emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Szórakoztató elektronika

Mi az a Bluetooth hangszóró? Működése és használati tippek kezdőknek

Mára a különböző, elektronikus hordozható kütyük mindennapjaink szerves részét képezik olyannyira, hogy a mobiltelefonunk vagy épp egy zsebre vágható bluetooth fülhallgató, vagy kistáskában is elférő bluetooth hangszóró nélkül szinte ki se tesszük a lábunkat.

Pedig legtöbben még azzal sem vagyunk igazán tisztában mit is jelent az a szó, hogy bluetooth, egyszerűen csak használjuk a bluetooth-os eszközöket.

Mire jó a bluetooth?

A Bluetooth technika a Wifihez hasonlóan vezeték nélküli kapcsolatot tesz lehetővé két vagy több eszköz között. Így azt általában adat vagy információ megosztási céllal, a különböző (arra alkalmas) készülékek vezeték nélküli összekapcsolására használjuk.

Ma már az asztali PC-k, notebookok, billentyűzetek, touch keyboardok, mobiltelefonok, iPad-ek, PDA-k, mobil hangszórók, fej- és fülhallgatók, GPS készülékek, sőt, akár egyes karórák, nyomtatók vagy épp fényképezőgépek is alkalmasak vezeték nélküli, Bluetooth kapcsolat létrehozására.

A Bluetooth az „információkat” az eszközök között rádióhullámok segítségével, adatcsomagok formájában közvetíti, egyfajta alá- fölérendeltségi elven működő master-slave adattovábbítási vezérlés által.

A hálózatba kapcsolt eszközök között ez utóbbi két szerep szabályozza az adatok továbbítását (küldését/fogadását) illetőleg a céleszközzel való összeköttetést. A Bluetooth technológia majdnem 30 éve létezik, az Ericsson mérnökei fejlesztették ki és azóta – mondhatni rohamtempóban – szabvány szabványt követ. A legújabb, 5.0-ás verzió 2016 óta van a piacon.

Mi a bluetooth hangszóró, és hogy működik?

Mi az a bluetooth hangszóró? A bluetooth hangszóró olyan hangrendszer, amely képes bluetooth kapcsolódási megoldáson keresztül adatokat fogadni a hozzá csatlakoztatott, jelet (pl. streamelt zenéket) továbbító eszközről.

Ez utóbbi általában egy okostelefon, laptop vagy tablet de lehet akár pendrive, külső meghajtó vagy memóriakártya is. A bluetooth hangszóró működése során a hangszóró a kapott jelet erősíti fel, illetőleg játssza le, kihangosítva.

Mit várhatunk el egy bluetooth hangszórótól?

Ugyan egyes bluetooth hangszórók képesek rádióadók befogására is, de alapvetően a bluetooth hangszóró az, ami: egy kihangosító eszköz, ami lehetővé teszi a vezeték nélküli zenehallgatást.

Ebben a szerepben viszont már igen széles spektrumon mozoghatnak annak függvényében, hogy átlagos felhasználási célú vagy a minőségi tartalmakat fogyasztó vájtfülűeket is kielégítő hangminőségben és/vagy zenehallgatós, netán partyboom hangerősségben képesek multimédia lejátszásra. Funkciójukat tekintve viszont megmaradnak szórakoztatási célú eszköznek.

Azok a hangszórók, amelyek olyan extra funkciókkal is rendelkeznek, mint a hangutasításos vezérlés, keresés, hívások fogadása, üzenetek küldése (például az Amazon Alexája vagy épp az Apple Sirije) már egy borsosabb árkategóriában futnak, ugyanakkor a kifejezetten zenehallgatásra kifejlesztett vezeték nélküli bluetooth eszközökkel szemben a hangminőségük sok esetben gyengébb.

Használati tippek bluetooth hangszórókhoz

Először is érdemes kerülni az olyan hangszórók megvételét, amelyeknek gyanúsan túl alacsony az ára, vagy jól láthatóan már a kivitelezése is gyenge; úgy, mint rossz illesztés, recés szélek, könnyű, olcsó minőségű műanyag ház, ragasztott kiegészítők, túldíszített, fényes, vagy csilli-villi dizájn.

Amennyiben van rá mód, megvásárlás előtt nem árt kipróbálni a nekünk tetsző hangszórót (vagy interneten utánanézni a márkájának az elvárható teljesítmény tekintetében).

A bluetooth hangszórót úgy érdemes elhelyezni, hogy még a hatótávon belül legyen, elkerülve a jelmegszakadásból, jelvesztésből eredő bosszankodást. A bluetooth optimális hatótávolsága a készülék adatai között minden esetben feltüntetésre kerül.

Lehetőleg csak az olyan készüléket tegyük ki víznek, amely arra alkalmas (vízálló). Bár a többségük igen jól merül, azért nem ez a legfőbb előnye egy bluetooth hangszórónak.

A legtöbb bluetooth hangszóró rendelkezik értelemszerűen bluetooth csatlakoztatási megoldással, ugyanakkor akár NFC-vel is. A kettő sebessége azonban úgy viszonyul egymáshoz, mint a teknősé és a nyúlé.

A bluetooth hangszóró használata

Bár a vezeték nélküli üzem a fő cél, sok hangszóró rendelkezik audio (jack) bemenettel, USB csatlakozóval és kártyaolvasóval is ezért alkalmasak külső adathordozókon tárolt tartalmak lejátszására is.

A bluetooth hangszórók általi médialejátszást a hozzá kapcsolt okostelefonról vezérelhetjük és szabályozhatjuk; pl. módosíthatunk a hangbeállításokon vagy az üzemmódon.

Azonban egy magasabb árkategóriájú készülék már saját hardveres hangszínszabályzókkal (basszus kiemelés, mély-magas hangszabályozás) is rendelkezik, mi több, akkumulátora függvényében (pl. egy 5000 mAh teljesítményű) felhasználható, mint powerbank.

A bluetooth hangszóró használata igen egyszerű. Lejátszáshoz csak párosítsuk (egy külön erre való gomb megnyomásával) a hangszórót a vele kompatibilis, bekapcsolt bluetoothos okostelefonnal, laptoppal vagy épp tablettel úgy, hogy kiválasztjuk az elérhető eszközök listájából a bluetooth hangszórót (esetleg csatlakoztassuk hozzá a küldő adathordozónkat).

Amint a két eszköz megtalálta egymást, egy percen belül élvezhetjük kedvenc zenéinket nagyobb hangerőn és típustól függően akár jobb minőségben is.