emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

gyeptrágyaKerti gépek

Gyeplazítással a zöldellő kertért

A gyeplazítás éppen olyan alapvető kerti munka, mint az öntözés vagy a gyeptrágyázás. Ha dekoratív kertre, dús pázsitra vágysz, akkor bizony meg is kell dolgoznod érte – vagy legalábbis annak az embernek, aki elvégzi a kerti munkákat.

Mindebbe pedig beletartozik a körültekintő gyepápolás is, amelynek hiányában búcsút inthetünk a dúsan és egészségesen zöldellő fűtakarónak, amire mindenki irigy pillantásokat vethet.

A pázsit gondozása a tél végén kezdődik

A hideg téli hónapokat követően különösen fontos, hogy gondoskodjunk a pázsitról, hiszen beletelik némi időbe, mire a fűszálak egy kicsit magukhoz térnek. A talaj fellazítása és a gyep szellőztetése kiemelt jelentőséggel bír a pázsit regenerációjában, mivel így gondoskodhatunk róla, hogy a fűszálak elegendő tápanyaghoz és levegőhöz jussanak.

Gyeplazítással elkerülhetjük azt a jól ismert jelenséget, amikor az idő előrehaladtával fűtakaró helyett kikopott, kiszáradt területek bukkanjanak fel az udvaron. Ezzel a talajban új utakat nyitunk a csapadékban, hogy bejuthasson a mélyebb rétegekbe, így a növények azt nagyobb mennyiségben tudják felvenni.

Gyeplazítással gondoskodhatunk a gyommentességről is

A folyamatos forgatással megakadályozhatjuk, hogy gyökeret verjenek, a sűrű gyepszőnyegben pedig nem tud egykönnyen megtelepedni. A felbukkanó egy-egy szálat pedig akár kézzel is eltávolíthatjuk.

A gyomirtóval ellenben érdemes csínján bánni. Amennyiben helytelenül alkalmazzuk, azzal a gyepben is komoly károkat tehetünk, amelyeket a későbbiek során csak nagyon nehezen lehet majd helyrehozni.

Használj ezért inkább az emaki.hu-n kapható, kifejezetten gyeplazításra kitalált gépet, mert a legjobb eredményt így érheted el.

Miért kell a gyeplazítóval létrehozni a földben ezeket a nyílásokat?

A gyomok, elhalt növényi darabkák és egyéb hulladékok hamar összetömörülnek a gyepen. Ezzel elzárják a tápanyag és a levegő útját a fűszálak elől, amik így lassan megfulladnak és elszáradnak.

A gyeplazítást ugyan elvégezhetjük kézi erővel, ám, ha nem szeretnénk ennyi időt és energiát beleölni, akkor vásárolhatunk gyeplazító gépet is az emaki.hu kínálatából. Ebből is találhatunk kézi erővel hajtott, de akár elektromos vagy benzines darabokat is.

Mikor válasszunk benzines gyeplazítót?

A benzines gyeplazítók akkor bizonyulhatnak igazán jó választásnak, ha nagyobb a terület, amit ápolni kell. Arra is érdemes gondolni, hogy ha elektromos példányra esik a választásunk, akkor tudunk-e kellő hosszúságú kábelt biztosítani a gép számára, hogy mindenhová elérhessünk vele.

Arra is fontos ügyelni, hogy a gyeplazító késeinek magassága milyen mértékben állítható. A fű aktuális állapota, illetve fajtája alapjaiban meghatározza, hogy milyen mélységben érdemes a talajba hatolni, más esetben kárt tehetünk a növekedő fűszálakban.

A gyeplazítók működése viszonylag egyszerű

A hengeren található kések behatolnak a talajba, eltávolítják a gyepen képződött filcréteget, és átforgatják a földet.

Természetesen a gyeplazítás feladatai nem érnek véget akkor, amikor átforgattuk a gyep földjét. Ezt követően még gondoskodni kell a megfelelő tápanyagbevitelről, lehetőség szerint azonnal. Továbbá, amennyiben nem alkalmazunk speciális tárolót, manuálisan kell eltávolítanunk a munkából visszamaradt törmelékeket.

A keletkezett réseket célszerű feltölteni homokkal, így gondoskodhatunk róla, hogy a talaj felső rétege megfelelő minőségű legyen. Ez főként a későbbiekben hálálja meg magát, mivel a talaj egyenletes marad és az öntözések alkalmával sem kell attól tartani, hogy mindenki a sárban fog csúszkálni, aki csak belép a kertbe.

A gyep táplálásáról öntözéssel és trágyázással gondoskodhatunk, ami szintén azonnal szükséges a gyeplazítást követően. Ezáltal a fű felfrissül, és új erőre kap majd, így a nyári szezonban legszebb pompájában tündökölhet.

Mikor célszerű megejteni a talaj átforgatását?

Amennyiben egy rossz állapotú pázsitot szeretnénk rendbe hozni, úgy a lehető leghamarabb. Emellett évente kétszer célszerű megismételni, hogy a fűszálak egész évben könnyedén juthassanak tápanyaghoz.

A nyári időszakban ellenben érdemes kerülni a gyeplazítást. Bár ez a munkafolyamat hasznos a fű számára, komoly megterhelést is jelent. Az intenzív növekedésben lévő fűszálak megsínylik, ha ilyenkor

Erre figyelj gyeplazítás során

Fontos még, hogy a lazítást mindig fűnyírás után végezzük el. Ezzel egyrészt időt spórolhatunk, hiszen csak egyszer kell eltávolítani a törmelékeket, másrészt a művelet célja éppen az, hogy az elhalt növényi részektől megszabaduljunk, amibe a levágott fű is beletartozik.

Mindig ügyeljünk arra, hogy száraz földdel dolgozzunk, különben az ellenkező hatást érhetjük el, mint szeretnénk. Továbbá legfeljebb 4 cm magas fű mellett vágjunk bele, hogy a rövidebb, zsenge szálak is hozzájuthassanak a növekedéshez elengedhetetlen anyagokhoz.

Amennyiben nem szeretnénk a későbbiekben találkozni a kialakuló mohával, érdemes olyan gyeptrágyát választani, ami mohairtót is tartalmaz. Így a bosszantó filcréteg kevesebb fejtörést okoz majd a későbbiekben.

Vannak olyan esetek is, amikor nem célszerű gyeplazítást alkalmazni

Ilyen eset például az, amikor a gyep beteg. Ilyenkor ugyanis gyakran megeshet, hogy a növény egyes részei nem képesek megbirkózni a legkisebb sérülésekkel sem, amit a gyeplazító okozhat.

A gyeplazítás időigényes és nehéz feladat, de szerencsére elég mindössze évente kétszer elvégezni. Cserébe viszont elkerülhetjük az újabb füvesítést és a szomorú, magányos fűcsomókat a kertben.