emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Lombszívó vagy lombfúvó gépek? Használat, működés, és egyéb hasznos tudnivalók

A lombszívó és a lombfúvó is egyaránt jelentős időt, valamint energiát spórolhat meg a számunkra, feltéve, ha akkora területet kell rendszeresen karbantartanunk, amelynek még egy fiatalos lendülettel forgatott lombseprű is csak annyi, mint halottnak a csók.

Bár a földre lehulló őszi levéltakaró hasznos is lehet a talajnak, nagy mennyiségben mégis csak jobb, ha azt valamilyen módon összegyűjtjük és inkább beletesszük a komposztálóba. (Az érett komposzt ugyanis nagyon jól jöhet tavasszal, amikor a télen összetömörült talaj lazításra szorul, vagy épp javítani kell a friss ágyások tápanyag-összetételén.)

Akár örökre szögre akaszthatjuk a hátizomnyűvő gereblyét és lombseprűt

Az ősz azonban általában nem egy hétvégére esik. Így a falevélhullás időszaka alatt akár hat-nyolc alkalommal is meg kell ismételnünk a levelek összegyűjtését – ami legyen szó akár a járda, a terasz és a kocsibeálló lesepregetéséről vagy a zöldterületekre hullott falevelek összegereblyézéséről, bizony cseppet sem gerinckímélő művelet.

A lehullott levelek megregulázásának szerencsére létezik egyéb, a derekat és a hátat kevésbé megterhelő módja is, ilyen például a lomszívó vagy lombfúvó használata.

A kert és az utak levelektől való megtisztítására három különböző funkciójú eszköz is a rendelkezésünkre áll:

1. amelyik csak szív

A lombszívó, a lehullott leveleket felszívja, miközben a kisebb levélszárakat egy belső pengével szecskázza és ezt a töreket egy, a lombszívóra csatlakoztatható gyűjtőzsákba juttatja.

Előnye, hogy a lombszívó a zsákban azonnal össze is gyűjti a leveleket, így nem kell utólagosan a zsákba gyűjtésével bajlódnunk. Ugyanakkor, hogy több férjen el a lombgyűjtő zsákjában, a legtöbb modell azonnal aprítja is a felszívott leveleket, levélszárakat, vékony zöldágakat, az így feldarabolt zöldhulladék pedig lényegesen könnyebben hasznosul a komposztban.

2. ami csak fúj

A lombfújó leginkább a járdák és a házkörüli területek lehullott falevéltől való mindennapos megtisztítására használatos, de ez legtöbbször elég is. Nem mindenkinek van szüksége 2-3 ezer m2-en, ipari teljesítményre.

3. valamint létezik egy komplex verzió is

A 2in1 eszköz értelemszerűen el tudja látni igény szerint mindkettő feladatot. Az ilyen komplex szívó-fújó gépeken általában egyetlen kapcsolóval vagy gombbal válthatunk igény szerint a két funkció között (ugyanakkor van olyan modell is a piacon, amelyiknél a funkcióváltáshoz a szívó-fújó csövet ehhez az eszköz egy másik nyílásába kell áthelyezni).

A fix csővel rendelkező komplex eszköz csövén két nyílás található; a kisebben kifújja, a nagyobbon pedig beszívja a levegőt illetőleg a lombhulladékot (és akár lombfésűvel is rendelkezhet a kisebb levéltöredékek felszedéséhez) – ez a típus kapható fix csőhosszal és állíthatóval is, illetőleg a drágább kategória már állítható fogantyúval is rendelkezik, amivel a kényelmesebb és könnyebb használathoz a gép így teljes mértékben testreszabható.

Nem csak típusuk, de üzemük alapján is többféle lombfújó- és szívó kering ma a piacon

Amiről még nem esett szó, az a lombszívó és lombfújó eszközök üzeme, amely alapján egyaránt találhatunk elektromos (vezetékes), akkumulátoros és benzinotoros kialakításúakat is.

Az akkumulátoros kivitel

Előnye, hogy nem függünk az áramvételezés helyétől így akár hatszor is körbejárhatjuk a garázst a lombfújóval anélkül, hogy feltekerednénk rá, vagy, hogy elfogyna a vezeték. Sokan azért is szeretik ezt a típust, mert általában praktikusan kisebb súllyal és szolidabb méretekkel rendelkeznek így akár a biciklin is könnyen fuvarozhatók. Ez azért is előnyös, mert a hétvégi ház körül vagy épp a temetőben is szükség lehet ősszel egy-egy nagyobb volumenű „takarításra”.

Vezetékes lombfújó/lombszívó

Bár a vezeték miatt a hatótávolsága igen csak behatárolt, teljesítmény terén már kevésbé lehet rá panasz. Nagyobb házkörüli munkákhoz a lehető legtökéletesebb társ, már, ha képesek vagyunk előtte-utána a vezetéktekergetést Buddha végtelen türelmével kivitelezni.

A benzinmotoros

Ebből a verzióból léteznek kézben tartható és/vagy vállravehető (mint egy permetezőgép) kivitelű modellek is, illetőleg vannak olyanok is, amiket tolni lehet, mint egy fűnyírót. Ezek már kifejezetten ipari teljesítményhez lettek tervezve, amellyel könnyedén megoldható akár a nagyobb ipari területek karbantartása is.

Ezzel szemben az akkus és elektromos (vezetékes) lombfújók és lombszívók között inkább a házkörüli munkák elvégzésére alkalmas, kisebb vagy átlagos teljesítményű modellek dominálnak – ez persze nem jelenti azt, hogy közöttük ne találhatnánk nagyobb teljesítményre képes típusú eszközt.

Pár szó a nyers számadatokról, már ami a teljesítményt illeti

A lombfújók/szívók esetében a gyártók általában m3/p (CFM érték) alapon adják meg a fújás erősségét, azt pedig, hogy a készülék milyen sebességgel képes fújni, km/h mértékegységben. Minél magasabb a CFM érték, annál testesebb a várható maximális teljesítmény (ami a legtöbb modell esetében szabályozható), vagyis annál nagyobb mennyiségű levelet képes kupacba rendezni.

Ha tehát pl. a 300 km/h adatot látjuk a lombfúvó dobozán, az azt jelenti, hogy egy kellemesen izmos és várhatóan kitartó készülékbe botlottunk, míg az átlag inkább 150 km/h körül mozog. A fújás erőssége (m3/p) abban az esetben lehet lényeges számunkra, ha nem éppen csak a járda mellé, hanem pl. nagyobb távolságra kell elfújni a leveleket, pl. a széles kocsibejáró közepéről az azt övező zöldterületre.

A lombfújó nem csak a lombhulladék, de a porhó és a por elfújására is alkalmas

Azonban míg a lombszívót többnyire csak az eredeti funkciója szerint használhatjuk – igaz arra nagyon is hatékonyan –, addig a fújásra képes lombregulázókat télre sem szükséges a sufni mélyére száműzni. A minőségi lomfújók erőteljes fújása ugyanis mind a porhóval, mind az utcai szeméttel és porral sőt, akár a száraz homokkal is elbír. Míg ez utóbbi képességének inkább csak a homokhátságon vehetjük hasznát, a hó járdáról való eltakarításának megkönnyítése valamint a lapátolás kiváltása már lényegesen több mindenkit érint. Amennyiben téged is, nem kérdés, melyik funkciójú eszközt fogod választani.