emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Horgászat

Körbenéztünk a piacon, hogy megtaláljuk, melyik a legjobb harcsázó bot

Nem hisszük azt, hogy létezik egy olyan, kiemelt kategória, hogy „a legjobb bot”, bár vannak, akik szerint a sajátjuk pont ilyen.

Az azonban biztos, hogy a választott horgászhely adottságaihoz illő, megfelelő körültekintéssel összeállított szereléken túl bizonyos bot-tulajdonságok határozottan alkalmasabbá tesznek egyes botokat a méretesebb ragadozók és nagyobb harcsák megakasztására, fárasztására valamint sikeres szákba kísérésére.

Azok, amelyek mindezekre egyaránt tökéletesen alkalmasak az úgynevezett „nagyhalas” vagy rablóhalas botok; erősek, strapabírók ugyanakkor kellően rugalmasak és akár egy száz kilós folyami szörnnyel is olyan könnyen elbánnak, mint digitális halmérleg a húszdekás keszeggel.

Megfelelő bot nélkül azonban az esélyeink vajmi csekélyek, mondhatni alig keszegnyiek.

Mi tesz alkalmassá egy horgászbotot a harcsázásra?

Közelítve a „legjobb bot” mágikus képe felé elmondhatjuk, hogy több meghatározó tényező együttesen, bizony képes pozitívan befolyásolni a vágyott eredményt, vagyis azt, hogy végül fogunk-e harcsát a kezünkben tartott bottal, vagy sem.

Az alább felsorolt erősségek és tulajdonságok közül tehát minél többel rendelkezik az épp kezünkben levő bot, annál biztosabb a siker, ha tavi vagy épp folyami harcsázásra adjuk a fejünket.

A bottest alapanyaga

A jelszó: hogyha kell, görbüljön, de el soha ne törjön! Ennek megfelelően harcsázó botunk alapanyaga lehet grafit, erős gerinces vagy extrém erős, minimum kompozit, de még jobb, ha az például karbonszálas keresztirányú erősítéssel van ellátva.

Egyes botok végeinek kialakítása az is lehetővé teszi, hogy azt stabilan be lehessen illeszteni egy speciális fárasztóövbe abban az esetben, ha egy igazán méretes folyami monster akadna a horogunkra.

A gyűrűk kivitele és rögzítése

Átlag 7-11 darab, de nem is a számuk, hanem a kivitelük és a rögzítésük módja az, ami igazán lényeges szempont.

Mivel ebben fut a damilzsinór, szerepe elvitathatatlan, ha fárasztásra kerül sor, így nem árt, ha azok SIC (szilícium-karbid) béléssel ellátottak és a boton extra erős fém vázon vannak rögzítve.

Ilyen esetben ugyanis azok a nehezebb és méretesebb harcsák fogásához szükséges extrémebb monofil vagy a nagyobb koptatóhatású fonott zsinórok használatát is lehetővé teszik.

Az orsótartó mérete

Jó, ha a távdobó, vagyis a nagyobb méretű orsók befogadására is alkalmas. A közel 20-22 mm méretű orsótartók azok típusától függően már képesek akár a nagyobb, tengeri horgászathoz tervezett, robosztusabb orsókat is befogadni.

Az orsó minősége és fékereje

Az igazi harcsázó orsónak brutális fékerővel, nagyméretű, csúszásmentes hajtókarral és hatalmas zsinórkapacitással (pl. 0.60mm zsinórnál 200m) kell rendelkeznie, hogy elbírja a kapitális méretű és súlyú példányokat is és legyen elegendő zsinór a távoli bojlizáshoz valamint a fárasztáshoz.

A karbon fékbetét maga az álom lenne, de sajnos nem ez az általános orsótartozék. A harcsázó orsók általánosságban véve alkalomról alkalomra nagy terhelésnek vannak kitéve így igen fontos az alacsony áttétel és az orsó szerkezetének elnyűhetetlensége.

Másként megfogalmazva, nem árt odafigyelni a megfelelő orsó kiválasztásakor, hogy az minőségi alapanyagokból legyen, pl. fém dobbal, fém orsótesttel, bronz meghajtó fogaskerékkel.

A bot dobósúlya

A nagyobb vagy kapitális méretű bajszosokhoz a fenéken használt etetőanyag illetőleg a felszín közeli tenyeres csali is általában méretesebb, ehhez pedig szükség van a nagyobb dobósúlyra.

A 30lb (13,6 kg) körüli dobósúlyos botok már alkalmasak a harcsázásra, de az 500-800 grammosokkal már garantáltan nem lőhetünk, illetve nem dobhatunk nagyon mellé.

A nyéltag strapabíróssága

Nem árt, ha egy vagy kétrészes, megakadályozva ezzel az esetleges nem kívánt túlterheléses töréseket, ami könnyen bekövetkezhet, ha méretesebb ragadozót kell hosszan fárasztanunk.

Amennyiben több tagból áll a bot, érdemes olyat választani, amelyik extra erősítéssel rendelkezik a csatlakozásoknál (pl. extra réteg x-karbon, fém merevítő gyűrű).

A bot markolatának kialakítása

A legfontosabb, hogy minél hosszabb legyen – a stabil kétkezes fárasztásokhoz – és habszivaccsal bevont, mert ez biztosítja a stabil fogást.

Amennyiben a markolatán van nedvességelvezető szivacsbevonat, az nem csak a bot egy-egy hosszadalmas fárasztás alatti kézből való kicsúszását képes megakadályozni, de egy hirtelen jött kapás esetén még etetőanyagos kézzel is biztos fogást garantál a harcsázó boton.

A harcsázó bot hossza

A bot hosszára csak azért nem az elsők között térünk ki, mert a méret csak abban az esetben igazán lényeges, ha csónakból kívánnánk pergetni vagy kuttyogatni. Ehhez értelemszerűen ugyanis inkább a rövidebb, 180-270 cm körüli botok az ideálisak.

Ami biztos, a „tökéletes bot” megfelelő karakterisztikájú parabolikával kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy hatékonyan (többek között törés nélkül) tudja segíteni nem csak egy kisebb, de akár egy kapitálisabb méretű harcsa megakasztását, fárasztását és annak szákbaterelését is. És ne feledjük, a jó bot már fél siker!