elve, vagyis az indukció, amelyből eredően a főzőlap, illetőleg a lap alatt található indukciós tekercs csak az elektromágneses mezejébe tett edényben található ételt melegíti fel. Ez az elv akkor tud működni, ha az edény mágnesezhető, vagyis vastartalmú.

Ha más típusú edény kerül a főzőzónára (vagy akár konyharuha), a rendszer nem kezd el energiát fogyasztani, nem kezd melegíteni, a hő ugyanis nem alulról jön, hanem az indukciós folyamat hozza azt létre, az edényben.

Ennek köszönhetően igen alacsony annak a kockázata is, hogy kifutva, az étel ráégjen a tűzhely lapjára, hiszen az csak annyira lesz forró, amennyire az edény aktuálisan felmelegíti.

Azonban az indukciós főzőlapok sem annyira tökéletesek, mint amilyennek a fentiek alapján elsőre gondolnánk.

Mondhatni a sok jó tulajdonság ellenpontjaként számolnunk kell azzal is, hogy még sok olyan indukciós főzőlap van kereskedelmi forgalomban, amelyiknél nincs lehetőség a fokozatos felmelegítésre, vagyis amint az indukció beindul (illetőleg rákerül az edény a lapra) az ugyanazzal az energiával, fokozatok nélkül melegíti az edényben levő ételt a lekapcsolásig; az egyetlen szabályzó funkció a rendszer ki-bekapcsolásából ered.

Bár az indukciós főzőlap már egy magasabb árkategóriába tartozik, mint a gáz vagy a kerámia főzőlapok, ez elsődlegesen a hatékonyságbeli eltérésüknek köszönhető, nem pedig az esetlegesen több választható funkciónak. Érdemes tehát ezt is mérlegre tenni, ha választásra kerül a sor.