emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Autós kamera

Az autós fedélzeti kamera beszerelése lépésről lépésre

Az autós fedélzeti kamera egyre nagyobb népszerűségnek örvend, teljesen érthető okokból: ha van egy dash cam az autójában, akkor biztonságosabbnak érezheti az utat. Nem azért, mert megakadályozza a baleseteket, hanem mert bizonyíthatja, ki a felelős.

Egy autóbaleset pillanatok alatt megtörténhet. És bármennyire is ijesztő ez, ugyanolyan nyomasztó lehet, ha olyan balesetért hibáztatják, amely nem az Ön hibájából történt.

A fedélzeti kamerák többek egyszerű kameránál

Ahogyan az okostelefonok ma már sokkal többek, mint egy hanghívásra alkalmas telefon, úgy a műszerfali kamerarendszerek is sokkal többé váltak, mint egyszerű kamerák.

A fedélzeti kamerák felvételei időbélyegzővel elláthatók, így hamisíthatatlanok, ezáltal kiváló, hiteles bizonyítékforrás lehetnek bármilyen közlekedési incidens esetén.

Ha tehát azon gondolkodik, jó lenne egy fedélzeti kamera az autójába, de tart attól, hogy a beszerelése kárt okozna a belső térben, akkor gyorsan megnyugtatjuk: alapvetően nem jár több „rombolással”, mint egy mobilos kihangosító telepítése.

Hogyan szereljünk be egy fedélzeti kamerát az autóba?

Autós fedélzeti kamera beszerelése, ahogy a régi vágású profik csinálják: megkérdez egy hozzáértő szakembert, hogy melyik a legjobb fedélzeti autós kamera, megveszi a boltban az autós kamerát, elviszi egy szakműhelybe az autót, és ott beszerelteti.

És ahogyan a még profibbak:

Fedélzeti kamera beszerelése az autóba

Az 5 perces változat

  1. Kiegészítő eszköz vásárlása

Szivargyújtóról üzemeltetve is megoldható egy elülső fedélzeti kamera működtetése, amennyiben bármi okból esetleg mobil eszköznek akarjuk meghagyni a kamerát.

Ebben az esetben érdemes egy szivargyújtó elosztót is vásárolni (ez egyébként önmagában is nagyon hasznos kütyü), így marad szabad csatlakozóhelyünk egyéb elektromos eszközeink, pl. a mobiltöltő, vagy épp egy hordozható ventilátor számára is.

  1. A fedélzeti kamera helyének kiválasztása

A fedélzeti kamera beszereléséhez nézzük ki és az autóba beülve nagyjából mérjük be a szélvédő felső sávján, hogy hol nem fogja majd a felrögzített eszköz zavarni a vezetést.

Ugyanakkor arra is érdemes ügyelni, hogy a fedélzeti kamera tökéletesen el tudja majd látni a funkcióját; ne legyen a kamera előtt akadály sem kitakart terület, esetleg árnyékoló sáv.

  1. A kamera rögzítése

Széles látószögű fedélzeti kamera beszerelése illetőleg elhelyezése során a legjobb, ha a visszapillantó alatti terület alá fixáljuk a kamerát, így garantáltan nem zavarja semmi a szenzort.

A kamera próbáját követően végezzük el a szélvédő alapos zsírtalanítását, majd a kamera tartókonzolát ragasszuk a mellékelt ragasztóval a szélvédőhöz.

  1. A kábel elrejtése

Ha valóban mobil eszközt szeretnénk, ehelyett rögzítsük a vezetéket az utastér felett, a szélvédő körül (semmiképpen se a szélvédőn).

Azonban a kamera tápkábelének elrejtését is pár perc alatt meg lehet oldani egy, külön erre a célra kifejlesztett és sok esetben a kamerához mellékelt kárpit szerszámmal, esetleg egy tompa, lapos csavarhúzó segítségével.

  1. Csatlakoztassuk a kamerát a szivargyújtó elosztóba.

Kész is, a kamera használható. Igaz, ez a rákötési módszer csak a ráadott gyújtás, vagyis a járó motor melletti használatot teszi lehetővé, parkolás közben nem képes (tápfeszültség híján) képet rögzíteni.

Ha azonban parkolás közben is szeretnénk, ha működne a fedélzeti kameránk (és sajnos igen gyakran előforduló helyzet a gépjármű parkolási ideje alatti rongálás, koccanás) akkor azt közvetlenül a biztosítéktáblába csatlakoztassuk.

A hosszabb időt igénybe vevő módszer – valójában két kamera esetén jelent extra időt és türelmet

  1. A fedélzeti kamera (illetőleg kamerák) helyének kiválasztása

Két kamera esetében is él a szabály: ne legyen a kamera előtt akadály sem kitakart terület, esetleg árnyékoló sáv.

  1. A kamera (kamerák) rögzítése

Úgy és ott fixáljuk a kamerát, ahol garantáltan nem zavarja semmi a kamera vagy kamerák szenzorait. Ellenőrizzük a képet alapos szélvédő zsírtalanítást követően a tartókonzolokat ragasszuk az elülső majd hátsó szélvédőhöz.

  1. Minden vezetéket rejtsünk el lehetőség szerint a kárpitozás vagy az utastér burkolata alatt.

Az első kamerás fedélzeti szett beszerelése még ebben az esetben is egyszerű, és a vezetékek eltüntetése is maximum további 10 percet igényel.

Duál kamerás fedélzeti rendszer esetén, ha az képes wi-fi kapcsolatra, nem kell törődni semmilyen vezetékkel. Azonban, ha nem, akkor bizony már kalandosabb lehet egyedül nekivágni a duál kamerás fedélzeti kamera szerelési munkálatainak, legalábbis, ha nem akarjuk az utastérben végigvezetni a hátsó kamera vezetékét.

A vezetékek szakszerű eltüntetéséhez azonban több kell a puszta kalandkedvnél vagy az egész hétvégén kitartó elszántságánál, kell hozzá minimum egy kis varázslat (hókusz-pókusz) valamint nem kevés szakértelem vagy gyakorlat.

Nem érez magában vágyat a sok vezeték (első kamera tápkábel, hátsó kamera vezeték, LTE modul vezeték) klipszes rögzítéséhez, az utastér burkolatainak lepattintásához illetőleg a kárpit megbontásához és körülményes mégis esztétikus visszaaplikálásához?

Akkor ezt a feladatot ruházza át bátran egy olyan szakemberre, akinek ez valószínűleg huszadannyi idejébe telik, vagy legalábbis sokkal kevesebb szentségelésbe.