emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Horgászat

Horgászorsó fajták: így válasszunk orsót

A horgászorsó röviden és tömören egy olyan mechanikus szerkezet, amely a botra rögzíthető és stabilan ugyanakkor tekeredés mentesen tartja, valamint engedi ki a horgászzsinórt.

Az orsó ugyanakkor fékkel és egy fogantyúval (tekerőkarral) is rendelkezik; a fék segít a halak húzóerejének fékezésében és a zsinór letekeredésének lassításában, a fogantyú pedig az orsóról letekert zsinór visszahúzásában.

A horgászorsók típusai

Az új horgászok számára a különböző típusú horgászorsók elsőre talán hatalmasnak tűnő kínálata kissé zavaró lehet. Nem meglepő tehát, hogy sokaknak a megfelelő orsó kiválasztása olykor hegyméretű dilemmát okoz.

Az általános tapasztalat az mutatja, hogy az egyes orsótípusok előnyeinek és hátrányainak ismerete döntő lehet az ügyben, hogy végül milyen eredménnyel telik el a vízen töltött nap.

Szerencsére a dolgok gyakorta sokkal egyszerűbbek, mint amilyennek elsőre tűnnek. Megmutatjuk, hogy nincs ez másként most sem és egyben segítünk a választásban.

Miközben végig vesszük a horgászorsók főbb típusait, kitérünk számos fontos kérdésre így írásbeli útmutatónk végére bárki pontosan tudhatja majd, hogy milyen orsóra van szüksége ahhoz, hogy végre eredményesen áztathassa a csalit.

Spincast orsó

A Spincast egy hazánkban kevésbé teret nyert átmenet a spinning és casting orsók között és messze a legegyszerűbb modern horgászorsó.

Egyszerű kialakításával ez az orsófajta a legideálisabb talán mind a kezdők mind az inkább pénztárcabarát eszközöket kereső idényhorgászok számára.

Néhány évtizeddel ezelőtt a spincast orsók igen divatosak voltak, de főleg a tengerentúlon terjedtek el, mivel ez az orsó a bot tetején helyezkedik el. Emiatt ez az orsófajta kizárólag csak felfelé álló gyűrűs spincast botokkal használatos.

Jellemzői és kialakítása

A spincastok fém orrkúppal rendelkeznek, amely kiválóan fedi az orsó összes fontos és sérülékeny alkatrészét. A hátoldalán egy gomb benyomásával lehet dobáskor kiengedni illetőleg a gomb elengedésével fékezni a zsinórt.

Végül, de nem utolsósorban a spincast orsók húzásbeállító mechanizmussal rendelkeznek.

Ez a mechanizmus lényegében lehetővé teszi, hogy beállítható legyen az, hogy mekkora ellenállást érezzen a hal a zsinór meghúzásakor.

Előnyök és hátrányok

A spincast orsók használatának három fő előnye, hogy nagyon egyszerű a kezelésük, hogy igen ritkán okoznak zsinórgubancot, valamint, hogy ez az egyik legolcsóbb beszerzési árú orsófajta. Mindhárom már önmagában is meggyőző érv lehet egy spincast orsó mellett.

A spincastoknak mindezeken felül van egyfajta „x-faktora” is.

Nagyon lehet hozzájuk ragaszkodni. Miért? Azért, mert valószínűleg sokan a mai középkorú korosztályt képviselők közül a tengerentúlon legalábbis pont ilyen orsókkal kezdték el horgászkarrierjüket így ez a típus közel állhat a szívükhöz, ha másért nem is, legalább nosztalgiából.

A fedett dobú spincast orsók ugyanis hiába tartoznak az alacsonyabb ár-kategóriájú és egyszerűen kezelhető orsók közzé, akad néhány el nem nézhető hátrányuk is.

A zárt dobkialakítás például hajlamos a vizet és a törmeléket az orsó belsejében tartani, ami idővel károsíthatja azt. Ugyanakkor a legtöbb spincast orsó eleve nem túl jó minőségű, emiatt ritkán tart tovább néhány horgászszezonnál.

A hátrányok közül leginkább azonban azt emelnénk ki, hogy a spincast orsónak igen korlátozott a dobási tartománya, és még a legprofibbak kezében sem olyan pontosak, mint más orsótípusok.

Spinning orsó (pergető)

A pergető orsó vitathatatlanul a legnépszerűbb orsó típus. Használata ugyan egy kicsivel bonyolultabb, mint a spincasté, de sokkal hatékonyabb és kivitelben is lényegesen tartósabbnak mondható. A kezdőknek eleinte talán gondot okozhat a biztos használata, azonban tapasztalt horgászok egész serege horgászik csak ilyen orsóval.

Jellemzők és kialakítás

A spincast orsótól eltérően a spinning orsó nyitott kialakítással büszkélkedhet, a húzóerő beállítás pedig némileg kézre esőbb helyen, a tetején található.

Fém zsinórvédővel van ellátva, amelynek célja a zsinór rögzítése és kioldódásának megakadályozása. Az zsinórvédő ráadásul feltekerésnél gyorsan és egyenletesen vezeti vissza a zsinórt az orsóra.

A pergető orsók alulról csatlakoznak a bothoz. Ez nemcsak kényelmes, természetes bottartást tesz lehetővé, de pontos dobást és szép dobóívet is biztosít.

Előnyök és hátrányok

A pergető, spinning orsók elengedhetetlen részei egy bejáratott horgászfelszerelésnek. Egyformán jól működnek élő és mű csalikkal, továbbá számos faj és élőhely esetében bizonyulhatnak tökéletes választásnak. Vékony, erős fonott zsinórral kombinálva komoly húzóerőt képesek kifejteni.

A pergető orsókkal egyszerre érhető el pontos és lenyűgöző dobástávolság. A minőségi pergető orsó modellek árai ráadásul az arany középutat követik.

A spinning orsók egyfajta mindenesek, azonban nem minden csupa fény és szivárvány. Elég ugyanis egy óvatlan zsinórvédő használat és könnyen csúnya zsinórcsavarodások, összegabalyodások keletkezhetnek.

A másik nagy hátrányuk, hogy csak könnyebb felszereléseken használhatóak hatékonyan. Ugyanis ha azokon nehezebb csalikat és vastagabb zsinórokat alkalmaznánk, a spinning orsók teljesítménye érezhetően lecsökken.

Baitcast multi orsó

A közvetlen csalivezetést lehetővé tevő baitcast orsó vitathatatlanul a legfejlettebb típusú horgászorsó. Gyakran használják tapasztalt nagyöregek és profi horgászok, ugyanis ez az orsó mind teljesítményben, mind pontosságban páratlan.

Tény, hogy a baitcast orsóknak sokkal több mozgó alkatrésze van, mint a spincast vagy akár a spinning orsóknak.

Ennek eredményeképpen a használatát és működését nem elég kitapasztalni, hanem meg kell tanulni, a baitcast orsó használatának elsajátításával azonban a horgászat egy következő szintre léphet.

Jellemzők és kialakítás

Az első dolog, amit a baitcast esetében feltűnhet számunkra, hogy az a bot nyélének tetején ül, ugyanakkor bár félig zárt kialakítású, de sokkal masszívabb felépítésű, mint a hasonló elhelyezkedésű spincast.

Az orsó fogantyúja mellett elhelyezkedő vonószerkezet (persely) tetején a baitcast orsó két extra alkatrésszel (orsófeszítő gomb és a fékrendszer) rendelkezik, amelyek kivételes teljesítményt és testreszabási lehetőséget tesznek lehetővé.

Ez a két mechanizmus segít beállítani azt, hogy milyen gyorsan reagáljon kapás esetén, illetőleg fusson ki a zsinór az orsóból.

Ez a mechanizmus ugyanakkor lehetővé teszi azt is, hogy pontosan olyan messzire dobjuk a zsinórt és a szereléket, amennyire arra szükség van.

Ez a kettős mechanika a horgászok rémálmát is megakadályozhatja, vagyis azt, hogy az orsó gyorsabban forogjon, mint ahogy a zsinór kifelé megy és abból „madárfészek” keletkezzen. Igen, ez pontosan úgy néz ki, ahogyan hangzik. Borzalmasan.

Előnyök és hátrányok

A Baitcast orsók kétségkívül a legerősebb horgászorsók, miáltal a nehéz zsinórokat is nagyon jól tudják kezelni, és nagy húzóerőt képesek produkálni akkor is, ha nagyméretű zsákmány akad meg a horgunkon.

A baitcast orsó, csalivezető funkciójának köszönhetően mind harcsák, mind sügérek horgászatára egyaránt alkalmas.

Azonban a különböző súlyú csalik különböző beállításokat igényelnek mind az orsófeszítés mind a fékrendszer számára. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor csalicserére kerül sor, vagy más halra mennénk módosítani szükséges a beállításokat, ezért nem a legjobb választás a kezdő pecások számára.

Másik hátránya, amit említenünk szükséges, az az ára. A minőségi orsók ára már erősen felsőkategóriás, mi több, a baitcast orsók közül kerülnek ki a legdrágább horgászorsók is, amiket a piacon találhatunk.

Teljesítményük azonban mindenért kárpótolhat – csak tudni kell eldönteni, hogy valójában mi az, amire szükségünk van.