emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Ágdarálás házilag: milyen eszközökre van szükség?

Ha szeretné, hogy rendezetten nézzen ki a háza tájéka, akkor egy ágdarálóval sokat javíthat kertje megjelenésén.

A kertben keletkező hulladékoktól sokan még ma is égetéssel szabadulnak meg, pedig egy ágaprítóval a fészerben mindenféle kerti hulladék újrahasznosítható azáltal, hogy mulcsot vagy komposztot készítünk belőlük.

Az ágaktól, gallyaktól kezdve a lehullott, száraz leveleken át az elhalt növényrészekig mindennek helye van, pontosabban lehet egy gondozott kertben.

A fahulladék kezelésének sok alternatív módja ismert

Egyes faanyagok rönkké fűrészelve vagy fejszével gyújtósként feldarabolva egyszerűen tüzelőanyaggá konvertálhatóak nyílt tüzek és fatüzelésű kályhák számára.

Száraz állapotban szalonnasütésekkor a vékony fás szárak és faágak kitűnően táplálhatják a nyílt tüzet. Az ilyen tüzek azonban nagymérvű légszennyezést okoznak és nem mellesleg a szomszédokat is zavarhatják.

Kerti hulladékok eltüntetésének „legszomszédbarátabb” verziói: aprítás és komposztálás

A legtöbb kertben a rögtön a fűnyírásból keletkező fű után a fásszárú növények metszéséből származó hulladékok, például gallyak és ágak keletkeznek a legnagyobb mennyiségben. Ezeknek környezet- és szomszédkímélő módon történő ártalmatlanítása sokaknak gondot okozhat.

Bár előfordulhat, hogy a felmerülő lehetőségeket számbavéve néha elgondolkoznánk egy-egy „kedves” szomszéd kifüstölésén, az égetéssel ellentétben mégis az aprítás és a komposztálás a legideálisabb és legkörnyezetbarátabb megoldás.

Miért? Mert ezek által ugyanis a kertben hosszú távon is felhasználható szerves anyagok keletkeznek, míg az előző lehetőséggel, nos, csak átmenetileg oldódnának meg a problémáink.

Az aprításnak számtalan előnye van

Ha kis mennyiségű sövénynyesedékről vagy más vékony, szálas növényrészekről van szó, a fás anyagokat feldarabolhatjuk, és visszahelyezhetjük a kertszegélyekre vagy a sövény alá, mi több, az aprított részeket, forgácsot akár a házi komposztálóba is betehetjük, belekeverhetjük.

Az aprítás többek között:

  • csökkenti a kertben keletkező hulladékok mennyiségét
  • hatékonyan gyorsítja a bomlást
  • az aprított fahulladékból kiváló, tartós mulcs készíthető
  • az aprítékból komposzt készíthető és ezzel
  • a saját komposzttal megtakarítható a talajjavító anyagok vásárlási költsége.

Az ágaprító nem csak a kerti hulladék csökkentésére tesz jó szolgálatot

Ez az eszköz megkímélheti Önt attól is, hogy növényei egészségesebbé tételéhez extra mulcsot, komposztot vagy műtrágyát kelljen vásárolnia, hiszen elkészítheti azt egy aprító segítségével helyben, házilag.

A faaprító a kisebb gallyakat és ágakat valamint az egyéb szilárd udvari anyagokat is apró, forgács méretű darabokra vágja. Az így keletkezett forgács sokféle dologra felhasználható, például mulcsot biztosíthat belőle a növényei számára, használhatja a tűzrakó helyen gyújtóanyagként, vagy akár préselt faanyagot is készíthet belőle kisebb bútorok készítéséhez.

Így döntheti el a leggyorsabban, hogy melyik ágdaráló aprítót válassza

A fa- vagy ágaprítónak képesnek kell lennie arra, hogy befogadja a beletáplált gallyakat, ágakat, így érdemes a várható munkák függvényében a megfelelő méretű bedobó nyílással rendelkező eszközt választani.

A nagyobb méretű faág azonban várhatóan vastagabb is így a bedobó nyílás befogadó kapacitása mellett azt sem árt figyelembe venni, hogy mi az az ágátmérő, amit az eszköz képes ledarálni.

Milyen kerti hulladékok feldolgozására szeretné használni az ágaprítót:

  • bármilyen fás nyesedék és metszésből származó hajtásszárak, sövénynyesedékek, gallyak és kisebb ágak valamint lehullott levelek ledarálására, vagy
  • vastagabb gallyak, nagyobb ágak, fatörzsek és akár tuskók feldolgozására?

Kapacitás és a várható teljesítmény

A házkörüli kisgép kategóriába eső univerzális ágaprítók tökéletesek arra, hogy a lenyesett ágakból és elszáradt, összegyűjtött falevelekből bárki a kertjébe mulcsot vagy komposztalapanyagot állítson elő.

A legtöbb háztartási aprítógép 3-4 cm-nél kisebb átmérőjű fás szárakkal is megbirkózik. Egy nagyobb teljesítményű, forgódobos ágaprító azonban már a 100mm átmérőjű ágakkal is képes könnyedén elbánni.

A nagyobb faállománnyal rendelkező kertészeteknek, vagy épp erdészeteknek viszont még ennél is nagyobb kapacitású aprítóra lehet szüksége.

Az energiaigény is döntő szempont lehet a megfelelő ágaprító kiválasztásakor

Hiszen míg egy elektromos faaprító általában csendesebb, és lassabb vele az ágfeldolgozás üteme, az az otthoni áramforrásról is nyugodtan működtethető.

A gáz-üzemű motoros faaprítók azonban sokkal nagyobb teljesítményűek, így némileg zajosabbak is ám egy nagyobb teljesítményű gázüzemű aprítóval sokkal többféle és nagyobb mennyiségű anyagot felvághat, ráadásul lényegesen gyorsabban.

Az aprítógépek tehát elektromos és gázüzemű kivitelben egyaránt kaphatók, de vásárláskor mindenképpen vegye figyelembe az aprítandó anyagok méretét, típusát, azt, hogy mekkora lesz a végtermék törmelék, vagyis az apríték mérete, valamint a különböző üzem-kivitelű eszközök előnyeit és esetleges hátrányait.