emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

gyeptrágya

Hogyan és mivel trágyázzuk a pázsitunkat?

A tavasz beköszöntével a gyep és pázsit gondozása is előkerül minden évben. Abban az esetben, ha idén is dúsan zöldellő fűtakaróra vágyunk a kertben, a fűhagymáknak rengeteg gondoskodásra van szüksége.

Szerencsére mindez kevesebb munkát vesz igénybe abban az esetben, ha tudjuk, mit is kell valóban megadni számára.

Gyepet trágyázni sokféleképpen lehet, viszont így érdemes

Mivel a növények a levegőből és a talajból veszik fel a szükséges tápanyagokat, lehetőségünk van arra, hogy kihasználva ezt a képességüket akár levéltrágyázással tápláljuk őket.

A trágya használatával gondoskodhatunk a fűszálak optimális tápanyag-utánpótlásáról, mellyel gyorsan és látványosan képes megerősödni.

Ennek hiányában azt tapasztalhatjuk, hogy a használat nyomán foltokban kikopik, megfakul és egyáltalán nem mutat jól, nem beszélve a rengeteg munkáról, amibe ezeknek a rendbehozatala kerül.

A legfontosabb tápanyagok, amelyre a gyepnek szüksége van a nitrogén, a foszfor, illetve a kálium

A minőségi gyeptrágyákra általában jellemző, hogy ezeket az anyagokat megfelelő arányban tartalmazza, ám az adott gyeptípus szerinti mennyiségben. Hogy milyen összetételre van szükség, azt nagyban meghatározza, hogy milyen állapotban van a gyep.

Törékeny, egyenetlenül növekedő leveleknek foszforra van szüksége, míg a tél kihívásainak utókezelését nitrogénnel célszerű orvosolni.

A tápanyagszükséglet az évszakok függvényében is gyakran változik

Ahogy említettük, tavasszal a nitrogén kap nagyobb szerepet, így megerősödhetnek a hidegben meggyengült szálak. Nyáron viszont jobb a komplex trágyákat alkalmazni, hogy a tápanyag-eloszlás egyenletes legyen.

Az őszi hónapokban pedig, amikor már hűvösebb idők járnak és kevesebb a napsütés, a káliumot kell pótolni, hogy a későbbi fagyok kevesebb kihívást jelentsenek majd a fűnek. A kifejezetten őszi trágyázáshoz javasolt gyeptrágyában megfelelő mennyiségben találni káliumot, ugyanis az a gyep ellenálló képességét (is) növeli.

Tápanyagpótlásra egy évben minimum 3 alkalommal szükség van

A legalább három alkalommal végzett gyeptrágyázás által lefedhetővé válnak az említett változó igények. Ezeket a trágyázásokat márciusra, júniusra és szeptemberre ajánlott időzíteni, így elkerülhetjük a túltáplálást és az egyenetlen tápanyagbevitelt.

Az év első trágyázását kora tavasszal érdemes megejteni. A talajban élő szervezetek ugyanis csak bizonyos hőmérséklet felett kelnek életre. Ilyenkor a legjobb, ha bekeverjük a komposztot és a trágyát, így gondoskodhatunk a megfelelő hőmérsékletről a tápanyagfelvételhez.

Fontos tudni, hogy bár a fenti elemek kiemelt szereppel bírnak a pázsit növekedésében, a túltáplálást érdemes inkább elkerülni. Ez leginkább akkor fordul elő, amikor a lehető leggyorsabban szeretnénk eredmény látni, ám ez az ellenkező hatást váltja ki, akár ki is égetheti a gyepet.

Egy ilyen hibát pedig már jóval nehezebb orvosolni, mintha csak néhány satnya levélbe próbálnánk új életet lehelni. Ha a türelmetlenség győzedelmeskedik, akkor a legjobb, ha gyorsan ható műtrágyát alkalmazunk.

Ilyenek például a salétrom alapú készítmények. Ezek különösen hatékonyak abban az esetben, ha a fű gyenge és rossz állapotban van, hiszen ilyen esetben a lehető leggyorsabb segítségre van szüksége.

Még a tavaszi munkálatok megkezdése előtt célszerű eldönteni, hogy természetes vagy műtrágyát fogunk alkalmazni

A természetes trágyázás minden esetben hatékonyabb és kíméletesebb is, ám nehéz hozzájutni. Ilyen célra használható istállótrágya vagy jó minőségű morzsás komposzt egyaránt.

Műtrágyák terén már jóval nagyobb a választék. Fentebb említettük a gyorsan ható salétrom alapú típust. Alkalmazható még a lassúbb, ammónia alapú trágya. Hogy melyik a megfelelő, az a gyep állapotától, illetve az elérni kívánt céltól is függ.

Továbbá, amennyiben a gyors eredményekre fókuszálunk, úgy több munkára is számíthatunk. Ha gyorsan nő a fű, több nyírást is igényel. Ugyanakkor, ha éppen új életet próbálunk lehelni a levelekbe, akkor a minél gyorsabb megoldásra kell törekedni, mielőtt a gyep teljesen megadná magát az enyészetnek.

A trágyázás mellett természetesen más módon is táplálni kell a fűszálakat

A rendszeres öntözés – különösen száraz időszakban – megóvja a leveleket a kiszáradástól, illetve további hasznos tápanyagokat juttat a növényi szervezetbe, amely így képes fejlődésben maradni és üde zölddel elárasztani a kertet.

Ennek eléréséhez elegendő hetente kétszer beiktatni egy alapos öntözést. És hogy miért nem elég az eső? azért, mert megeshet, hogy hosszabb ideig nem érkezik csapadék, ráadásul az eloszlása is meglehetősen változatos képet mutat.

Könnyedén megeshet, hogy míg egy terület bőséges vízhez jut, mások csupán néhány csepphez. Öntözéssel viszont könnyedén pótolhatjuk ezt a hiányt.

Önmagában a trágyázás és öntözés persze kevés a tökéletes eredményhez

Elvégre ott van még a fűnyírás, a gyepszellőztetés, no meg kezdő kertészet számára a füvesítés kérdése. Ezekre mind szüksége van a fűnek, hogy a legszebb zöldben pompázhasson a ház környéke, elkápráztatva a szomszédokat.

Mindez természetesen sok munkának tűnhet első ránézésre. A gyep viszont meghálálja a törődést, ezzel gondoskodva arról, hogy a kert tökéletes helyszíne legyen a későbbi kerti partiknak, családi összejöveteleknek.