emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Lemosó permetezés: mikor van itt az ideje?

Akinek fontosak a rózsái, rendszeresen permetezi őket, hogy megvédje a szépséges növényeit a különböző kórokozóktól, kártevőktől és gombáktól. Habár a permetezés feltétlenül szükséges, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan csináljuk.

Cikkünkben azoknak adunk hasznos tanácsokat, akik még nem sajátították el a növényvédelem minden csínját és bínját, vagy éppen most akarnak beletanulni a rózsanevelés évezredes, nemes hagyományába!

A rózsa tényleg kényes növény, ezért különösen fontos a hatékony védelme

Az egyik legfőbb és alapvető védelmet a vírus-, baktérium- és gombölő, illetve kártevőirtó vegyszerek jelentik, amelyeket az ún. lemosó permetezéssel juttatunk a növényekre. Mivel ezek a permetezőszerek fokozottan veszélyes anyagok, ezért csak megfelelő védőfelszerelést viselve, permetezőgéppel juttatjuk a növényekre azokat.

Szerencsére ma már olyan sokféle permetező gép áll rendelkezésre, hogy a hobbikertészektől egészen a nagy gazdasági kertek művelői megtalálják közöttük a legmegfelelőbb manuális vagy motoros permetező gépet!

Rengeteg különböző, és emiatt eltérő mértékben ellenálló rózsafaj létezik hazánkban, de mindegyik magas szintű törődést és védelmet igényel, mert ezt a növényfajt egyaránt veszélyeztetik mind a gombák, mind a baktériumok és vírusok, mind a rovarok.

Persze az óvatlan léptek, a nagytestű háziállatok és a sövénynyíró egy rossz mozdulata is jelentős károkat okozhat a gondosan nevelt rózsabokrainkban, ám ezeket a baleseteket könnyebb elkerülni, mint egy gombafertőzést.

Az, hogy mivel érdemes kezelni a növényeinket, elsősorban attól függ, hogy milyen kártevőknek vannak kitéve. Azaz nem érdemes csak azért minden ellen lepermetezni, mert hátha felbukkan – éppen úgy, ahogy egy embernek se érdemes minden ellen gyógyszert szednie.

A permetezést már tél végén érdemes elkezdeni

Akkor járunk a legjobban, ha már télen is lepermetezzük a növényeink közvetlen környezetét egy összetettebb fertőzés- és rovar elleni szerrel, amely meg fogja könnyíteni a dolgunkat majd tavasszal, amikor a melegedő időben a növények, és velük a kártevők is kezdenek magukhoz térni.

Gombák elleni védekezés

Gombaellenes készítmények tekintetében már januárban fújjuk át növényeinket kén és lime elegyével, ami megöli a telet átvészelő gombaspórákat. Ezt követően áprilistól 10 naponként kezeljük növényeinket a gombafertőzések ellen lemosó permetezéssel, de esős időszakokban érdemes ezeket lerövidíteni a 5-7 napos időintervallumokra.

Habár ez gyakorinak tűnik, de higgyük el, nem az. A legtöbb gombafaj ellen hatásosak a triforin és chlorothalonil tartalmú gombaölő szerek. Az erős gombaölő vegyszerek adagolását megtalálhatjuk a falokonokon és csomagolásokon.

Fontos, hogy a bekeverésnél mindig viseljünk maszkot, szemvédőt, és kesztyűt, hogy elkerülhessük a vegyszerrel való közvetlen érintkezést.

A csillagrozsda nevű betegség gombája tavasztól őszig fertőz, ám szerencsére elég hatásos ellene a fent említett gombaölő permetszer használata.

A rózsa rozsda (kórokozója a Phragmidium mucronatum) tünetei a tavasszal megjelenő narancssárga foltok, amik később befeketednek. Ezt a betegséget is egy gombafaj okozza és úgyszintén hatásos ellenszere a lemosó permetezés. A betegség a lehullott leveleken vészeli át a telet, majd újra fertőzni kezd tavasszal, ezért kiváló megelőzési mód a lehullott levelek és ágak időben történő eltávolítása a kertből.

A botritisz (Botrytis cinerea) tünetei a leveleken, szárakon és virágzaton megjelenő lilás foltok, amely a rózsa elhalását okozzák. Ennek a betegségnek is gomba a kórokozója és különösen párás körülmények között fejlődik ki.

A rózsalisztharmat (Sphaerotheca pannosa var. rosae) hatására a rózsa szárán és virágain fehéres, penészes bevonat jelenik meg amely a bimbók és hajtások deformálódásához vezetnek. A meleg és csapadákos időjárás kedvez a fertőzés kialakulásának. A permetezés hatásos gyógymód ez ellen a betegég ellen is.

A rózsák gyakorta előforduló egyéb betegségei és kártevői

Sajnos nem elég önmagában a gombáktól óvnunk szeretett kertünket, hiszen növényeink más egyéb kártevőkre és betegségekre is érzékenyek.

A rózsa mozaik vírus (Rosa mosaic virus) például különféle levél elszíneződést eredményez tünetként és nagyon könnyen terjedő vírus. Elsősorban a levéltetvek terjesztik, és külön figyelmet igényel, mert akár metszéssel is átterjedhet más növényekre. Fő hatása a levél erezetének torzulása és a növény színezetének általános fakulása.

Mivel az rmv-re nincs permetszer, ezért kizárólag a beteg részek eltávolításával fékezhető meg a betegség, de ügyelnünk kell a metszőolló fertőtlenítésére is.

A kártevők is nagyon sok bosszúságot okozhatnak a kertjeinkben

A levéltetű minden növényt károsít, nem csak a rózsát, ezért minden kertben fontos a levéltetvekkel szembeni védekezés.

Ezek a kis rovarok káros ténykedése miatt rövid időn belül elsárgulhatnak a növényeink levelei, ezt követően eltorzulnak és lehullanak. Mivel a levéltetvek kolóniákban élnek, ezért viszonylag könnyen észre lehet venni őket a levelek felszínén, továbbá fénylő ragacsos anyagot hagynak maguk után.

Védekezni ellene viszont nem túl könnyű, akkor járunk a legjobban, ha megelőző lemosást alkalmazunk és a levélzet kialakulásakor pedig további rovar és gombaölő szerekkel kezeljük.

Összességében azt mondhatjuk, hogy igyekezzünk észben tartani a különböző kártevők fertőzési idejét és abban az időben legfeljebb 14 naponta (de ideálisabb esetben inkább 10, esős időben inkább 5-7 naponta) permetezzük le a rózsákat egy átfogó gomba és rovarölő formulával. Ehhez már csak egy príma permetező gép kell, ám szerencsére az emaki.hu permetező gép kínálatában mindenki megtalálja a számára legjobbat.