emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Melyik a legjobb kapálógép?

A gyep szemgyönyörködtető gyarapodásához főként vízre, oxigénre, napfényre és megfelelő tápanyagokra van szükség. Ezeket a feltételeket sokszor nem egyszerű megteremteni, azonban a talaj előművelésével már sokat tehetünk a fű megfelelő ütemű, egészséges növekedéséért.

A talaj fűmag elvetésére való felkészítésének első lépése az, hogy átmozgatjuk, megszellőztetjük azt. Amennyiben a terület elgyomosodott, a talaj alapos felkapálását érdemes elvégezni még azelőtt, hogy azok elszórhatnák a magjaikat.

Ezt érdemes komolyan venni, ugyanis a gyomok magjainak berotálásával, földbeforgatásával saját magunk és jövőbeni füves kertünk ellen dolgozunk. A nagyobb lélegzetvételű munkálatokba, vetésbe, ültetésbe, gyomirtózásba vagy épp trágyázásba csak a gyomok eltávolítását követően érdemes belevágni.

Egy praktikus kapálógéppel rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg

A kapálást kisebb kert illetőleg csekélyebb méretű befüvesítendő földterület esetén némi deréktornát követően természetesen akár a régi iskola módszerével, egy kiskapával is megoldhatjuk.

Azonban, ha a vetéshez előkészítendő terület méretesebb, annak vagy jobban neki kell gyürkőznünk, vagy egy izmosabb kerti segédeszközhöz kell nyúlnunk, például egy rotációs kapához, vagy más néven kapálógéphez.

Mi az a kapálógép és mire jó?

A kapálógép, vagy közismertebb nevén rotációs kapa vagy rotakapa egy praktikus és hasznos talajművelő eszköz, amellyel (típustól függően kisebb vagy nagyobb mélységig lehatolva) hatékonyan forgathatjuk át a talaj felső rétegét.

Ezzel a művelettel nem csak a föld átszellőztetését végezhetjük el rendszeresen, de a gyomok kiirtására és távoltartására is kiválóan alkalmas.

A rotakapával ugyanakkor megspórolhatjuk magunknak a fáradságos munkát és könnyedén előkészíthetjük a kiválasztott területet az ültetéshez, vagy akár a magok elvetéséhez is nagyszerűen használhatjuk.

Ha évről évre egyre nehézkesebbnek érezzük a kerti munkálatok elvégzését, vagy ha eddig csak terveztük a kapálógép vásárlást, de még nem vágtunk bele, mindenképpen érdemes befektetnünk egy ilyen hasznos és számos előnnyel kecsegtető eszközbe.

Mik az előnyei egy rotációskapának?

  • használata könnyű és kíméli a derekat
  • ugyanazt a területet sokkal gyorsabban előkészíthetjük vele, mint egy kézi kapával, így sok időt megspórolhat nekünk
  • a talaj átforgatásával, átszellőztetésével könnyebben eljutnak a tápanyagok a gyep gyökeréig
  • mélyebben képes átforgatni a talajt, mint az egyszerű kapa így a gyomok mélyebbre kúszó gyökerét is képes eltávolítani
  • a talajon kiszórt fűmagok vagy épp gyomirtó talajba forgatására is nagyszerűen alkalmazható

Miért érdemes kapálógéppel gyomlálni vetés előtt?

  • A rendszeres gyomlálás gyommentesen, rendben tartja a kerti ágyásokat, és ami még fontosabb, ezzel támogatja a növények egészségét.
  • A gyomok és a kötött talaj főleg együttesen, jelentősrészben gátolják a növények növekedését, mivel versengenek a talajban lévő nedvességért és tápanyagokért. Ha nem gyomlálunk, a gyep növekedése visszaszorulhat, alulmaradhat a gyomokkal szemben.
  • Egyes gyomok, gazok mérgezőek is lehetnek vagy akár enyhébb-súlyosabb bőrirritációt is okozhatnak (pl. mérges szömörce, óriás parlagfű) így azok eltávolítása kifejezetten javasolt.
  • A gyomlálás gátolja az invazív növények elszaporodását.
  • Amennyiben a gyomok egyszer megtelepedtek, azokat nagyon nehéz eltávolítani az ültetett gyep és kerti növények gyökereinek károsítása nélkül.

Hogyan válasszuk ki kertünk számára a legmegfelelőbb kertművelő eszközt?

Amennyiben nem lapul még rotakapa a kerti sufninkban és nem tudjuk hogyan is válasszunk a széles kínálatból, nem árt tisztában lenni azzal, hogy azért egyetlen eszköz sem tökéletes minden gyomirtási feladatra még akkor se, ha a rotációs kapa, illetőleg a kapálógép nagyon is közel áll hozzá.

Vegyük tehát számba, milyen kerti feladatokat is szeretnénk vele ellátni!

Talajszellőztetésre, vagy mélyebbre hatoló talajmunkára szeretnénk befogni?

Mindennapi gyomirtásra, vagy a gyomirtó talajba forgatására keresünk hatékony eszközt?

A boltokban kapható, kerti rotációs kapák között keresgélve találhatunk egyszerűbb, kisebb kivitelű eszközöket, amelyek tökéletesek egy vetés előtti gyors, hátkímélő gyomláláshoz és a rendszeres talajlazítási feladatok elvégzésére.

Valamint olyan, nagyobb teljesítményű kapálógépek közül is válogathatunk, amelyekkel több száz négyzetméteres területek megmunkálásával is percek alatt végezhetünk, vagy akár olyan robosztus kapálógépeket is, amelyekkel még a kötött talaj is könnyedén, lényegesen nagyobb mélységben szellőztethető át.

Egyes multifunkciós kapálógépek már inkább nevezhetőek kistraktornak, ezek a típusok egy bővítővel fűnyíróként vagy egy csatlakozóval (adapterrel) akár hóekeként is üzemeltethetőek.

Melyik számunkra a legjobb kapálógép?

A beszerzés előtt érdemes alaposan átgondolni, hogy valójában mit is várunk el majd a jövőbeni praktikus és hasznos segítőnktől. A lényeg, hogy megtaláljuk a széles kínálatban azt az egyet, amelyikkel igényeinek szerint végezhetjük el a kertünkben szükséges munkálatokat.