emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Horgászat

Horgász orsó árak: mennyiért vegyünk orsót?

Az orsóra nyugodtan mondhatjuk, hogy a horgászfelszerelés illetőleg a horgászbot egyik legfontosabb tartozéka. Így egyértelmű, hogy az, hogy milyen összeget is szánunk rá, szinte csak a zsebünk méretétől függ. Vagy mégsem csak attól?

Egy rossz orsó ugyanis nem csak a fogásnak tehet keresztbe, de még extra bosszúságot is okozhat; összegubancolhatja a damilzsineget mi több, ha kapás közben beakad, akkor akár tönkre is teheti a botot és vele akár az egész további idényünket.

Ki ne szeretné elkerülni horgászat közben a kellemetlen helyzeteket? A továbbiak során összegezzük a leggyakoribb vásárlói, vásárlási buktatókat. Részletesen elmagyarázzuk, hogyan és általában milyen szempontok alapján érdemes orsót választani, így olyan orsónk lehet, amely biztosan nem hagy majd cserben az igazán fontos, nagy pillanatokban.

Így érdemes a megfelelő orsót kiválasztani

Az öreg horgászok úgy tartják, hogy a horgászat négy legfontosabb eleme a türelmes horgász, a megfelelő horgászhely, a tökéletes időzítés és a harapós kedvű, kapásra kész hal.

Persze azt is mondják, hogy botra, orsóra, horogra és némi csalira is szükség lehet ahhoz, hogy halat fogjunk, hiszen e négy dolog nélkül nem horgász a horgász. Mi is ebben hiszünk.

A főbb szempontok, amelyeket érdemes alaposan megfontolni a megfelelő orsó kiválasztásakor:

  • Tudjuk-e az orsó mechanikáját megfelelően működtetni? Avagy, kitudjuk-e használni az orsó technikai adottságait? (Kezdő horgásznak nem biztos, hogy ugyanaz az orsó a legmegfelelőbb, mint egy rutinos profinak.)
  • Mennyire tudja az épp kezünkben tartott orsó segíteni majd a pontos dobást?
  • Milyen típusú, fajtájú halakat tervezünk majd kifogni és hol, milyen terepen? (Kisebb kárászokat vagy dévéreket, esetleg különböző pontyokat vagy ragadozóhalakat, esetleg egy-egy nagyobb harcsát is szívesen látnánk majd a horog végén? Tavi vagy inkább folyami, kizárólag vízparti vagy esetenként akár csónakos horgászathoz is meg kell felelnie a kiválasztott orsónak?)
  • Általában milyen típusú zsinórokat és átlag mekkora súlyú csalikat használunk? (Hagyományos, vékonyabb damilokat, monofil zsinórokat vagy esetleg vastagabb, fonott zsinegeket is kell majd az orsónak kezelnie? Könnyebb pergető, plasztik csalis vagy nagyobb dobósúlyú, élő csalihalas szerelékkel tervezzük használni az orsót?

A felszerelés gerince a horgászorsó

A felszerelés gerince a horgászorsó a tökéletes orsó kiválasztása azonban olyan aknamező lehet a kezdők számára, amelyen könnyű elvérezni; sok típus létezik – és mindegyik egy adott feladatra lett tervezve.

Baitcasting vagy Spinning

Ez a két „fogalom” jól ismert a horgászok körében, így nem csoda, hogy régóta vitatott a kérdés; Baitcasting orsó vagy Spinning orsó – melyik a jobb? Mi nem pálcát szeretnénk törni egyik vagy másik orsó típus vagy épp a drágább kontra olcsóbb kivitel felett.

Inkább onnan közelítenénk meg a kérdést, hogy melyik lehet a legmegfelelőbb a számunkra. Miért? Azért, mert ahány horgászt kérdeznénk meg arról, hogy szerinte milyen horgászfelszerelést vagy akár milyen orsót válasszunk, valószínűleg annyiféle választ kapnánk. Ez ugyanis bot és orsótípus, -márka, mi több adott halfajta, víztípus, konkrét horgászhely és időjárás függvényében is igen változó lehet.

Mindkét orsótípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Mi elsődlegesen az előnyökre tennénk a hangsúlyt, valamint azokra a szempontokra, ami alapján érdemes döntést hozni egyik vagy másik mellett.

A pergető Spinning orsók

Ezek általában a legolcsóbbak a piacon – bár gyártó és kivitel függvényében a Spinningek között is akadnak kiemelt kategóriájú orsók – összetételük egyszerű, használatuk pedig elég könnyű: semmi bonyolult funkciójuk nincs, így tökéletesek a kezdők számára, akik általában kisebb csalikkal és könnyebb zsinórokkal pecázgatnak.

Bár nagy átlagban kevesebb a zsinórkapacitásuk a pergető orsóknak, de kevésbé hajlamosak előidézni a zsineg összegabalyodását. Nehéz irányítani a könnyű zsinóros pergető orsókat így kevésbé pontos velük a dobás viszont könnyű csalikhoz kiválóak és könnyen karbantarthatók.

A Baitcasting orsók

A Baitcasterek már a drágább kategóriába tartoznak, nagyobb zsinórkapacitást képesek adni, ugyanakkor nagy húzóerőt képesek biztosítani igaz, a kezelésük bonyolult lehet a kezdő, rutintalan horgászok számára.

A féknek köszönhetően nagyobb pontosságot biztosítanak dobásnál, mivel a távolság így egyszerűen és egy kis gyakorlással igen precízen szabályozható.

A Baitcast orsó ideális a nehezebb sügér-, ponty és harcsahorgászathoz is, igaz, a karbantartása kicsit bonyolultabb és igen gyorsan elhasználja a könnyebb zsinórokat.

Az, hogy melyik típusú és azon belül milyen ár-kategóriájú orsóra is van szükségünk, legtöbbször olyan egyéni preferenciáktól függ, mint az, hogy mekkora rutinnal, milyen gyakran, hol és mire horgászunk, valamint, hogy milyen típusú és méretű halakat szeretnénk a horogra csalni.

Gondoljuk mindezt át és válasszunk annak megfelelően, hogy ténylegesen melyiket fogjuk tudni a legjobban kihasználni akkor, amikor újra kiülünk a vízpartra vagy ismét vízre szállunk.