emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Mivel permetezzük a rózsát?

A rózsa permetezése „csak” akkor fontos, ha szeretjük a szép virágokat, az illatozó rózsákkal teli bokrokat a szépen rendezett kertünkben. Megfelelő gombaölő és rovarirtó szer nélkül ugyanis a rózsa is hamar áldozatává válik a kártevőknek.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy vannak olyan betegségek és kártevők, amik ellen létezik hatásos védőszer, és sajnos akad olyan is, ami ellen még nem találták fel.

Nincsen rózsa permetezés nélkül

Vagy legalábbis nem sokáig marad meg. Ezért a növényvédelem esetében mindig két kérdésre szükséges első lépésként választ találnunk: milyen eszközzel és milyen szerrel permetezzünk.

A megfelelő eszköz kiválasztása majdhogynem bonyolultabb művelet, mint a permetezés, mert manapság olyan sokféle permetező gép áll rendelkezésre! Rég elmúltak azok az idők, amikor a házilag barkácsolt, vagy még a téeszes időkből megörökölt géppel kell nekivágni a rózsák permetezésének.

A rózsa permetezése: gombaölő szerek

Elsősorban a gombaölő szerek használatára érdemes hangsúlyt fektetni, hiszen általában a legtöbb kertben tartott növény (nem csak a rózsa) a gombák károsító hatásának van leginkább kitéve.

A gombák egyébként is nagyon ellenállóak a környezeti hatásoknak és megfelelő vegyszeres kezelés híján egészen extrém körülményeket képesek átvészelni téli időszakban. Ráadásul hazánkban egyre kevésbé fordulnak elő igazi, fagyos, hosszú, hideg telek, ezért a legtöbb kártékony gombafaj probléma nélkül túléli a hideg időszakot.

Ha pedig nem teszünk ellenük semmit, akkor nagyon hamar képesek nagyobb kerteket is tönkre tenni.

A leggyakrabban előforduló rózsa betegségek és a hatásos készítmények

  • Rózsa lisztharmat: Topas, Discus
  • Rózsa peronoszpóra: Amistar, Discus
  • Rózsa rozsda: Amistar, Saprol

A rózsákat bakteriális betegségek is fenyegetik

A gombákon kívül a különböző, baktériumok terjesztette betegségek is sok kellemetlenséget okozhatnak, amennyiben kezeletlenül hagyjuk a rózsabokrokat. A növény betegségek ellen már kevesebb védekezési lehetőségünk van, mint a gombák ellen és sajnos több olyan betegség is fenyegeti a rózsákat, amelyre egyáltalán nincs gyógymód a metszésen kívül.

A rózsákat fenyegető rovarok

Sok, a rózsákra veszélyt jelentő betegséget kártevő rovarok terjesztenek, ezért a gombák és a baktériumok elleni védelem mellett a kártevők elleni védelmet is prioritásnak kell tekinteni.

A piacon rengeteg féle növényvédő szer létezik és érdemes mindig szakembert megkérdezni arról, melyiket ajánlja, kiváltképpen akkor, ha nem csak rózsákat nevel valaki, hanem többféle növényt permetezne, pláne, ha méheket és porzó rovarokat óvó szert akar használni!

A leggyakoribb rózsa kártevők és a hatásos készítmények

  • Rózsa levéltetű: Actara, Chess, Vektafid-A
  • Rózsa atka: Vertimec
  • Rózsa kabóca: Vektafid-A, Actara

Válasszunk megfelelő gépet a permetezéshez

Az sem mindegy, hogy milyen permetezőgéppel dolgozunk. Nyilván az eszközünknek alkalmasnak kell lennie az elvégzendő munkára, azaz manuális permetező géppel egy nagybani rózsakert permetezése sokkal nehezebb, mint egy motoros géppel.

Ha az ember permetezőgépet vesz, akkor elsősorban nem csak rózsák permetezésére fogja használni, hanem már úgy kalkulál, hogy a többi növénynek is ugyan úgy szüksége van védelemre, tehát a növények száma, és a kert mérete dönti el, hogy mi az ideális választás.

Azt mindenképpen fontos kiemelni, hogy permetező anyagot, akár hígított, akár hígítatlan, tilos kiönteni! Ha már egyszer bekevertünk egy adagot, akkor azt permetezzük el, mert sokkal nagyobb környezetkárosító hatással bír az egyben kiöntött vegyszer mintha kétszer permetezzük a növényekre.

Szintén fontos szempont, hogy olyan permetszert használjunk, ami óvja, védi a méheket. Érdemes mindig kikérni a szakemberek tanácsát a védőszer vásárlása előtt, hogy mit ajánlanak, mert időről időre megjelennek újabb, hatásosabb szerek!

Motoros permetező készüléket a nagy kertekhez érdemes választani

Motorral hajtott permetező gépeket főleg akkor ajánlatos vásárolni, ha sok-sok rózsával rendelkezünk. Ezeket magas hatásfokkal használhatjuk továbbá gyümölcsösök vagy nagy területek permetezésére és előpermetezésére is.

A háti permetgépek mellett szól az a tény, hogy nem túl bonyolult eszközök, azaz ritkán szoktak egykönnyen tönkre menni, és egyszerű a működésük: a hátunkon levő tartályból levegő sűrítéses módszerrel tudjuk kipermetezni a permetanyagokat a növényeinkre.

Az igazi nagyágyúk viszont a motoros permetezőgépek, amikből létezik elektromos és benzinmotoros verzió. Ezek mind nagynyomásúak készülékek és igen nagy területeket vagy magas növényeket, fákat lehet velük időgazdaságosan végig permetezni.

Hobbikertészek esetében általában igaz, hogy a rózsák permetezéséhez nincs feltétlenül szükségük motoros, nagynyomású permetezőgépekre, viszont, ha már egy gyümölcsöst is meg akarunk védeni a kártevőktől, esetleg a kezünk annyira nem bírja már a kézi permetezést, érdemes lehet egy komolyabb darabra beruházni!

Akár háti permetező készüléket kedvel valaki, akár nagyüzemi növényvédelemre alkalmas motoros változatot, az emaki.hu permetező gép kínálatában meg fogja találni az ideális darabot!