emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Horgászat

Harcsázó szerelék összeállítása: így harcsázzunk úszóval

Sokakban, akiknek már van egy jó minőségű, ha nem is karbon, de megbízható, minőségi alapanyagból készült, erős pecabotja, idővel fel-felbukkan a vágy, hogy jó volna egyszer végre megakasztani és kifogni egy méretesebb harcsát.

Ehhez azonban többek között a célnak megfelelő, erős harcsázó szerelékre is szükség van.

Hol érdemes keresni hazánk vizeinek legméretesebb víz alatti predátorát?

A harcsahorgászatot érdemes annak búvóhelye körül, akadók, alámosott partszegélyek, gyökeres partrészek és terebélyesebb vízinövények, vízre lógó lombozat alatt érdemes elkezdeni, vagyis tulajdonképpen azokon a helyeken, ahol egyébként is jár a harcsa.

Azonban a rendkívül jó szaglással megáldott és emiatt igen falánk harcsa szeszélyeit elég nehéz kiismerni.

A harcsahorgászatnak több, egymással akár párhuzamosan is alkalmazható technikája van

Az egyetlen, amire bizton támaszkodhatunk, hogy ez a víz alatti bajszos ragadozó általában mélyből felfelé támad és bizony igen agresszív jószágnak tekinthető, így a többi horgászmódszerrel szemben az úszós technika pont ezt a ragadozó tulajdonságát igyekszik kiaknázni.

A harcsahorgászatnak számtalan technikája van; a nagy hagyományú kuttyogatás és a pergetés vagy épp a bójás spannolós vagy az újonnan divatba jött ízesített bojlis módszer, de a legelterjedtebbnek mégis talán a felszíni úszós technika tekinthető.

A harcsázó horgász fegyvertárának nélkülözhetetlen eleme az úszós módszer

Hogyan állíthatunk össze egy tökéletesen funkcionáló, jó fogási eséllyel kecsegtető úszós szereléket?
Könnyebben, mint azt elsőre gondolnánk!

Az alap harcsázós úszós szerelékről általában

A harcsázós úszós szereléknek tulajdonképpen ugyanaz az összeállítási módja, mint bármelyik más előke nélküli, úszós halfogási módszer esetében; vagyis legyen rajta úszó, ütköző, átfúrt ólom, forgó vagy szelepgumi ütköző és horog.

Az eltérést a hagyományos úszós szereléktől talán annyiban fogalmazhatjuk meg, hogy mivel nagyobb halra megyünk, a botunk és a csalink is ehhez mérten lesz nagyobb és „izmosabb”.

Tehát már csak a méretesebb csali miatt is lényegesen erősebb botot és nagyobb felhajtóerejű úszót kell választanunk a szerelékünkre, mint például süllőzéskor. Ugyanakkor a szerelék összeállítása során olyan súlyú ólmokat kell felhasználnunk, amelyek megfelelően képesek majd ellensúlyozni az úszót.

A csúszó úszós szerelék összeállítása

A csúszó úszós szerelék azonban már némileg eltér a hagyományos úszós szereléktől bár a csali felszíni vagy vízközti lebegtetésére itt is értelemszerűen úszót használunk.

Míg a felszíni, úsztatós szereléket a lassú áramlású vagy álló vizekben érdemes használni, addig a csúszó úszós előnye, hogy azt a mély, sodrásos terepen is jó eséllyel használhatjuk, egészen fenékre súlyozva.

A csúszó úszós szerelék tehát leginkább nagyobb vízmélység esetén segít az adott területen belül és egyben vízközt, lebegősen is tartani a mozgó csali-, illetőleg a hal szempontjából nézve a zsákmányállatot, ami a ragadozóhalak figyelmét így kellően magára vonhatja.

Figyeljünk oda a súlyarányra, sok múlik rajta!

Ennél is lényeges, miként a hagyományos úszós szereléknél, hogy az úszó (és az ólmok) legyen arányos a csali súlyával.

Ilyen esetekben, kiváltképp, ha sikerül azt a pihenő, az ívó vagy épp a vermelőhely közelében felkínálni, a csali szinte házhoz megy a harcsához.

Így szerelhetjük össze legegyszerűbben a csúszó úszós szereléket

Ne feledjük, hogy a főzsinóron kisebb forgó kapoccsal majd szintén forgókapcsos (csak méretesebb), rövid horogelőkével kötött és egyágú horoggal függesztett csalihal hasa alá egy nagyobb (6/0-10/0) háromágú horgot is rögzítsünk a szerelékre.

Ugyanis elsősorban ez az, amin fenn akad majd a harcsa, miközben beszippantja a zsákmányt. Az úszó vagy búvárúszó alsó, forgókapcsos fülébe fűzzük és kössük be a fődamilt, majd annak arányában, hogy mekkora súlyú élő vagy műcsalival dolgozunk, egy csúszó-ólmot is húzzunk rá.

Kész elemekből vagy akár barkács módszerrel is összeállíthatjuk majdani, sikeres úszós szerelékünket

Az úszós és a csúszó úszós szerelék összeállításához szükséges eszközök készen, elemről-elemre is beszerezhetőek.

Ha látni is szeretnénk azt, ahogy az úszónk vízszint alá merül, vagy, hogy a damil megindul, az átgondoltan kiválasztott csalik és a szokásos horgászlámpa mellé mindenképpen szerezzünk be egy, a botra szerelhető UV lámpát vagy a bottartóra is felcsíptethető, nagyobb teljesítményű fejlámpát.

Hallgassunk az idősebb, tapasztalt sporttársakra

A lényeg, hogy vagy fogadjuk meg az adott horgászhely tapasztalt öregjeinek tanácsát vagy merjünk kísérletezni, hiszen mind a hely jellegzetességei, mind a napszak és az évszak befolyásolhatja azt, hogy épp mire jön a vágyott harcsaóriás.

A haladó harcsázók azonban már saját készítésű, barkács szerelékekkel is próbálkozhatnak, miáltal akár sokkal finomabb, érzékenyebb mechanikát is létrehozhatnak, például egyszerűen azzal, ha a nagyobb forgókapcsot egy optimális erejű csúszó csővel váltják ki. Jó kísérletezgetést és tökéletes harcsázó időt kívánunk!