emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Üvegház építése lépésről lépésre

Szeretne egy saját üvegházat, de teljesen tanácstalan, hogy hogyan kezdjen neki a munkának? Segítünk, leírjuk lépésről-lépésre, hogy hogyan kell üvegházat építeni.

Belevág? Akkor kövesse ezt a 7 lépést, aminek a végére érve álma teljesülhet: saját üvegháza lehet!

1. lépés: Válassza ki vágyott üvegházának stílusát, formáját

Az üvegházaknak ma már számtalan formája, stílusa és mérete lehet, ennek függvényében kész üvegházszerkezeteket is kínálnak egyes cégek. Az egyik legkritikusabb lépés ennek megfelelően az üvegház építése során meghatározni a célnak megfelelő formát és méretet, ugyanis ezen múlhat az egész építmény funkcionalitása és hatékonysága.

Minden egyes üvegházszerkezetet kifejezetten bizonyos célokhoz terveztek, amelyeket ennek függvényében adott dolgokra lehet a legjobban felhasználni.

Tanulmányozza át az egyes üvegháztípusokat, hogy eldönthesse, melyik szerkezet és felépítmény felel meg leginkább az Ön igényeinek, céljainak és költségvetésének majd döntse el, hogy milyen típusú szerkezetet szeretne.

2. lépés: Az üvegház alapja, nyílászárói

Amikor azon gondolkodik, hogy hogyan építsen fel egy üvegházat, akkor a kinézet után az első a funkcionalitás, amelynek meg kell felelnie üvegházának és ebbe beletartoznak a nyílászárók és az alap is, amelyre építeni fog.

A be- és szükség szerint kijáratok tehát jó, ha funkcionálisak. Ennek megfelelően lehetnek egyszerű, hagyományos szerkezetű-, nyitás és nyílásmódú ajtók, továbbá akár lengőajtók, vagy téli-nyári felhasználás esetén szigetelt üveggel és ajtólappal rendelkező ajtók is, hogy a hő ne tudjon elszökni az üvegházból.

Az ajtók mellett az optimális légmozgást (és hőmérsékletet) biztosító-szabályozó szellőztető ablakokra is érdemes gondolni, ugyanis méretüket és számukat a kész üvegház légköbméteréhez igazítva érdemes meghatározni.

A megfelelő alap ugyanezen szempontból fontos, hiszen, ha szabadföldben szeretne kertészkedni, akkor elegendő lehet egy döngölt földalap is.

Ám, ha magaságyásokban, esetleg elegánsabb télikertben gondolkodna, akkor már érdemesebb hagyományos tégla, vagy betonaljzatot készíteni, (amit később kedve szerint akár fagyálló lapokkal is elláthat), mielőtt megvásárolja az első szerkezeti elemeket és ajtókat.

3. lépés: Vasalatok, teherhordó elemek

A szerkezetet összetartó vasalat kiválasztása egy másik kritikus lépés az üvegház építésében.

Biztosnak kell lennie abban, hogy az üvegház tervei tartalmazzák a megfelelő méretű és számú anyákat, csavarokat és konzolokat, hogy a szerkezet a lehető legerősebb legyen és még a legzordabb időjárási körülmények között is állja majd a sarat, akár szó szerint véve.

Terveivel, ha szükségét érzi, a vásárlás előtt mindenképpen forduljon a kertészeti- és barkácsáruházak szakembereihez.

4. lépés: Válassza ki a burkolatot

A megfelelő külső burkolat kiválasztása kulcsfontosságú a hatékony termesztési környezet kialakítása szempontjából. Üvegházak kialakítása során ma már számtalan olyan anyagból és anyagvastagságú burkolatok közül választhat, amely igényeinek és költségvetésének egyaránt megfelel.

Ezek a speciális anyagból készült elemek erősek és tartósak, mi több, gyakorlatilag törhetetlenek (pl. a dupla polikarbonát) az olyan zord időjárási körülmények között is, mint a hó, a jegesedés és az erős szél, megvédik üvegházának szerkezetét, és általános élettartamuk is igen hosszú.

Miután kiválasztotta azt a burkolatot, amelyik megfelelően biztosíthatja az üvegházban az optimális hőmérsékletet és hatékonyan képes megvédeni növényeit a közvetlen napsugárzástól, az esetleges árnyékolás lehetőségeit is érdemes számba vennie.

5. lépés: Hűtés, szellőzés, árnyékolás

Egy gyakori kérdés, amikor az emberek azt kérdezik, hogyan kell üvegházat építeni, az üvegház szellőztetésére vonatkozik. Elengedhetetlen, hogy az üvegház szerkezetének időszakos és alkalmi hűtésére is legyen mód, hogy a növények ne melegedjenek nagyon túl.

A modern üvegházakhoz ugyan ma már akár különböző komplett hűtési rendszereket is kínálnak, azonban a mechanikus ventillátoros szellőzés, a természetes szellőzés és a redőnyös árnyékolás is olyan lehetőségek, amelyekkel hatékonyan veheti fel a harcot a fullasztó hőséggel szemben.

Gondolja végig, hogy üvegháza méreteihez melyikre lehet szüksége és ennek függvényében határozza meg az Önnek legmegfelelőbb rendszert.

6. lépés: Válassza ki a fűtési rendszert

Egy téli-nyári üvegház terveinek tartalmaznia kell egy optimális fűtést is, amely biztosíthatja a növények számára a megfelelő növekedési környezetet zordabb kinti időjárás esetén is. A propán- és földgázfűtések, olajfűtések, konvekciós csövek és melegvíz fűtések mind-mind olyan lehetőségek, amelyekkel hatékonyan megoldhatja üvegházának téli fűtését.

Böngésszen a fűtési rendszerek internetes választékában, hogy el tudja dönteni, melyik fűtőegység a megfelelő az Ön üvegházszerkezetéhez és üvegháznak felfűtendő légköbméteréhez.

7. lépés: Környezeti szabályozások

A funkcionális és energiahatékony üvegházszerkezet létrehozása érdekében elengedhetetlen, hogy a fűtés és a hűtés felett teljes ellenőrzést tartson fenn. Az egyszerű termosztát rendszerektől a fejlettebb számítógépes modulokig a környezeti vezérlési lehetőségek széles skálája áll lehetőségként Ön előtt.

Ezek a vezérlési rendszerek csak elsőre tűnhetnek elrettentőnek, valójában könnyen érthetőek és rendkívül felhasználóbarát a kezelésük, ráadásul biztosítják Önnek a megfelelő termesztési környezet kialakításához szükséges feltételeket az üvegházban.

Nem győztük meg, hogy mindezt Ön egyedül is végig tudja csinálni?

Amennyiben szinte még végigolvasni is nehezére esett, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni, amikor egy üvegház elkészítéséről van szó, akkor:

Akkor válasszon a Palram hybrid vagy Multiline termékcsalád letisztult, gyönyörű formatervezésű, ám tartós, robusztus konstrukciójú üvegházai közül, amelyeknek összeszerelési útmutatója áttekinthető, egyszerű és kiszerelése minden szükséges összekötő elemet tartalmaz.

Ezeknek az üvegházaknak valóban egyszerű az összeszerelése mindemellett pedig mind tökéletes használati tulajdonságokkal rendelkezik.

Az alapanyagok terén is a legjobb minőséget válogatták össze Önnek: az üvegház termékcsalád tagjaiban mind törhetetlen csúcsminőségű Palram duplafalú, üvegszerűen víztiszta, UV szűrős polikarbonát panelek (falak és tető) valamint erős, rozsdamentes alumínium profilok és szellőzőnyílások biztosítják az állandóan optimális hőmérsékletet, és védik a növényzetet a közvetlen napsugárzástól.