emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Horgászat

Horgászorsó méretek: melyik halhoz mekkorát válasszunk?

A különböző típusú horgászorsók között az eligazodás nem is olyan nehéz, mint azt talán elsőre gondolnánk.

Bár a piacon az orsóknak számos változata (alapanyag, kivitel és forma, hajtásáttétel, márka, méret stb. szerint) létezik, mindössze a négy fő típust kell ismernie ahhoz, hogy a sok közül egy orsót ki tudjon választani; a megfelelőt.

A négy megemlítendő nagy orsótípus

Összesen négy (meg egy) orsótípusról érdemes magyar viszonyok között beszélni:

  1. Az itthon kevésbé ismert, speciális kategóriát képviselő spincast vagyis spinning és casting multifunkciós orsók,
  2. A gyors, könnyen kezelhető pergető spinning orsók,
  3. A masszív baitcaster orsók,
  4. A kisebb műlegyező fly orsók,

+ a (perselyes vagy csapágyas) centrepin úsztatós orsók, a nem túl mély folyómedrekhez.

Míg a spincast és a műlegyező fly orsókat leginkább tavi horgászat során alkalmazzák, és a spinning, valamint a baitcaster orsókat pedig szinte már rutinszerűen csak a méretesebb fogással kecsegtető, tengeri horgászathoz használják, addig a külsőre igen egyszerű szerkezetnek tűnő centrepineket kifejezetten sekélyebb folyók, patakok sodrásában érdemes bevetni.

Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb horgászorsót?

A megfelelő orsó kiválasztásakor több kérdés is felmerülhet. Először is: egy-egy horgászstílushoz melyik a legmegfelelőbb?

Másodszor: Mennyire könnyű az orsó kezelése? Nem utolsó sorban pedig: Mennyire tartós az adott orsó és mennyibe kerül?

Természetesen ezek a kérdések sem elhanyagolhatóak, azonban a horgászorsók kiválasztása azzal kezdődik, hogy eldöntjük, milyen típusú halat szeretnénk fogni.

Ha még nem gondolkodtunk el ezen próbáljunk meg először a net segítségével arról képet kapni, hogy a környező vizekben milyen halfajtákkal találkozni ugyanis ehhez mérten érdemes megválasztani a horgászbotunkat és ahhoz az optimális kialakítású, erősségű orsótípust.

A horgászorsó kiválasztásának mérlegelésekor az is figyelembe kell venni, hogy a későbbiekben várhatóan milyen jellegű és méretű csalikat fogunk használni.

Általánosságban a pergető spinning orsók a kisebb élő és mű csalik esetében működnek a legjobban, a csalivezetős orsók azonban kedveznek a nehezebb csalik használatának is.

A különböző méretű orsók használata

Az, hogy – típustól függetlenül – végül milyen méretű orsót választunk, az a személyes megfontolásunktól függ, például:

  • Mire fogunk horgászni?
  • Milyen nehéz a zsinór, amit majd használunk?
  • Hogyan illeszkedjen az orsó a botunkhoz?
  • Melyiket tudjuk a legkönnyebben használni?
  • Melyik orsóméret a legmegfelelőbb számunkra?

Mindezen szempontokat alaposan végiggondolva már lehet képünk arról, hogy melyik orsóméretet válasszuk.

Ehhez azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy az orsókat (vegyük jelen esetben példaként a pergetőt), a férfi ruházathoz hasonlóan kategorizálják. Ennek megfelelően van belőlük kicsi, közepes, nagy és extra nagy.

Honnan tudható, hogy milyen méretű az általunk kiszemelt orsó?

Általában, ha megnézzük egy orsó termékszámát, akkor az első két számjegybe sokszor bele van pecsételve a méret, ami lehet 10 az 1000-es, 45 a 4500-as vagy 90 a nagy, 9000-es sorozatú botoknál.

A pergető orsókat ezen belül számokkal kategorizálják; a legkisebbek 1000-től kezdődnek, méretszámuk 1000 és 3500 közzé tehető, az extra méretű, legnagyobb orsók számozása pedig 10 000-től akár 14 000-ig is terjedhet.

A 2000-es szériát sok horgász tartja a legjobbnak egy könnyebb, rugalmasabb felépítésű, 280-360 cm hosszú bottal való keszegezéshez és a kisebb pontyok megakasztásához.

Az egy léptékkel nagyobb, 4000-es orsók már a nagyobb folyami harcsákkal, süllőkkel szemben használatosak és nagy szakítószilárdságú, fonott zsinórral szerelve is kiválóan megállják a helyüket. Az 5000-es feletti számozásúak pedig akár már tengeri horgászat során is biztonsággal bevethetőek.

Mégis, hogyan válasszuk ki a megfelelő orsót?

Amikor orsót választunk, az nagyjából olyan döntés, minthogy kisteherautót vagy sportkocsit válasszunk-e például bizonyos helyzetekben.

Nyilvánvalóan nem alkalmas ugyanis egy Tesla Roadstert arra, hogy elhúzzon egy 40 láb hosszú billenős pótkocsit vagy egy 23 literes átlagfogyasztású Veyron 16.4 Super Sport-ot sem városi kocsikázásra ugyanakkor egy Dodge 3500-as sem pont a megfelelő jármű arra, hogy azzal napi 100-200 kilométert ingázzunk.

Legyünk tehát először is tisztában a céljainkkal. Ezt követően mondhatni csak a személyes preferenciáink, képességeink, elvárásaink vagy épp ízlésünk és szimpátiánk lehetnek kihatással végső döntésünkre.

A „legmegfelelőbb orsó” ugyanis mindenki számára más és más. Mérete függ a kezünk méretétől, a horgászbotunk egyedi jellemzőitől és a halak típusától is, amelyekre horgászunk majd.

Egy kicsi orsó ugyan hozhat nagy halakat, de közben tönkreteheti, elszakíthatja a zsinórt így könnyen fuccs lehet a régóta tervezett pecás szabadnapunknak és valószínűleg a fogásnak is.

Egy nagy orsóval ugyanakkor bár foghatunk kis halakat is, de nem könnyű egy kisebb húzósúly esetén kezelni a nagyobb botot és az ehhez mérten nagyobb orsóhoz tartozó masszív zsinórt.

Tehát az orsó ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. Legyen egyszerűen nekünk megfelelő.