emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Milyen permetezőt vegyek? Itt egy kis segítség a különböző permetező fajtákhoz

Permetező vásárlásához a két legfontosabb szempont: mekkora növényre, milyen távolságra szórjon? – Avagy a zöldségeden tanyázó krumplibogarat vagy a szomszéd 10 méteres cseresznyefáját szeretnéd vele megcélozni?

Legyen az akár egy a gyümölcsös végéből is jól hallgató benzinmotoros permetezőgép, vagy egy hangtalan akkumulátoros, esetleg egy, a régi iskolát képviselő, nyiszorgó kézi szivattyús permetező, a cél minden esetben az, hogy megfelelően ellássa azt, ami a feladata.

Mi mindenre használható egy permetező?

Amint kerttulajdonos lesz az ember és meglátja az első gyümölcsfákat, azonnal megfordul a fejében a nagy kérdés: Na de milyen permetezőt vegyek? A döntéshez érdemes előbb tájékozódni arról, hogy milyen permetező fajták vannak ma a piacon és arról is, hogy melyik milyen munkák elvégzésére alkalmas.

A permetező egy igen sokoldalúan felhasználható eszköz, aminek az alkalmazása nem csak a mezőgazdaságban hasznos és elengedhetetlen, de az állattenyésztők is gyakran kapják a hátukra, kiváltképpen, ha az ólak és az udvar fertőtlenítésére kerül sor.

A cél természetesen minden esetben a hatékony permetezé

Nem mindegy azonban, hogy csak a talajszinten csócsáló krumplibogarakat, az orrmagasságban tobzódó szőlőkártevőket vagy a tíz méter magas öreg cseresznyefa levelein tanyázó, makacs levéltetveket akarjuk megcélozni „finom” permetlével.

Egy gyengébb teljesítményű (0,1 Bar nyomású) permetező ugyanis még hátszéllel sem nagyon képes 1 méternél magasabbra eljuttatni a permetszert. Ugyanakkor nem biztos, hogy szükségünk van arra, hogy olyan szórása legyen, amivel még a szomszéd házának tetején ülő galambokat is tetvetleníteni tudjuk.

Igaz, a permet szórását és erősségét a ma kapható legtöbb permetező típusnál már igény és tetszés szerint beállíthatjuk egy több fokozatos (vagy fokozatmentes) szabályzóval. Ha pedig forgatós is a permetező, akkor a forgás keltette örvény még a leveleket is képes szépen megforgatni, ezzel támogatva az alaposabb és hatékonyabb permetezést.

A fenti elvárásokhoz igazítva, az alábbi fő permetező típusok közül válogathatunk

Könnyebb kezelhetőség, nagyobb kapacitás – a benzinmotoros permetezőgép

A több hektár alapterületű kerthez, a magas és/vagy sok gyümölcsfához célszerűbb a nagyobb kapacitású benzines permetező használata. Mért?

Egyrészt azért, mert kevésbé fárasztó velük a munka, másrész pedig azért, mert ezek a permetezők akár 12-15 méteres szórással is rendelkeznek mind vízszintes, mind függőleges irányban, mi több, akár már kétoldali kiszórású verzióban is elérhetőek.

A benzinmotoros permetezőgép ennek megfelelően az olyan komolyabb méretű telkekhez ajánlott, ahol több munkaórán keresztül, lényegesen nagyobb mennyiségű permetlevet kell viszonylag nagy távolságba el-, vagy feljuttatni.

Az ilyen komolyabb, benzinmotoros permetezők rendes karbantartás mellett eszköztárunk örök darabjai lehetnek, már, ha nem sajnáljuk a minőséget megfizetni.

Egy márka nélküli, olcsóbb permetezőgép pár tízezre ára bár elsőre pénztárcakímélőbbnek hathat, azonban a benne levő, silány minőségű alkatrészek miatt sok esetben alig pár évet bír, a szervizelése pedig legtöbbször drága vagy egyenesen lehetetlen.

Gyors, tiszta, könnyű munka – az akkumulátoros háti permetező

A kis súlyú akkumulátoros permetezők nagy előnye, hogy szemben a benzinessel, nem kell bele még üzemanyagot is töltögetni így a kezelése sokkal tisztább, alkalmazása pedig környezetbarátabb.

Az akkumulátoros háti permetezőkről azonban tudni kell, hogy olyanok, mint bármely más Li-ion akkumulátoros vagy tölthető elemes eszköz; akkor merül le, amikor a legnagyobb szükség volna rá. Az üzemideje ugyanis véges (a kisebbeké átlag 1-4 óra, a komolyabbaké 8-10 óra).

Az akkumulátoros permetezőgépek teljesítménye jórészt alacsonyabb, mint a benzines permetezőké, így inkább a zöldségeskertek gyomelleni harcához vagy a talaj folyékony trágyázásához használható hatékonyan.

Ködpermettől a nagy cseppekig szabályozható – hagyományos levegős, pumpás permetező

A levegős, hagyományos permetezőről sokaknak él a fejében egy kép, miszerint hiába pumpálják csak nyiszorog-nyikorog, de nincsen benne elég nyomás miközben folyik a lé orrán-száján csak ott nem ahol kellene, vagy, ha ezekből éppen egyik se, akkor meg folyamatosan eldugul a szórófej fúvókája és 10-20 pumpálást követően újra-meg újra fújkálni kell. Nos, itt az ideje a rossz beidegződéseket és tapasztalatokat felülírni!

A mai modern és jó minőségű alkatrészekkel ellátott, 4-5 bar nyomáson dolgozó, levegős rendszerű háti permetezők szinte már finom műszernek mondhatók.

Ezek ugyanis a légáramlat segítségével akár ködszerű permetet is képesek létrehozni, amellett, hogy a komolyabb példányok kézi kapcsolójával nem csak a permetszer adagolását, de a szórás jellegét (permet csak csepp) is igény szerint szabályozhatjuk. Hosszított, teleszkópos szárú permetezőcsövükkel ráadásul akár a 4-5 méteres gyümölcsfák teteje is játszi könnyedséggel elérhető.

Ultra könnyű, praktikus, sokoldalú – kézi kis permetező

Átlag 5-8 literes tartálya ugyan kicsinek tűnhet elsőre, de számos típusa képes olyan fokú porlasztásra, amellyel ugyanakkor rendkívül takarékosnak is mondható.

Kisebb fóliasátrakhoz, háztáji magas ágyásokhoz, virágkertészetek szezonális munkálataihoz, valamint egy-egy fa alkalmankénti hernyómentesítéséhez tökéletes és jó teherbírású eszköz, teleszkópos szárának hossza ráadásul a háti permetezőkével vetekszik.

Mindenképpen érdemes még egy nagyobb beruházás előtt alaposan végiggondolni milyen feladatra is szeretnénk véglegesíteni egy permetezőt, ugyanis itt nincs próbaidő. Vagy dolgozni fog nekünk, vagy nem, vagy tudunk vele együtt dolgozni, vagy nem – ha meggondolatlanul választunk, és/vagy irreális elvárásokkal közelítünk újdonsült szerzeményünkhöz, még az alapos védőöltözet ellenére is kellemetlen tapasztalatokkal lehetünk gazdagabbak.

A lényeg tehát, hogy a választott permetezőnk azt tudja, amit elvárunk tőle.