Hogyan válasszunk kapálógépet?

Előfordul, hogy bár minden nap szorgalmasan kapálgatunk, az mégsem nagyon látszik meg a kertünkön, ugyanis a gyomok gyakran szívósabbnak bizonyulnak gondosan ápolt gyepünknél, virágainknál vagy épp haszonnövényeinknél.

Hogyan előzhetjük meg a hívatlan gyomnövények felbukkanását kertünkben?

A gyomok növekedésének megakadályozásának és a talaj gyommentesítésének számos módja lehetséges, a leggyakoribbak:

 1. Intenzív növénytermesztés vagy sűrű beültetés
 2. A talaj vastag mulcsozása (szerves mulcsot, például aprított kérget, szalmát vagy komposztot, esetleg egyéb szervetlen anyagokat, például kavicsot, gumimulcsot teríthetünk szét)
 3. Takarhatjuk a földet gyomelnyomó réteggel (szövettel)
 4. Gyomirtót juttathatunk a talajfelszínre és a talajba
 5. Vagy egyszerűen eltávolíthatjuk a gyomokat, mielőtt azok még magot hoznának.

Melyik gyomirtó eszköz a leghatékonyabb?

Abban talán mindenki egyetért, hogy az a leghatékonyabb eszköz, amely nem bonyolítja tovább a kerti munkálatokat, hanem egyértelműen megkönnyíti az elvégzendő munkát.

Azon a téren azonban, hogy konkrétan melyik ez a konkrét eszköz, már lehetnek ökölre menő meggyőződésbeli eltérések. Most gyorsan segítünk pontot tenni ennek a vitának a végére.

Kinek melyik a legjobb módszer vagy eszköz?

A kérdésre adandó válasz számos tényezőtől függ:

 • függ a testi adottságainktól (például testi erőnktől, kézügyességünktől)
 • a gyomok típusától és egyedi tulajdonságaitól (futónövény, fás vagy lágyszárú, egynyári vagy évelő)
 • az egyéb körülményektől (a talaj típusa és nedvességtartalma, a gyomok elhelyezkedése)
 • szabad, rááldozható időnktől
 • és nem utolsó sorban a türelmünktől

Bár akadnak, akik esküsznek a gyakori ám igen fárasztó kézi kapálgatásra, de lássuk be, ez nem való mindenkinek. Akadnak olyanok is, akik a gyomirtó szerekre esküsznek, ez azonban kiváltképp hosszútávon és konyhakert mellett nem a leginkább környezetbarát megoldás még akkor sem, ha azt gyakori trágyaszórással kombináljuk.

Egyetlen szóban válaszolunk!

Mégis melyik az az eszköz, amelyet testi adottságainktól függetlenül könnyen kezelhetünk, képes a legtöbb gyomot alaposan, a gyökereivel együtt eltávolítani a földből, ugyanakkor minden talajtípust képes megmunkálni és akár órákkal is csökkentheti a kerti munkálatokra eddig elpazarolt értékes időnket?

Nos, a szó, illetőleg az eszköz, amit keresünk: a kapálógép, vagy közismert nevén a praktikus rotakapa.

Amikor kapálógépet vásárolnánk, először tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

 1. Új vagy használt eszközt vásárolnánk szívesebben?
 2. Lehetővé teszi-e ez a szerszám, hogy kényelmes pozícióban dolgozzunk?
 3. Megvan az erőnk a kapálógép megfelelő használatához?
 4. Mekkora a megművelendő terület mérete, kiterjedése, terepe és milyen ott a talaj összetétele?
 5. Milyen mélyre nyúlnak le a gyomok gyökerei?
 6. Problémás (futó vagy mélyre nyúló főgyökeres) növényekkel is elboldogul?
 7. A vásárolandó eszköz tartós, minőségi anyagokból készült?
 8. Milyen karbantartást igényel az adott szerszám?
 9. Élesek a vágó- vagy ásókései? Szükség esetén újraélezhetőek?
 10. Milyen jellegű és milyen gyakori karbantartást, szervizelést igényel?
 11. Jár-e rá garancia, és ha igen, akkor az a vásárlástól számított hány hónapra/évre érvényes? Ha nem vagy már nem rendelkezik garanciával, akkor megéri-e kockáztatnunk egy olyan eszköz megvételével, amely lehet, hogy az első használat során csődöt mond?

A kérdésekre adott válaszok segíthetnek kiválasztani azt a kapálógépet, amely minden szempontból megfelel a számunkra, valamint azt, amelyik a legoptimálisabb eszköz lehet majd kertünk tökéletes rendben tartásához.

A kertünk mérete és egyedi jellemzői alapjaiban határozzák meg a döntésünket.

Nagyobb méretű kerthez már gyakorta nagyobb teljesítményű vagy nagy munkaszélességű eszköz illik, ez ugyanis lényegesen sokat gyorsíthat a munkatempón. Egy kisebb kert esetében azonban adhatunk lejjebb is az igényekből, itt főleg a kompakt kialakítás, az könnyű irányíthatóság és a kényelmes kezelési mód az, ami a döntésünk végére leginkább kiteheti a pontot.

Kevésbé gyomos területhez egy könnyebb felépítésű, egyszerűen kezelhető, kisebb rotációs kapát ajánlunk.

Felmagzott gyomos, nehéz terepre azonban jobb választás egy olyan rotakapa, amelynek a kései mélyebbre képesek lenyúlni a talajba és ezzel az esetlegesen akár 6-8-10 centiméteres mélységig lehatoló főgyökérzettel rendelkező gyomokat is el tudja távolítani.

Laza talaj esetén szintén elég lehet egy könnyebb szerkezetű eszköz (természetesen a gyomok jellegétől és növekedési sűrűségétől függően), míg a kötöttebb talajjal rendelkező területekhez – épp úgy, mint a nagyon gyomos, terepekre – már inkább egy nagyobb teljesítményű kapálógépet érdemes választani.

Minden esetben még a vásárlás előtt böngésszük át alaposan az adott eszköz tájékoztatóját (vagy keressük ki a részletes leírását interneten), így egyéb lényeges műszaki paraméter mellett ugyanis pontos képet kaphatunk arról is, hogy a gyártók mekkora területhez és milyen terepre ajánlják azt. Ha nem boldogulnánk a leírás alapján, bátran kérjünk segítséget a döntésünkhöz.