emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Fűmagok

Ezek a legjobb fűmagok 2020-ban

A pázsit és gyep minden kertben helyet kéne kapjon, ezerszer inkább, mint a beton vagy a térkő! Egy gondozott, dús pázsit ugyanis egyszerre nyújt barátságos látványt, jó az ember (meg a házikedvencek) talpának és a környezet számára is.

A klímaváltozás azonban egyaránt próbára teszi az embereket és a növényzetet is. A megszokott gyümölcsfa és fűfajták esetében mindinkább az a kérdés, hogy bírni fogják-e a megváltozó éghajlati feltételeket, úgy, mint a hosszúra nyúló, forró, száraz nyarat, a rövidebb de kiszámíthatatlan telet, meg a rövidebb, özönvízszerű esőket hozó tavaszt és őszt.

Utánajártunk tehát, hogy 2020-ban melyek számítanak a legjobb fűmagoknak, amelyek nem csak bírni fogják a klímaváltozást, de ugyanolyan vagy még dúsabb gyepet és pázsitot teremnek.

Mitől függ a gyep és pázsit minősége?

Elsőre hihetetlennek tűnhet, ám 60%-ban a fűmagok tisztaságától és minőségétől függ a pázsit és a gyep minősége! A maradék 40%-ot a talajviszonyok, a környezeti feltételek, a tápanyagutánpótlás jelenti.

Persze a gondozást, locsolást magától értetődőnek vesszük, hiszen anélkül a világ legjobb fűmagja se fogja sokáig bírni. Az igazi, dús gyepet és a tartós gyepfelületet, a puha, sűrű pázsitot varázslat helyett inkább a megfelelő fűmaggal tudod biztosítani.

Ha ismered a dús pázsit és gyep titkát, a következő részt nyugodtan átugorhatod, ha viszont még csak most készülsz életed első, valódi pázsitjának kialakításához, fogadj meg pár tanácsot.

Miért fontos a megfelelő fűmag (keverék)?

Mielőtt nekiállnál felvásárolni a kertészeti áruházak kínálatát, fontos szem előtt tartanod, hogy a kertészet nem véletlenül önálló szakma. Rengeteg olyan szakmai fogása, technikai tudást igénylő része van, amely alapos utánajárást igényel.

Szerencsére azonban a gyep vagy a pázsit nem igényel diplomát, néhány alapvető szerszámot, és persze megfelelő fűmagot (meg rengeteg munkát) annál inkább. A magok ténylegesen olyan fontosak, mint a megfelelő növények a sövény vagy a gyümölcsös kialakításánál.

Az olcsó fűmagnak jellemzően ritkás, sárgás, hamar kipusztuló gyep az eredménye, akkor meg már jobban jársz, ha az út széléről gyűjtesz be pár fűcsomót.

Ha azonban valódi, dús, sűrű és egyenletes, egészséges pázsitot akarsz, akkor viszont rendelkezésre állnak olyan gyeptrágyák és fűmagok, plusz ezek keveréke, amelyek révén a gyepesítést szinte bárki elvégezheti.

Ráadásul a minőségi fűmag olyan gyepet eredményez, ami ellenállóbb, rugalmasabb és sűrűbb, és éveken át kevés utánpótlást igényel. A megfelelő fűmag kiválasztásán múlik gyakorlatilag minden.

Így lesz dús pázsitod, egészséges gyeped

Ha már megvagy a talaj előkészítésével (ez kézi vagy gépi ásással, talajlazítással történik), akkor hagyd pihenni a felásott kertet. Ennyi időt érdemes hagyni a talajnak, hogy a felszínre került ásványi anyagok visszaszivárogjanak a mélyebb rétegekbe.

Ezt követően döntsd el, hogy inkább pázsitot vagy akár sportolásra is alkalmas gyepet szeretnél. Eltérő fűmag fajta és más csíraszám szükséges a kettőhöz – egészséges gyephez például 80-100 000 csíra/m2 az ajánlott. Az olcsó fűmagok esetében ennek az ötöde, ha előfordul, azaz pénzkidobás (meg rengeteg felesleges munka) ténylegesen, hiszen az eredmény csak egy ritkás pázsit-utánzat lesz.

Az emaki.hu kínálatában kapható fűmagok például mind minőségi fajták, így az eredmény szinte garantált!

A vetést akkor kezdd el, amikor a talaj hőmérséklete (tehát nem általában a levegőé!) meghaladja tartósan a +10C°-ot, hogy ne fagyjanak el a csírák. Ezután rendszeres és alapos öntözési időszak következik: napi 4 vagy 5 alkalommal addig locsold a talajt, amíg kellően nedves lesz, de ne ázzon el.

Inkább kevesebb vizet kapjon többször, akkor nem rohad ki a fű. Amikor pedig a fűszálak hossza eléri a nyolc-kilenc centis magasságot, jöhet az első nyírás.

Ezek 2020 legjobb fűmagjai

Lássuk tehát, hogy a mostani időszakban melyek számítanak a legjobb, Magyarországon is kapható fűmagoknak!

Wolf-Garten LG 250 fűmag: sporthoz és játékhoz

A Wolf-Garten fűmagjai egyet jelentenek a minőséggel. Az LG 250 Sport- és játékgyep például azoknak javasolt, akik ténylegesen sportolási célból akarnak egy dús gyepet a kertjükben.

Igazi, jól terhelhető és könnyen kezelhető gyepet terem, ami akár játszótereknél vagy sportpályáknál is alkalmazható, gyakorlatilag bármilyen talajfajta esetében.

A javasolt vetési időszaka április eleje és október vége, ideális esetben május eleje és szeptember vége.

Wolf-Garten LJ 100 fűmag: ha bírni kell a strapát

Az LJ 100 Strapabíró „PROFI” gyep az LG 250 „nagy testvére”. Durvább igénybevételnek is ellenáll, és 40%-kal kevesebb kaszálékkal jár a nyírása, közepesen árnyéktűrő, viszont magas vízigényű gyepet terem.

Évente háromszor ajánlott a műtrágyázása, hogy a maximális teherbírást tudja nyújtani.

Wolf-Garten LU-TR 35 Mediterraneo fűmag: ennek nem árt a verőfény

A LU-TR 35 MEDITERRANEO szárazságtűrő gyep a napsütésnek leginkább kitett kertekbe ajánlott. Szárazságtűrő fűmagkeverék, amelyben a Lolium perenne (angol perje) gondoskodik az erózióvédelemről és a lassabban csírázó magokat védelmezi, a Festuca arundinacea (réti csenkesz) pedig kifejezetten jól tűri a szárazságot.

A keverék összeállítása biztosítja, hogy a pázsit még a száraz vidékeken is a lehető legdúsabb legyen, miközben ellenáll a nagyobb terhelésnek is.